A Gondolkodás Öröme Alapítvány

Nyári TechTábor a Cseresznyepej csoporttal

Az Almásderes és Borostyánpezsgő csoportok egészéves projektjei után most egy új, ingyenes, háromnapos nyári tábor formában szerveztünk programot a Cseresznyepej csoportnak. A gyerekek visszajelzései alapján különösen sikeres lett a program: az eddigi válaszadók 100%-a élvezte a tábort és a leggyakrabban említett “rossz dolog” a tábor rövidsége volt. Ráadásul egy szélesebb közeget sikerült elérnünk: a 49 résztvevő diák között voltak kezdők és haladók, gyerekek Encstől kezdve Budapestig, és 6 lány résztvevő is.

 • “Túl rövid volt ☺”
 • “Talán a hosszára lehetne panaszkodni de így is nagyon örülök és köszönöm hogy ott lehettem.”
 • “Túl rövid volt :(“
 • “[a legrosszabb dolog, hogy] vége lett :(“
 • “Egy rossz dolgot tudnék mondani mégpedig azt, hogy rövid volt.”
 • „Majd tényleg lehetne hosszabb is a tábor (öt vagy hét nap körül).”
 • „Továbbá legyen hosszabb mert ez az idő kevés volt mint maci sajtban a brummogás.”

Önálló projektek

Az értékelések alapján a legnépszerűbb program az önálló projektmunka volt. A gyerekek két csoportra bomlottak: a P csoportban többnyire kezdők voltak, akik a Processing nyelvet használták képek, animációk és játékok készítésére, a C csoportban pedig haladóbbak dolgoztak Chrome-bővítményeken, rendszerint egy- vagy kétfős csapatokban.

Mit gondoltál az önálló projektekről?

 • “Nekem tetszik ez a tanítási technika, hogy nem egy előadásra ülünk be, hanem mi küzdünk meg az adott feladattal.”
 • “Nagyon büszkék vagyunk a projektünkre mivel a tábor előtt csak a consolba írással foglalkoztunk viszont az utóbbi napokban egy majdnem kész játékot meg tudtunk írni.”
 • “Vicces, szórakoztató volt. Sokszor el is csodálkoztam, milyen komoly projekteket valósítottak meg a többiek.”
 • “Külön jó volt, hogy én találhattam ki, hogy min szeretnék dolgozni.”
 • “Az informatikában az a legélvezetebb, ha azt valósíthatjuk meg amit mi szeretnénk”

Bognár Miklós Processing programja a Julia-halmazt ábrázolta.

Az első nap a megfelelő környezetek és alapok tutorialokon keresztüli elsajátításával telt, majd a második és harmadik napon a gyerekek temérdek mentori segítséggel egy általuk választott projekten dolgoztak. A C csoportban egy projektötletelős workshopon keresztül külön hangsúlyt fektettünk a problémamegoldás és a hasznosság fontosságára, így sok projekt eredménye kifejezetten praktikus lett.

Pituk Gábor és Szente Péter Chrome bővítménye automatikusan megtalálja a valutákat és kiírja az aktuális forint értéküket.

A projektek képes leírásai elérhetőek ebben a dokumentumban; a projektek kódjai pedig a Githubunkon találhatóak meg.

Mindez csak a szuper mentorcsapat segítségével volt lehetséges. A vélemények alapján a gyerekeknek különösen tetszett, hogy felnőttként, egyenlőként bántak velük a mentorok, és hogy bármikor a rendelkezésükre álltak.

Mit gondoltál a mentorokról?

 • “Nagyon jók voltak a mentorok. Teljesen úgy éreztem mintha csak egy barátommal beszélnék amikor velük beszéltem. Nagyon közvetlenek voltak és nem hiszem bármiben változtatniuk, változtatnotok kellene!”
 • “A mentorok [voltak a legjobbak]. Hihetetlen, hogy mennyire drágák voltak és akármikor akármiben segítettek, kivétel nélkül.”
 • “Számomra az [volt a legjobb], hogy a mentorok mindig akkor segítettek, mikor mi kértük őket. Tudtunk beszélgetni olyanokkal akik a való életben is programozással foglalkoznak így el tudtuk képzelni milyen is lehet egy programozó élete.”
 • “Nagyon segítőkészek voltak, nagyon jól el lehetett velük beszélgetni, rengeteg tanultam tőlük csak azzal hogy beszélgettem velük.”
 • “Mindenki nagyon segítőkész volt. Többektől nem csak a táborban éppen aktuális programozási nyelvekkel kapcsolatban kaptam tanácsokat, hanem más területen is. Sok új információt kaptam a jövőbeli terveimmel kapcsolatban is, aminek nagyon örültem, mert több hasonló programon is részt vettem már, de talán ez segített a legtöbbet a mentorok nyitottsága, segítőkészsége miatt.”
 • “Fantasztikus emberek, a legnagyobb szerénységgel és önzetlenséggel dolgoztak a táboron az első naptól az utolsóig. Nagyon tisztelem őket,és emellé még jófejek is.”

További programok

A projektmunkán kívül más szakmai programokat is tartottunk: úgynevezett “dojókon” programozási technikákat gyakoroltak a gyerekek, Damásdi Gábor előadásában a Processing geometrikus lehetőségeit ismerték meg, Danka Mikitől hallottak a gépi tanulásról, az ember-gép kooperáció fontosságáról, és a technológia embereket segítő lehetőségeiről, illetve egy közös beszélgetésben szó volt az ipari programozás sajátosságairól, de még a Bitcoin társadalmi értékéről és a mesterséges intelligencia jövőjéről is.

A gyerekek közösségét a csapatmunkán és közös beszélgetésen kívül az esti játékok (beleértve egy “sivatagi túlélést” is) erősítették.

A tábort végül egy bemutatóval zártuk, ahol a résztvevők felfedezhették és kipróbálhatták egymás projektjeit.

Folytatás

Külön köszönjük a rengeteg támogatást is: a Sonrisának hogy az irodájuk a tábor helyszínéül szolgálhatott, a Szent István Gimnáziumnak hogy 10 laptoppal támogattak minket, a Fazekas Mihály Gimnázium igazgatóságának és külön Pásztor Attilának hogy egy wifi hotspotot bocsátottak rendelkezésünkre, a Káldor Miklós Szakkollégiumnak a helyszínt, a Márkus vendéglőnek pedig az étkezést.

 • „Egy hatalmas ötös a tábor szervezőinek és nagyon remélem, hogy a jövőben is sikerül bejutnom.”
 • „Úgy mentem oda, hogy féltem egyedül leszek lány, nem fogom érteni a dolgokat, és baj lesz ha valamit nem tudok megcsinálni. Ennek az ellenkezőjét tapasztalhattam meg! Voltak jófej lányok. Mindenki a segítségemre sietett ha nem értettem valamit. És egyáltalán nem szidtak le ha valami nem ment. Nagyon bátórító és elnéző emberek vettek körül az egész tábor ideje alatt! Egy élményekkel teli tábort tudhatok magam mögött, ami már most hiányzik.”
 • „A Techtábor fantasztikus volt. A mentorok mindig segítőkészek, a tábortársak kedvesek és jófejek voltak.”
 • „Nagyon-nagyon hálás vagyok nektek. Mindent köszönök. Mindenkinek ajánlanám ezt a csapatot. A mentorok segítőkészek, a többi diák nagyon aranyos volt. Úgy, hogy nem volt semmi előzetes ismeretem a Processinggel, képes voltam élvezni és a szórakozás mellett sokat tanultam. Fáradtan jöttem el, és kissé szomorúan is, hogy vége lett a tábornak, szívesen visszamennék. Semmi rosszat nem tudok hozzáfűzni.”

Támogatóink