A Gondolkodás Öröme Alapítvány

EGMO 2022 felkészítés első rész beszámoló

Sikeresen lezárult az EGMO 2022-es felkészítésének első fele. A felkészítésre idén 40 lány regisztrált, nagyjából ugyanannyian, mint tavaly – ez sokkal több, mint az azt megelőző években volt. Ez egyrészt annak köszönhető, hogy egyre többen hallanak a versenyről már általános iskolában és gimnázium elején, másrészt idén, 2022-ben Magyarország szervezi az EGMO-t, így ebben az évben 8 lány is mehet a diákolimpiára.

Őszi felkészülés

Az őszi félévben a felkészítés elsősorban tematikus feladatsorok megoldásából áll. Augusztustól decemberig négy anyagot küldtünk ki: kombinatorika, geometria, számelmélet és algebra témakörökben kaptak segédanyagot és feladatsort a diákok. A feladatsorokat úgy állítjuk össze, hogy a fontosabb ötletek, megoldási módszerek előkerüljenek a megoldások során, a feladatsor mellé küldött segédanyag pedig összefoglalja az adott témában leggyakrabban használatos ötleteket, tételeket. Mindegyik feladatsort körülbelül egy hónapjuk van megoldani a lányoknak. Itt nem a versenyzés a lényeg, hanem az, hogy többféle feladatot, megoldási módszert lássanak a különböző témakörökben és minél többet fejlődjenek.
A feladatokhoz bármikor kérhetnek segítséget és a beküldött megoldásaikra nem pontszámot, hanem személyes visszajelzést adunk, a saját szintjükhöz igazítva.

Első válogatóverseny

Emellett lezajlott az első válogató is, ami egyben az IMO és MEMO diákolimpiákra is válogató. A versenyre 98-an regisztráltak, 94 diák adott be dolgozatot, közülük 41 lány. Az első válogatót egészségügyi megfontolások alapján hibrid módon szerveztük, hogy azok is meg tudják írni, akik esetleg karanténba kerülnek a verseny előtt. A verseny végül négy vidéki helyszínen, Szegeden, Debrecenben, Pécsett, és Kaposváron, valamint Budapesten és online zajlott.

Mint minden évben, idén is négy feladatot kaptak a versenyzők a rendelkezésükre álló négy és fél órára. A verseny után a válogató feladatainak megoldásai online bemutatásra kerültek, illetve a versenyzők e-mailben is megkapták őket. A reklamációk még zajlanak, azonban a jók között a legjobbak eredményei itt megtekinthetőek. (Még változhatnak, ez nem a hivatalos eredménylista!)

További tervek

A 2022-es EGMO-ra felkészítés januártól folytatódik, akkor egy válogatóhoz hasonló vegyes feladatsoron dolgozhatnak majd a lányok, ezzel is segítjük a január végi 2. EGMO válogatóra való felkészülésüket.

Ezt követően a legjobbak EGMO-hoz hasonló vegyes feladatsorok segítségével gyakorolhatnak, a Magyarországot képviselő csapat tagjai pedig egy-egy mentor segítségével egy hónap intenzív matematikai és stratégiai, lelki felkészítést kapnak.

Kiss Melinda Flóra, Baran Zsuzsa, Janzer Lili az EGMO felkészítő csapat nevében