A Gondolkodás Öröme Alapítvány

Szerdától péntekig

November 23-a és 25-e között a szokásosnál több alapítványos program zajlott szerte az országban.

Szerdán Repülő Iskola bemutatófoglalkozással kezdődött a program. Csütörtökön az országjárás mellett a tizedikes repülő iskolások 6. foglalkozása zajlott az Eötvös Collegiumban. Ezzel párhuzamosan Jutka hatodikos minitábort tartott és voltak tehetséggondozó szakkörök Hatvanban és Egerben. Este már a következő napi készülődésé és utazásé volt a főszerep. Ugyanis pénteken a délelőtti ,,repülések” után kezdődött az általános iskolások Dürer Versenyének helyi fordulója 7 helyszínen (Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében). Majd a hét zárásaként két hétvégi tábor is elkezdődött (Vanuatu és Petya csoportok számára).

A szűk három nap alatt 19 programot tartottunk, összesen kb. 950 diákkal találkoztunk valamilyen formában (a szervezők, tanárok, segítők száma kb. 55 fő, a felhasznált csoki 31 kg). Az eseményeket belülről követő kronologikus beszámolót is készítettünk, az érdeklődőknek jó olvasást kívánunk.

Szerda délután

12:45, Balassagyarmat – Benedek és Kartal elindul hazafelé. A buszhoz menet Benedek kiszámolja, hogy ha nem érik el a buszt, akkor bezár a nyomtatószalon, mire Pestre érnek.

15:30, Budapest – Átveszik az 1097 db nyomtatott A4-es és 254 db A5-ös lapot, illetve a 801 db oklevelet, így a legfontosabb dolgok készen állnak az esti találkozóra.

17:30, ELTE – Elkezdődik a Vagdosós kaláka, ahol a szervezők összegyűlnek, és a kinyomtatott feladatsorokat cetlikké vágják a pénteki kisDürer helyi fordulói előtt. Emellett a szervezők egyeztetik a szervezés fontosabb tudnivalóit, teendőit is.

18:22, ELTE – Anett észreveszi hogy az összes kisvárdai szervező (vagyis 4 ember) megjelent a vagdosós talin, ezt a kivételes teljesítményt csokival is jutalmazná. Amíg a kisvárdaiak (hiába) lobbiznak a csokiért, addig Anita a teljes kazincbarcikai csomagot egyedül felvágja.

18:55, ELTE – Megérkezik Benedek, vele együtt 27 kiló csoki.

Vagdosós tali közben
27 kg csoki

19:10, ELTE – Összekeveredtek a kisvárdai és kazincbarcikai oklevelek. Ádám megfogja és elrakja a kazincbarcikai csomagot, hogy majd csütörtökön elvigye Levinek.

20:00, Budapest – Lajos felhívja Zsófit és meggyőzi, hogy már pénteken négyre legyen ott a táborban, mert az összes haszontalan segítő vagy a Düreren vagy EGMO válogatón lesz.

20:40, ELTE – Összepakolás után végre mindenki hazaindul.

Csütörtök

4:00-7:00, Egertől Balassagyarmatig – A diákok felébrednek és elindulnak az Eötvös Collegium felé, a Repülő Iskola foglalkozására. Sokan messzebbről érkeznek (pl.: Pécs, Kisvárda, Eger, Balassagyarmat).

9:30, Eötvös József Collegium – Újra működik a kávéautomata a kollégiumban. Azonban Gábor nagy szomorúságára csak fémpénzt fogad el, ami a három tanár egyikénél sincsen. Így kénytelenek a foglalkozást kávé nélkül elkezdeni.

10:00, Közgazdasági Politechnikum – Elkezdődik a Repülő Iskola foglalkozás az iskolában Balázs vezetésével. Egy diák várakozásai: ,,Elsősorban kíváncsi voltam hogyan tudjátok élvezhetővé tenni a matekot.”

10:15, Budapest, Népliget – Kristóf és Andris elindulnak autóval Ceglédre Repülő Iskolát tartani.

11:00, Milestone Intézet – Zajlik a hatodikos minitábor Türkiz csoportjának foglalkozása is: Gőzerővel gondolkodunk, sőt az is kiderül, hogy Nyúlanyón kívül még sokan rendelkeznek varázserővel, simán eltüntetnek egy csomót a kötélről, ha szükség van rá.

Csomózás
Csomózás 2.

11:30, Eötvös József Collegium – Az egyik diák lelkesen újságolja, hogy a kisebb testvére már csinálja a keddi kedvcsináló foglalkozás feladatait.

13:00, Milestone Intézet – Ebéd után fergeteges mutogatós játék partin küzd meg egymással a zseniális „A csapat” és az éppoly zseniális „Lakberendezők” csapata. Bizonyítást nyer, hogy Pókemberhez egy másodperc is elég!

Csomózás 2.
Csomózás

14:30, Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium – Kristóf és Andris befejezi a Repülő Iskola foglalkozást (Pozitívum: ,,Ha sikerült valamelyik feladatot megoldania valakinek, akkor annak az embernek adtak egy kapcsolódó, nehezebb feladatot.’’). A tervek szerint Füzesabonyban felszedik Anettet és Kartalt, akik vonattal érkeznek, és onnan mennek tovább Kisvárdára. Úgy látják, hogy bőven van idejük ebédelni, így beülnek egy étterembe, ahol 20 perc alatt hozzák ki a rendelésüket (a végén jelentős borravalót hagynak, jelezve, hogy már sznob felnőttek). Ezzel nagyjából fél óra késést halmoznak fel a megbeszélt találkozóhoz képest.

15:00, ELTE Eötvös József Collegium – A szokásos társasjátékok a péntek délutáni versenyek miatt nem elérhetőek, így szegényesebb kínálat várja a foglalkozás után játszani vágyókat, vannak, akik kanasztázni kényszerülnek.

17:10, Google meet – Kezdődik a szokásos online megbeszélés az Alapítvány hosszabb távú terveiről.

17:10, Füzesabony – A MÁV-nak köszönhetően Anett és Kartal is késik a tervezetthez képest 20 percet. Kiderül, hogy Anett mióta lefoglalta a szállást, nem kommunikált a szállásadóval, nem tud belépni a booking.com fiókjába, és még a telefonja sem működik.

19:30, Kisvárda – Szerencsére a szállás átvétele minden gond nélkül megy. Vacsorájuk után elkezdenek egy gyors Mars terraformálása partit, miközben a háttérben a tévében a brazilok a szerbekkel küzdenek.

21:20, Bolyai kollégium – Levi bekopog Ádámhoz, hogy átvegye a kazincbarcikai csomagot.

Péntek

2:00, Kisvárda – Kartalék nyugovóra térnek, miután lejátszották a ,,gyors’’ társast.

6:30, Keleti pályaudvar – A sárospataki szervezők elindulnak vonattal, és megbeszélik, hogy egyikük sem aludt 4 óránál többet. Eközben Gábor éppen a Tiszai pályaudvarról indul Nyíregyháza felé.

Tiszai pályaudvar

8:10, Keleti pályaudvar – A miskolci szervezők szomorúan konstatálják, hogy legalább 20 percet fog késni a vonatuk.

8:20, Kisvárda – Anett, Andris és Kartal felkerekedtek Repülő Iskolát tartani. Kartal nem találta meg reggel a kabátját, így végig anélkül mászkált a 0 fokban. Kristóf eközben kiköltözik.

9:00, Pécsi Apáczai Csere János Gimnázium – Csenge meglepő módon sem egyetemre, sem kisDürerre, sem hétvégi táborba nem megy, hanem Repülő Iskola foglalkozást tart Pécsett.

9:24, Keleti pályaudvar – A hatvani szervezők egyik csapata elkezd gyülekezni a kilences vágánynál.

9:40, Keleti pályaudvar – A hatvani szervezők másik csapata elkezd gyülekezni a kettes vágánynál (ahonnan a vonat indul). Ezek után egyik csapat sem enged az elveiből, egyikük a hamarabb érkezés miatt érzi jogosnak helyét, a másik pedig azzal érvel, hogy végül is onnan indul a vonat. 10 perc után mindannyian odamennek a vonathoz és felszállnak rá.

9:50, Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium – Repülő Iskola foglalkozás közben az iskolában. Vélemény a foglalkozásról: ,,Ha valamit rosszul csináltunk semmi baj nem volt belőle, inkább segítséget kaptunk, mint lecseszést’’.

10:00, Sárospatak – A szervezők megérkeznek a helyszínre, de a termek 11:40-ig foglaltak, így lepakolnak, és elmennek várost nézni.

10:45, Eger – Az először érkező szervezők nem találják meg egyből az iskolát. Hanga szerint ki kellene táblázni, hogy merre van az iskola, hogy a csapatok ne tévedjenek el. A többiek szerint ez nem szükséges. Abban maradnak, hogy ha a három vonattal érkező szervező megtalálja elsőre az iskolát, akkor nem tesznek ki táblákat, ha ők is eltévednek, akkor kiteszik a táblákat.

11:08, Eger – Hanga és Tomi lemennek a felszerelésért a kocsihoz, de közben észreveszik, hogy három másik társuk éppen a bejárat környékén van, ennek hatására próbálnak elrejtőzni, hogy tesztelni tudják a bejutást. Jóska észreveszi őket, értetlenül nézi próbálkozásukat.

11:15, Kisvárda – Anett és Kristóf előremennek a kicsik helyi fordulójának helyszínére.

11:45, Hatvan – Az egyik teremben kiégett az izzó (a kivetítőben), elkezdik átszervezni a terembeosztást.

11:52, Kisvárda – Kartal felhívja Anettet és közli, hogy rossz iskolához jöttek (náluk vannak a papírok, a versenyszabályzatok és a felvágott feladatok). Anett nagyon feszült, és emelt hangon azt javasolja Kartalnak, hogy fussanak. Ennek hatására Andris és Kartal valóban sprinttempóban teszik meg az utat a megfelelő iskolához.

12:03, Hatvan – Sikerült keríteniük a helyieknek egy másik termet, így mégsem kell átszervezni a terembeosztást.

Verseny közben Sárospatakon

12:15, Sárospatak – A regisztráció során kiderül, hogy a helyi csapatokat teljesen átszervezték a sok hiányzó miatt, így összesen 12 csapattagcsere történt. Az egyik csapat bizonytalan, hogy csapatnevük Trió vagy Tigrisek, viszont meglátják, hogy egyik csapattagjuk a Hármak nevű csapatban volt benevezve, így ezen a néven regisztrálnak. A verseny alatt a Hármak csapatnak nem érkezik be megoldása, így a szervezők rájönnek, hogy végül Tigris néven indultak.

13:00, Nyíregyháza – Versenyzői vélemény: ,,A görög istenek/istennők neve bekavart egy kicsit.’’

13:00, Eger – Versenyzői vélemény: ,,Nagyon tetszett az ókori görög téma a múlt évi kacsáshoz képest sokkal jobb volt.’’

Egy feladat

14:20, Kazincbarcika – Levi észreveszi, hogy a kisvárdai oklevelek Kazincbarcikára kerültek.

14:30, Kisvárda – Észreveszik, hogy nincsenek meg az oklevelek.

Kazinbarcika

15:10, Nyíregyháza – Az egyik szervező még Nyíregyházáról megy Szentbékkállára, így a verseny után taxival megy a nyíregyházi vasútállomásra. A sofőr lelkesen meséli, hogy az egyik gyerekének osztálytársa is matekversenyző.

15:30 Miskolc – A miskolci szervezőcsapat nehezen hiszi el, de elkészültek mindennel, úgyhogy pontosan kezdődhet el az eredményhirdetés. Marci lemegy, hogy közölje a jó hírt Igazgató úrral, aki örömmel jelenti, hogy gyorsan magára kapja a zakóját, és már megy is.

15:35, Hatvan – Megállapítják, hogy milyen szerencsés, hogy a kijelző szerint minden busz késik, de az övék pont nem.

15:43, Hatvan – A kijelzőről eltűnik a busz száma, de a busz nem érkezik. Poénkodnak, hogy nem is fog jönni.

15:45, Miskolc – Megérkezett az igazgató (zakóban), így kezdődhet az eredményhirdetés.

Eredményhirdetés
Eredményhirdetés

15:48, Hatvan – Miután már jó néhány buszról azt hitték, hogy az övék, elkezdenek aggódni, hogy tényleg nem jön, és számolgatják, hogy oda tudnak-e még érni a vonathoz. Ezután kb. 5 perccel megérkezik a busz.

16:20, AIT – Megérkezik az első diák az AIT-be. (A hét elején kiküldött emailben mindenkit kértünk, hogy 17:15 és 17:45 között érkezzen.)

16:30, Tapolcsányi utca – Zsófi megérkezik a táborba és Petya lelkesen fogadja: ,,Zsófi egy áldás, hogy megjöttél” és még az ajtóban rábízza az ágynemű felhozását és kiosztását a házi önbevallás koordinálása mellett. Utána még a nagytanuló berendezése is neki jut.

17:00-17:15, AIT – Néhányan próbálnak bejutni az AIT-be, a gyerekek azt hiszik csengettek, de nem sikerült nekik. Zorka telefonál Petinek, aki nem veszi fel, messengeren próbálja elérni Rékát, aki nem reagál, végül Peti látja a messenger üzenetet és beengedi a kint állókat.

17:10, Tapolcsányi utca – Elkezdődik a matek program. Zsófi egyedüli segítőként az első sorban ülve jegyzetel Lajos füzetébe, ezért Lajos egyszer csak majdnem felszólítja, mint egy szorgalmas, de csendes gyereket.

17:30, Miskolc – Összekapcsolnak két vonatot a miskolci pályaudvaron. Kiderül, hogy ezzel a sárospataki és miskolci csapat is egy vonattal megy vissza Budapestre.

19:15, AIT – Az új feladatok ismertetésekor kiderül, hogy a hidasgyík kevésbé ismert állat, mint gondoltuk.

19:30, Budapest – Lassan minden szervező hazaér. Anett még komplex függvénytant szeretne tanulni, és el akar menni futni. Ehelyett elalszik, és másnap reggel 8-kor ébred.

19:30-20:30, Tapolcsányi utca – Megérkezik a többi segítő, így Petya végre pihenhet egy kicsit, és elmehet vacsorát venni magának, mert a gyerekeknek hozott csokik mellett nem fért el több minden.

21:00, Tapolcsányi utca – Betűárverés levezetése közben a segítők még lektorálják a Dürer FB-bejegyzését.

23:30, Tapolcsányi utca – A segítők a digitálisan kapott jegyzetek alapján bepótolják a délutáni anyagot, majd öten együtt büszkén megoldják a nyolcadikosok egyik (nehéz) feladatát. Végül alvás előtt még reagálnak a bejegyzésre.

Támogatás

A program a Nemzeti Tehetség Program keretében a Kulturális és Innovációs Minisztérium (NTP-TSZM-22-0077) támogatásával valósult meg. A támogatási időszak 2022. július 1. — 2023. június 30.

Támogatói logók