A Gondolkodás Öröme Alapítvány

NTP-TSZM-22

Alapítványunk tevékenységét a 2022. július 1. és 2023. június 30. közötti időszakban támogatja a Nemzeti Tehetség Program keretében a Kulturális és Innovációs Minisztérium (NTP-TSZM-22-0077). A támogatás összege 28 043 000 Ft. Ezen az oldalon fogunk beszámolni a pályázattal kapcsolatos fontosabb eseményekről.

Támogatói logók

A pályázati program rendelkezésére álló forrásait az Alapítvány programjainak megvalósítására használhatjuk fel. Így a pályázati programban szerepelnek többek között a hétvégi táborok, a MaMuT-ok, a Repülő Iskola és a ProgTábor is.

A pályázati felhívás itt olvasható, a Támogatói Okirat kelte 2022. szeptember 1.

Tevékenységek

MaMuT

2022-ben sem maradhatott el a MaMuT tábor, amelyet a tavalyi pásztói kitérő után újra Mátrafüreden rendeztünk meg. Idén két új tanár is bemutatkozott (a visszajelzések alapján sikeresen). A Sártúra esetén megmaradt a tavaly kipróbált változtatás, azaz két különböző napon rendeztük meg a szabadtéri és a benti részt.

Részletek

MaMuT2

A matekprogramok mellett idén több, új szabadidős programot is kipróbáltunk. Sok vitát, beszélgetést szerveztünk (pl.: elitiskolák szerepe, önbizalom kérdése), de volt önismereti program is (,,Elképesztő király volt, nem vártam volna, de egy tök jó beszélgetés kialakult utána a kis csoportunkkal, ami teljesen spontán volt.”). Nagy sikert aratott a drámajáték is (,,A drámajáték volt a legviccesebb rész az egész táborban!”).

Részletek

Repülő Iskola

Matematika iránt lelkes kilencedikes diákoknak tartunk 3 órás kedvcsináló foglalkozásokat, ahol igyekszünk megmutatni a matematika játékos és gondolkodtató arcát. A foglalkozások időpontját a jelentkező iskolákkal egyeztetjük. Az érdeklődő, tehetséges diákoknak lehetőségük van egy intenzív tehetséggondozó foglalkozássorozaton részt venniük, 2023 tavaszától.

Részletek

ProgTábor

6-12. osztályos, algoritmikus gondolkodásban tehetséges diákoknak tartunk hétvégi programozás táborokat, a matematika táboraink mintájára. A diákok 6-7. osztályos korukban kerülnek be a programba, egy csoport 20-30 főből áll, amely együtt marad az 5 éven keresztül, de lehet belépni és kilépni.

Az új csoport induló felhívása.

Tábori játékok

A nyári MaMuT táborainkban használt csapatépítő játékokból az idő során sok összegyűlt. ezeket összegyűjtjük, és elkezdjük megosztani is, hogy mások is használhassák. A Tábor játékok nevű FB-csoportban igyekszünk időről-időre megosztani új játékokat az érdeklődő tanárokkal.

Felfedeztető módszer

Tanároknak szervezünk egynapos továbbképzést, ,,Hagyd, hogy felfedezze!” címmel. Ezen a foglalkozáson a felfedeztető matematikatanítással ismerkedtünk meg. A program során interaktívan, a résztvevők bevonásával igyekeztünk átadni azt a szemléletet, amelyet Pósa Lajostól tanultunk.

Beszéljük meg!

A pályázati program zárásaként matematikai tehetséggondozási konferenciát rendezett 2023. [hónap] [nap]-án. A konferencia célja az volt, hogy a tehetséggondozás iránt érdeklődő tanárokat összehozzuk, és megvitassuk a tehetséggondozás kérdéseit, valamint megoszszuk egymással a felfedeztető módszer tapasztalatait.

A konferencia honlapja.

Sajtómegjelenések

Beszámolók

Fotódokumentáció