A Gondolkodás Öröme Alapítvány

Felhívás: ProgTábor 8-9. osztályos diákoknak

Megosztjuk veletek a ProgTábor felhívását. A programot Nikházy László szervezi, az alábbiakban az ő felhívását olvashatjátok:

A hétvégi matematikatáborok mintájára programozás tehetséggondozó táborokat indítunk.

Kiknek szól?

25-30 fős csoportot indítunk, 8-9. osztályos, algoritmikus programozásban tehetséges diákok számára. Mindenki jelentkezését szívesen fogadjuk, aki szeret matematikai problémákon gondolkodni, és tud alapszinten programozni. (A jelentkezők kapni fognak egy feladatsort, ami alapján kiderül számukra is, hogy a részvételhez elegendőek-e a programozási ismereteik.)

Mit tanítunk?

Problémamegoldást számítástudományi gondolkodással, konkrétabban algoritmusokat, adatszerkezeteket és programozást. Mindezt feladatokon keresztül felépítve, ahogy a matektáborokban is van. Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy az elméletben megfogalmazott algoritmusokat implementáljuk és teszteljük is. Erre korábbi versenyfeladatokat használunk, online kiértékeléssel.

Cél

Az informatika feladatokon való gondolkodás örömét megmutatni, kinyitni ezt a világot a diákok számára, és ebben színvonalas képzést adni nekik egy elfogadó, sokszínű közösségben. Nem elsődleges cél a versenyfelkészítés, de természetesen a táborok hozzájárulhatnak ahhoz, hogy programozási versenyeken jó eredményt érjenek el a résztvevők.

Hogyan?

Hétvégi táborokban, évente 3-4 alkalom lenne egy csoportnak. Terveink szerint nagyon intenzíven, és remek hangulatban tanulhatnak közösen a diákok, a közösségépítést is fontosnak tekintjük. A csoport együtt marad a középiskolai éveken keresztül, de belépni és kilépni is lehet menet közben. Kísérleti táborokat tartottunk már online 10. osztályos diákoknak, erről írtunk egy cikket, ami elérhető itt.

Mikor és hol lesz?

Tartunk egy bevezető online alkalmat május 22-23-án (szombat-vasárnap). Majd – amennyiben a járványügyi korlátozások engedik – a résztvevőkkel egyeztetett időpontban nyáron tartunk egy 2-3 napos tábort Budapesten, és ősszel egy újabbat.

Kik tartják?

A táborvezető Nikházy László, az ő doktori kutatásainak is részét képezi ez a tábor. Az esetleges kérdésekkel ezen a címen érhető el: laszlo [pont] nikhazy [kukac] gmail [pont] com.

A segítők olyan egyetemisták és fiatalok, akiknek sok tapasztalatuk van a programozási versenyek világából, vagy algoritmusokkal / programozás tanítással foglalkoznak.

Mennyibe kerül a tábor?

Az online alkalom ingyenes, és későbbi találkozásokon a matektáborokhoz hasonló konstrukciót alkalmazunk: a tábornak nincs részvételi díja, de a szállásköltség előteremtéséhez kérjük azon családok támogatását, akiknek ez nem jelent semmilyen nehézséget. Az étkezést otthonról hozott (vagy egyénileg rendelt) ételekkel szeretnénk megoldani majd.

A résztvevők kiválasztása

A tábor jelentkezéses, az alábbi űrlap kitöltésével jelentkezhetnek 8-9-edikes diákok. A jelentkezési határidő május 7. (péntek). A jelentkezők kapni fognak egy online programozási feladatsort, amit egy héten belül kell megoldaniuk. A feladatsor alapján választjuk ki a 25-30 résztvevőt, és erről előreláthatólag május 14-én küldünk értesítést.

Jelentkezni itt lehet: https://forms.gle/bqBJSdVXmooaZye39

Frissítés: Pár nap késéssel is lehet jelentkezni. A feladatsort május 13. csütörtök estig kell megoldani.