A Gondolkodás Öröme Alapítvány

EGMO 2021

Sikeresen lezárult az EGMO 2021-re való felkészítés második fele, illetve maga a verseny is. A felkészítés első részéről itt írtunk korábban.

Idén 47 lány regisztrált, mely sokkal több, mint a korábbi években bármikor. Ez egyrészt annak köszönhető, hogy egyre többen hallanak a versenyről már általános iskolában és gimnázium elején. Másrészt 2022-ben Magyarország szervezi az EGMO-t, így ebben az évben 8 lány is mehet a diákolimpiára.

Második válogatóverseny

A 2021-es ,,EGMO felkészítés’’ az őszi tematikus feladatsorok és az első válogatóverseny után tovább folytatódott. Először januárban egy válogatóhoz hasonló vegyes feladatsoron dolgozhattak a lányok, majd február 3-án a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézetben zajlott le a második (EGMO) válogató. Ezen a versenyen 29 lány vett részt, nagy örömünkre a létszám a korábbi évekhez képest majdnem a duplájára nőtt.

A szervezés rendhagyó módon zajlott: a lányok szavazták meg, hogy a héten belül mikor legyen a verseny. A szokásos péntek helyett szerda lett a befutó, azon a napon tudtak a legtöbben részt venni. Természetesen a járványügyi előírásokra külön figyeltünk, ezúton is köszönjük a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézetnek, hogy ebben támogattak minket, több termet is biztosítottak számunkra!

Válogatóverseny közben a Rényi Intézetben

A résztvevőknek a beadott munkájukra (az első válogatóhoz hasonlóan) személyes visszajelzést is adtunk.

Az éves munka alapján a Magyarországot képviselő csapat — az EGMO történetében idén először — négy végzős diákból állt: Hámori Janka (Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium), Velich Nóra, Nguyen Bich Diep és Győrffy Johanna (Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium).

Versenyre készülés, EGMO hétvége

Az ,,utazó’’ csapaton kívül a legjobbak az EGMO feladatsoraihoz hasonló, 3 feladatot tartalmazó vegyes feladatsorok segítségével gyakorolhattak. Ennek célja kettős: elsődlegesen a versenyhelyzet gyakorlása, így arra kértük a diákokat, hogy lehetőség szerint úgy foglalkozzanak a feladatsorral, mintha online versenyen lennének. Másrészt természetesen a gyakorlás, hasznos és izgalmas feladatokkal való ismerkedés is fontos.

A Magyarországot képviselő csapat tagjai emellett mentor segítségével egy hónap intenzív matematikai és lelki felkészítést kaptak. A matematikai felkészülésük témáját a diákok határozzák meg, megkérdezzük őket, hogy melyik témában érzik leginkább szükségét segítségnek. A mentorálás matematikai célja az, hogy ezen a területen olyan szintre hozzuk a lányokat, hogy ők maguk le tudjanak vezetni egy foglalkozást a témakörben a többieknek. Az idei témák döntő többsége algebra és kombinatorika volt, a csapatvezetőkön kívül Janzer Orsolya Lili, Kerekes Anna és Kocsis Anett mentoráltak.

A minden évben szokásos EGMO hétvégét a járványügyi helyzet miatt sajnos nem tudtuk hibrid formában megtartani, így a tavalyihoz hasonlóan Zoom-on keresztül zajlott. A nehezített körülmények között a résztvevők nagyon aktívak voltak, sokat tanultak egymástól. A hétvégén foglalkozást vezettek az utazó csapat tagjai, illetve Kerekes Anna, Kocsis Anett, Mészáros Anna, valamint a csapatvezetők. A hétvége folyamán készült egy kahoot a táborozók vacsoráiból, itt a cél az volt, hogy kitalálják a lányok, hogy melyik kié. Emellett a szavazatok alapján a skribbl.io játékkal játszottunk pihenésképpen.

A résztvevők vacsorái

EGMO 2021

Az idei Európai Lányok Matematikai Olimpiáját (EGMO-t) Georgia (Kutaisi) szervezte 2021. április 9-15. között, online formában.

A versenyen a Nemzetközi Matematikai Diákolimpiához (IMO) hasonlóan két versenynap van, mindkét nap 3-3 feladatot kell megoldani 4,5 óra alatt. Minden feladat 7 pontot ér. A feladattípusok a következők voltak: számelmélet, algebra, geometria (első nap), geometria, kombinatorika, algebra (második nap). A feladatsorok és megoldások a verseny hivatalos honlapján érhetőek el.

Idén 55 országból 213 résztvevő oldotta meg a feladatokat a saját országában. Magyarországon a — második válogatóról már jól ismert — Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézetben írták meg a lányok a versenyt mindkét versenynap.

A magyar EGMO-csapat

A magyar lányok kiváló eredményt értek el! A hivatalos európai listán a 37 európai ország között a 6. helyet szerezték meg 58 ponttal. Az összes (55) résztvevő országot tekintve a magyar csapat 10. lett.

  • Nóra (21 pont, európai 12. hely) aranyérmet,
  • Janka (20 pont, európai 16. hely) ezüstérmet,
  • Diep (9 pont, európai 60. hely) és Johanna (8 pont, európai 65. hely) bronzérmet szerzett.

A végső eredménylista itt tanulmányozható. További képek láthatóak a galériában.

Köszönjük a Morgan Stanley és A Gondolkodás Öröme Alapítvány támogatását!

2022

A jövő évi verseny 2022. április 6-12. között Egerben lesz, erre a megmérettetésre szervező országként két csapatot is delegálhatunk. Elérhető a 2022-es EGMO honlapja és Facebook-eseménye is. Sőt, már videó is készült a versenyről:

Reméljük, hogy jövőre is hasonlóan sok lelkes lánnyal találkozhatunk a felkészítés folyamán és a válogatóversenyeken!

Fekete Panna, Kiss Melinda Flóra az EGMO felkészítő csapat nevében