A Gondolkodás Öröme Alapítvány

ProgTábor felhívás 6-7. osztályos diákoknak

Az idei tanévben is indítunk programozás tehetséggondozó táborokat az alapítvány szervezésében a hétvégi matematikatáborok mintájára.

Kiknek szól?

Most 6-7. osztályos, algoritmikus programozásban tehetséges diákokból alakítunk egy 25-30 fős csoportot. Mindenki jelentkezését szívesen fogadjuk, aki szeret matematikai problémákon gondolkodni, és tud alapszinten programozni. (A jelentkezők kapni fognak egy feladatsort, ami alapján kiderül számukra is, hogy a részvételhez elegendőek-e a programozási ismereteik.)

Mit tanítunk?

Problémamegoldást számítástudományi gondolkodással, konkrétabban algoritmusokat, adatszerkezeteket és programozást, mindezt feladatokon keresztül felépítve. Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy az elméletben megfogalmazott algoritmusokat implementáljuk és teszteljük is. Erre korábbi versenyfeladatokat használunk, online kiértékeléssel.

Cél

Az informatika feladatokon való gondolkodás örömét megmutatni, kinyitni ezt a világot a diákok számára, és ebben színvonalas képzést adni nekik egy elfogadó, sokszínű közösségben. Nem elsődleges cél a versenyfelkészítés, de természetesen a táborok hozzájárulhatnak ahhoz, hogy programozási versenyeken jó eredményt érjenek el a résztvevők.

Hogyan?

Hétvégi táborokban, évente 3 alkalom lesz a csoportnak. Terveink szerint nagyon intenzíven, és remek hangulatban tanulhatnak közösen a diákok, a közösségépítést is fontosnak tekintjük. A csoport együtt marad a középiskolai éveken keresztül, de belépni és kilépni is lehet menet közben. Kísérleti táborokat tartottunk már online és offline is, az online táborokról megjelent egy cikk, ami elérhető itt.

Mikor és hol lesz?

Tartunk egy bevezető online alkalmat március 24-26-án (péntek-vasárnap). Majd a résztvevőkkel egyeztetett időpontban nyáron tartunk egy 3 napos tábort Budapesten, és ősszel újabbat.

Kik tartják?

A táborvezető Nikházy László, az ő doktori kutatásainak is részét képezi ez a tábor. Az esetleges kérdésekkel ezen a címen érhető el: laszlo [pont] nikhazy [kukac] gmail [pont] com. A segítők olyan egyetemisták és fiatalok, akiknek sok tapasztalatuk van a programozási versenyek világából, vagy algoritmusokkal / programozás tanítással foglalkoznak.

Mennyibe kerül a tábor?

Az online alkalom ingyenes, és későbbi találkozásokon a matektáborokhoz hasonló konstrukciót alkalmazunk: a tábornak nincs részvételi díja, de a tábori költségek előteremtéséhez kérjük azon családok támogatását, akiknek ez nem jelent semmilyen nehézséget.

A résztvevők kiválasztása

A tábor jelentkezéses, az alábbi űrlap kitöltésével jelentkezhetnek 6-7-edikes diákok. A jelentkezési határidő február 28. (kedd). Ezt követően a jelentkezők kapni fognak egy online programozási feladatsort, amit március 12-ig kell önállóan megoldaniuk. A feladatsor alapján választjuk ki a 25-30 résztvevőt, és erről március 15-én küldünk értesítést.

Jelentkezés itt: https://forms.gle/RSJjrukY4Q6mE74B9