A Gondolkodás Öröme Alapítvány

B-csoport 6. tábora

A B csoport tagjai 2014. november 7–9. között gyűltek össze immár hatodik alkalommal egy intenzív hétvégi matekozásra, összesen 32-en. A tábort Szűcs Gábor (Bagoly) vezette. Természetesem Lajos bácsi sem hiányzott a hétvégéről, bár ez most nem volt magától értetődő, hiszen a tábor előtti napon gipszelték be a lábát. Azonban még az sem akadályozta meg a részvételét, hogy végig mankóval kellett közlekednie. A diákok nagy létszáma miatt sok segítőre volt szükség, így Fekete Márti, Meggyesfalvi Bogi, Hujter Bálint, Steller Gábor, Juhász Péter, Nikházy Laci, Radnai András és Kiss Viktor is ott volt a hétvégén. A diákok szakképzett segítőkkel találkozhattak, hiszen közülük 4-en is matematikatanárok voltak, akik ráadásul 4 különböző, budapesti gimnáziumban tanítanak (a Fazekas, Radnóti, Eötvös és Szent István Gimnáziumokról van szó). Ezen kívül informatikusok és matematikus doktoranduszok voltak a segítők.

A péntek délután szokás szerint a házi feladatok megbeszélésével kezdődött. Ezután a program nem a megszokott módon folytatódott: Lajos bácsi villámkérdéseket tett fel, ahol a diákok csokijutalom reményében próbálták eltalálni a helyes válaszokat. Ebben még semmilyen rendkívüli dolog nem volt, hiszen a villámkérdések egy jól bevált eleme a táboroknak. Azonban ez volt az első olyan villámkérdéses blokk, amiről a Magyar Televízió felvételt készített. A felvétel jól sikerült, a végére még az operatőrök is bekapcsolódtak a matekozásba (és a diákok mellett ők is érdekes kérdéseket tettek fel az anyaggal kapcsolatban).

A matekprogram este fél 9-kor ért véget, emiatt kevés esti szabadidő maradt. Egy mutogatós játék így is belefért a programba (ez egy activity típusú játék).

Szombat délelőtt újabb 5 óra matekozás várt a diákokra. Sok feladattal találkoztak, és jól is haladtak a gondolkozással, majdnem 10 feladat megoldását meg is beszéltük. Tárkányi Damján egy (a táborvezetők által sem ismert) megoldást mondott el az egyik feladatra.

Szombat délután következett a kis csokiszerző nagy csapatjáték, ahol a csapatoknak 5 feladattal kellett megbirkózniuk. A diákok számos különös helyzettel találkoztak a csapatjáték feladatai által. Azonban a sokféle kihívás nem fogott ki a csapatokkal, több csapat is megoldotta az összes feladatot. Így elégedetten fejezhették be a diákok a szombati matekozást, amely megint sokáig, este 8-ig tartott.

A matekozást követő esti program változatosan alakult. Voltak akik Fekete Mártival gyilkosos játékot játszottak, Kiss Viktor Barkochba-történeteit is sokan hallgatták, mások az udvaron őrjátékot játszottak, megint mások pedig egyszerűen csak hintáztak. Este néhány segítőtől és diáktól búcsút kellett vennünk. A “kifogások” között szerepelt balettfellépés, fizikaverseny és témazáró-dömping is.

Utolsó nap elvarrtuk a függőben maradt szálakat és megoldások megbeszélése során rögzítettük és elemeztük a korábbi anyaggal való kapcsolódási pontokat. Megértettük, hogy milyen hasonlóságok és milyen különbségek vannak köztük. Újra találkoztunk a teljes indukcióval, de egyben fel is fedeztük egy újabb variánsát. A tábor a házi feladatok feladásával végződött. A táborban a diákok sok szép és érdekes kérdést tettek fel, ezek közül válogattunk ki néhányat, amelyek bekerültek a házi feladatok közé.

Reméljük, hogy mindenki jól érezte magát, és sokat tanult ezen a hétvégén is.

B-csoport 6.

B-csoport, 6. tábor

2014. november 7–9.