A Gondolkodás Öröme Alapítvány

B-csoport 7. tábora

Az idei tanévben ez volt a csoport második tábora (2015. április 10–12.). Az előző tábor a televízió érdeklődése mellett, csokiszerző villámkérdésekkel indult. A mostani kezdés korántsem volt ennyire könnyed: dolgozat volt az előző hat tábor anyagából. A dolgozat után a házi feladatok megbeszélése következett, sok érdekes, csatlakozó kérdés merült fel. A csatlakozó kérdések mellett új feladatokon is lehetett gondolkozni a csoportmunka során. A matekozás ezúttal (is) rekordhosszúságúra nyúlt, egészen fél kilencig tartott.

Az esti szabadidőt sokféle módon töltötték ki a résztvevők. Voltak akik társasjátékoztak (Power Grid), volt aki olvasott, volt aki programozott és természetesen voltak akik csak hintáztak. A legnagyobb tömegeket a szobros játék vonzotta, amit Hujter Bálint vezetett.

A szombat reggel jól kezdődött, csokiszerző villámkérdések voltak napirenden. Megismerkedtünk a tábor két fő témájával: a függvényekkel és a végtelen sorokkal. A feladatokkal jól haladtunk, de menet közben zavarbaejtő paradoxonokkal találkoztunk. Éppen olyan tanácstalanul álltunk előttük, mint a régi idők matematikusai. Ha fel is oldottunk egyet, rögtön jött egy következő. Ez a bizonytalanság egészen szombat délutánig megmaradt, akkor azonban tisztáztuk a tisztázandókat.

A délutánt egy két és fél órás csapatjáték zárta. Itt debütált egy igazi interaktív feladat is, ezt tableten (is) lehetett játszani. Néhány csapatot ez meg is zavart, hiszen gondolkozás helyett csak játszottak/találomra próbálkoztak, ez persze nem vezetett eredményre. A verseny meglehetősen nehézre sikeredett, egyik csapat sem oldotta meg az összes feladatot.

A szokásos nagy, közös esti játék a táborvezetőség ármánykodása miatt elmaradt (Ezt a tábort követő értékelésekben többen is fájlalták). Helyette Molnár-Sáska Zoli saját találmányai a furcsa nevű, de izgalmas kártyajátékok vonzották a legtöbb embert. A takaródót sikerült pontosan betartani, sőt még barkochba-történetekre is jutott idő (minden szobában).

Vasárnap került sor a dolgozatok kiosztására. Ez többségében jól sikerült, azonban néhány diák javító dolgozatot kénytelen írni május elején. Reméljük, hogy ez már mindenkinek sikeres lesz. Délelőtt még lezártuk a függőben lévő feladatokat. És az is kiderült, hogy mik lesznek a házi feladatok. Fény derült arra is, hogy van igény még egy táborra ebben a tanévben. Ez meg is valósul, lesz még egy tábor (már a nyolcadik) május végén.

Táborvezető: Szűcs Gábor
Segítők: Hujter Bálint, Fekete Márti, Nikházy Laci, Simon Petya, Homonnay Bálint, Farkas Ádám, Kiss Viktor, Pósa Lajos
Matekfoglalkozások összhossza: 14,5 óra