A Gondolkodás Öröme Alapítvány

EGMO felkészítő táborok 8-11. osztályos lányoknak

Mi is ez?

Már régen felmerült többünkben az a kérdés, hogy hogyan lehetne több lányt ösztönözni és segíteni abban, hogy aktívabban foglalkozzanak matematikával. Különböző nemzetközi kezdeményezések is indultak ezzel a céllal: nagyon jó példa erre a 2012 óta megrendezett Európai Lány Matematika Diákolimpia (EGMO – European Girls’ Mathematical Olympiad) vagy a 2021-ben induló Európai Lány Informatika Diákolimpia (EGOI – European Girls’ Olympiad in Informatics)

2022-ben Magyarország rendezi az EGMO-t és ennek apropóján 2019 őszén indult el ez a program, az évek óta működő EGMO felkészítés bővítéseként a fiatalabb korosztály számára. A felkészítő programnak egyrészt célja, hogy a 2022-es, magyarországi EGMO-n hazánk minél erősebb csapatokkal tudja képviseltetni magát (szervezőként ebben az évben az ország egy második csapatot is indíthat), másrészt cél, hogy minél több középiskolás lányt ösztönözzünk, segítsünk, hogy matematikával foglalkozzanak és lehetőséget biztosítsunk számukra, hogy egymást is jobban megismerjék.

A program a lányok számára ingyenes, cserében elvárjuk tőlük az aktív részvételt és a rendszeres munkát. A tábor szervezését az Eszterházy Károly Egyetem által elnyert pályázat teszi lehetővé (NTP-NTMV-M-20-0001 pályázati azonosítón nyilvántartásba vett EGMO2022 felkészítő program című EMMI-s pályázat). A felkészülést támogatja a Morgan Stanley, valamint magánszemélyek is hozzájárultak a költségekhez. Ezenkívül a nyári tábor helyszínét Varga Zoltán és a Matematika Birodalma biztosította. Mindemellett a program sikeréhez elengedhetetlen annak a körülbelül 20 főnek a lelkes és önkéntes munkája, akik a táborok között és alatt segítik a lányok fejlődését. 

A program formája valahol félúton található A Gondolkodás Öröme Alapítvány hétvégi táborai és az adott évi EGMO keret felkészítése között. A lányok egy-másfél havi rendszerességgel tematikus hétvégi táborokban vesznek részt, ahol az idő nagy részében csapatokban gondolkodnak, a táborok után pedig két-három, a témához kapcsolódó feladat megoldását kell írásban kidolgozva visszaküldeniük. Igyekszünk, hogy a táborban a résztvevők minél több mindenre maguktól jöhessenek rá, de emellett hangsúlyt fektetünk a versenyekre szükséges ismeretanyag, eszköztár megismertetésére is, illetve arra, hogy a megoldásaikat szabatosan tudják leírni.

Mindezek mellett minden lányhoz hozzá van rendelve egy mentor is, ők javítják a házi feladatokat és jeleznek vissza rájuk, de a lányok a bennük felmerülő matematikával kapcsolatos vagy általánosabb kérdéseikkel is fordulhatnak hozzájuk.

A tábori foglalkozásokat alkalmanként más-más vezeti, de az ifik – akik általában a mentorok közül kerülnek ki – a legtöbb hétvégén ugyanazok. A hiányzóknak lehetőséget biztosítunk, hogy a mentorukkal vagy kisebb csoportban bepótolják a táborban elhangzottakat.

A tavalyi nagy érdeklődésre való tekintettel az idei tanévben két tábori csoport is elindult.

Táborok a Rényi Intézetben

A 2019/2020-as tanév táborainak Stipsicz András intézetigazgató jóvoltából a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet biztosított helyszínt. Az intézet egyik szárnyát használhattuk, ahol egy előadóteremben lehetett közös megbeszéléseket tartani és az itt dolgozók nagylelkűen megengedték, hogy a lányok használhassák az irodáikat is a csapatokban való gondolkodáshoz. 

A táborok programjain közel 30 lány vett részt.

Tábor a Rényi Intézetben

Szombaton egész nap, 9-től 6-ig tartott a program, közben egy hosszabb ebédszünettel és több kisebb szünettel, vasárnap pedig délelőtt 9-től 1-ig. Szombaton rendeltünk közös ebédet és a csoportos gondolkodáshoz is biztosítottunk ellátást. Az első alkalommal különösen nagy hangsúly volt az ismerkedésen is, de a későbbiekben is voltak kisebb szabadidős programok és a szombati foglalkozások után fakultatív társasjátékozás.

Az első tábort Sándor András tartotta 2019 decemberében, míg a második tábort Steller Gábor 2020 januárjában.

Online forma

A vírushelyzet természetesen ezt a programot is érintette, ezért tavasz óta – a nyári tábor kivételével – a táborokat online formában rendeztük meg. A márciusban elmaradt tábor helyett egy vegyes feladatsoron gondolkodhattak a lányok, így mire az első online alkalom eljött áprilisban, már több más tábor is lezajlott online és nagy segítséget jelentett, hogy ezeknek a tapasztalatait felhasználhattuk. A foglalkozások fő platformja a Discord, ami alkalmas kis csoportos gondolkodásra, a megbeszélések pedig Discord-on vagy Zoom-on zajlanak. Az online táblás alkalmazások közül legtöbbször az awwapp-ot használjuk.

2020 áprilisában Szűcs Gábor, majd május végén Hujter Bálint tartottak egy-egy nagyon sikeres online tábort.

Online megbeszélés

Igyekszünk a szabadidős programok közül is minél többet átemelni az online táborokba, vannak online társasozások és kötetlenebb beszélgetések is.

2020/2021-es tanév

A vírus helyzetre való tekintettel az idei tanévben folytattuk az online táborokat. 2020 novemberében Damásdi Gábor és Molnár-Sáska Gábor tartották a két csoportnak a foglalkozásokat, ahol már több, mint 40 lány vett részt. 2020 decemberében Szűcs Gábor és Kocsis Anett, végül a 2021-es januári táborban Kerekes Anna és Csahók Tímea voltak a táborvezetők. A februári tábort még biztosan online tartjuk, de reméljük, hogy hamarosan személyesen is viszontlátjuk majd egymást.

Online megbeszélés táblával

Az idei tanévben a táborokkal lazább kapcsolatban elindult egy beszélgetéssorozat is a matematikával kapcsolatos továbbtanulási, elhelyezkedési lehetőségekről, ahol meghívott vendégekkel moderált beszélgetés formájában egy-egy témát járunk körbe.

Mindamellett, hogy nagyon várjuk a személyes alkalmakat, szervezési szempontból vannak előnyei is az online formának. A nem budapesti lányoknak így nem jár utazással a részvétel és a külföldön tanuló mentorok közül is többen, gyakrabban tudnak ifiként csatlakozni. A táborok időbeosztása is rugalmasabb, különösen amikor a lányok többsége online tanul, akár arra is van lehetőség, hogy 3-4 napon osszunk szét rövidebb foglalkozásokat. Ezen kívül az esti beszélgetésekre is tudunk olyan vendégeket hívni, akiknek személyesen nehézséget okozna vagy nem is lenne lehetséges a részvétel.

Nyári tábor

Júliusban a lányok részt vehettek egy 5 napos nyári táborban. Varga Zoltán felajánlása nyomán Nagy Péter segítségével a Bakony lábánál Lókút határában a Matematika Birodalmában folytattuk az évközi felkészülési programot. Az ősfás parkban lévő régi kúria szépen felújított része ideális körülményeket biztosított mind a matekozáshoz, mind a szabadidős programokhoz. Minden délelőtt és délután voltak szakmai programok. Kerekes Anna és Williams Kada számelmélet, Csahók Tímea és Imolay András geometria, Nagy Zoltán és Nagy Kartal kombinatorika, valamint Molnár-Sáska Gábor függvényegyenletek témakörben foglalkozott a lányokkal.

Nyári tábor közben

Természetesen a szakmai programokon túl jutott idő szabadidős tevékenységekre is. Röplabdáztunk, számháborúztunk, és Steller Gábor vezetésével megmásztuk a Papod hegyet, amelynek tetején lévő Árpád kilátóból gyönyörű kilátásunk volt a Balatonfelvidékre. 

Hámori Janka, Mészáros Anna, Klász Viki meséltek korábbi EGMO élményeikről, Fekete Panna és Kiss Melinda pedig elmesélték a válogató verseny lebonyolításának részleteit. És persze a társasjátékozások sem maradtak el. Az említetteken kívül köszönjük még Vályogos Annának, Hansel Somának és Szabó Ivettnek a rengeteg munkát, ami nélkül a tábor nem lett volna ilyen sikeres.

Baran Zsuzsa, Molnár-Sáska Gábor

Csoportkép a nyári táborban

Az eddigi táborok listája

2019/20-as tanév:

  • 2019. december 14-15. – Sándor András: vegyes feladatok
  • 2020. január 25-26. – Steller Gábor: számelmélet
  • márciusi vegyes feladatsor
  • 2020. április 9-14. – Szűcs Gábor: kombinatorika-számelmélet
  • 2020. május 30-31. – Hujter Bálint: kombinatorika
  • 2020. július 5-10. – Lókúti tábor
    • Kerekes Anna, Williams Kada: számelmélet
    • Molnár-Sáska Gábor: függvényegyenletek
    • Csahók Tímea, Imolay András: geometria
    • Nagy Zoltán, Klász Viktória, Hansel Soma, Nagy Kartal: kombinatorika

2020/21-es tanév:

  • 2020. november 21-22. – Damásdi Gábor és Molnár-Sáska Gábor: kombinatorikus geometria
  • 2020. december 18-22. – Szűcs Gábor és Kocsis Anett: számelmélet
  • 2021. január 16-17. – Kerekes Anna és Csahók Tímea: geometria
  • 2021. február 27-28. – Nagy Kartal és Molnár-Sáska Gábor: gráfelmélet

Ezen kívül két további tábort tervezünk áprilisban és májusban.

Az eddigi beszélgetések listája

  • 2020. december 11. – Angliai továbbtanulás – Andó Angelika, Baran Zsuzsanna, Hansel Soma, Janzer Lili, Vályogos Anna, Vankó Miléna, Weisz Máté
  • 2020. december 20. – Pénzügyi matematika – Brückler Zita (CitiBank), Janosik Réka (MSCI)
  • 2021. január 16. – Külföldi továbbtanulás Anglián kívül – Andó Angelika, Hansel Soma, Klász Viktória, Kúsz Ágnes, Vértesi Vera