A Gondolkodás Öröme Alapítvány

,,A labda kettévált, olyan gyorsan pattogott”

Schweitzer Ádám és Szakály Marci a Techtábor első generációjában diákként vett részt, tavaly nyáron már mentorként tevékenykedtek a háromnapos táborban, most áprilisban pedig egy önálló tábor vezetését is elvállalták.

A tavaly tapasztalataink alapján a tábor nyelve egységesen a Processing lett. Két téma közül választhattak a diákok vagy 3D-vel vagy network-kel foglalkoztak mélyebben. Péntek délelőtt tutorialok segítették az adott területtel való ismerkedést. Érdekesség, hogy a 3D tutorial legnagyobb kihívása nem informatikai, hanem matematikai volt: a szögfüggvények megértése volt. Egy-egy mentor valóságos minikurzust tartott a polárkoordinátákról.

térgeometria

A hétvége fő célja az volt, hogy vasárnap délutánra legyen minden csapatnak egy működő projektje. Ennek megfelelően a délután nagy része a projektöteletek kitalálásával telt. A táborvezetők minden csapatot meglátogattak, megvitatták velük az elképzeléseiket, így estére mindenhol elindulhatott a munka. A délutánt Bálint Martin előadása színesítette, a fraktálok rajzolásásról mesélt érdekes részleteket.

Mentorálás

A következő napot az Emarsysban kezdtük. Délelőtt Danka Miki mesélt az internetes és egyéb csalásokról. A visszajelzések alapján érdekes és hasznos volt, volt olyan, aki megértette, hogy az /etc/hosts pontosan mit is csinál. Előadás után a projektekkel folytatódott a munka. A mentorok és táborvezetők sok érdekes problémával találkoztak, legtöbbször ezeket közös erővel próbáltak megoldani. Volt, aki homokba süllyedt, majd elrepült, vagy éppen egy labda kettévált, mert olyan gyorsan pattogott. Olyan is előfordult, hogy 3 mentor dolgozott egy bugon, majd jött Marci és megoldotta.

A napot egy szervezett vitával zártuk, ahol azt szerettük volna kideríteni, hogy jó-e a Facebook a társadalomnak. Bár először próbáltuk ki ezt a formátumot, de így is sok érdekes felvetést hallgathattunk meg. A vita előtt és után is véleményt nyilvánított a közönség a kérdésről. Ahogyan az eredményekből is látszik, sikeresen reprodukáltunk egy pszichológusok által is ismert jelenséget.

Vita eredménye

Szombat este sokan licitálós mutogatós játékot játszottak, bár voltak olyanok, akik ekkor is inkább programoztak. Vasárnap a projektek befejézésre koncentráltak a csoportok, nem volt más szervezett program. A tábor végi bemutatókon mindenki megtekintette a többiek műveit. Voltak, akik megnyugodtak (,,a miénk is egész jó lett”), voltak, akik irigykedtek, de persze erre nem volt okuk: mindenki jó munkát végzett.

A búcsúzáskor sokan kérték, hogy legyen folytatás, mi is reméljük, hogy lesz még erre alkalom. A visszajelzések is motiválnak minket a folytatásra.

Külön köszönjük a támogatásokat is: az Emarsysban, hogy az irodájuk a tábor helyszínéül szolgálhatott, a Fazekas Mihály Gimnázium igazgatóságának, hogy egy wifi hotspotot bocsátottak rendelkezésünkre.

Képek

Képek