A Gondolkodás Öröme Alapítvány

Hogyan állunk a lucfalvi tanodával 2021 elején?

Talán ismert a tény, hogy A Gondolkodás Öröme Alapítvány 2019 végén megvásárolt egy épületet Lucfalván azzal a céllal, hogy az ott működő tanoda megfelelő, végleges elhelyezést kapjon, és a mi óránk mellett minden hétköznap délután számos más foglalkozást is ott tudjanak majd tartani. 2020 elején elindult a felújítás, majd kissé – a járvány miatt – meg is torpant, végül 2020 őszétől újra felgyorsultak a munkálatok, és most, 2021 elején már látványosabb eredményekről is beszámolhatunk.

Mielőtt leírjuk, mi is történt az elmúlt hónapokban, érdemes felidézni, hogyan is nézett ki a ház a felújítás előtt. Egy 51 m²-es vályogházról van szó, amely (ahogy azt a vásárlás előtti statikai vélemény is megállapította) alapvetően jó állapotban volt, de szükség volt bizonyos megerősítésekre, valamint minden vezeték (villany, víz, csatorna) cseréjére. Továbbá az eddigi, nem teljesen biztonságos fafűtés helyett úgy döntöttünk, hogy a környezetbarátabb, olcsóbban és kényelmesebben fenntartható gázkazánnal oldjuk meg a fűtést. Burkolni kell majd a teljes területen és vár ránk még festés, mázolás is. A ház és a viszonylag nagy telek mindössze 2 800 000 Ft-ba került, így érthető is, hogy sok munka várt ránk.

A teljesen új villanyvezetékezés már 2020 elején, a víz-gáz-csatorna csövezés 2020 őszén készült el, és 2021 január elejére a két szobában megtörtént a burkolás, valamint beépítettünk egy ajtót is, amely külön-külön is használhatóvá teszi a két tanulószobát, de lehetőséget ad arra is, hogy összenyissuk azokat egy 240 cm-es nyílással.

Felújítás közben I.

2021 januárjának végéig megtörténik a ház többi járófelületének burkolása is, és februárban megkezdődik a belső falak rendbehozatala, felkészülünk a festésre és mázolásra, valamint a vizesblokk falainak kialakítása, csempével való burkolása is. Rövidesen várható, hogy a gázszolgáltató jelzi, kész a gáz bekötésére, és addig még meg kell keresnünk az utca felől a gázvezetéket. Ez egy kis izgalmat jelent, mert – bár eddig is elég sokat ástunk – egyelőre nem találtuk meg. Ezt követi majd a gáz bekötése, és az egész fűtésrendszer beszerelése, beüzemelése, valamint a mosdókagylók, WC-k, a zuhanyzó és a szerelvények beszerelésére, terveink szerint 2021 tavasza folyamán. Szükség lesz még néhány külső munkálatra is, elsősorban a ház, földnyomásnak kitett déli falának megerősítésére, és a vályogfalak vizesedését megakadályozó munkálatokra. Várhatóan ezekre is tavasszal kerül sor.

Felújítás közben II.

Az első gyűjtésről, amely a ház megvételét célozta, és amelyből jutott pénz a felújítás jó részére, egy folyamatosan frissülő táblázatot vezetünk.

Megosztjuk azt a táblázatot is, amely mutatja, hogy a 2020 őszén indított (elsősorban a gépészeti és bizonyos kőműves munkálatokra irányuló) gyűjtés hogyan áll, és mire sikerült fedezetet találni. Ebből látszik, hogy szépen haladunk a gyűjtéssel is, és viszonylag kevés hiányzik a befejezéshez. Nagy öröm, hogy az anyagi támogatás mellett tárgyi adományt is kapunk a radiátorok esetében egy gyártótól. Aki szeretné segíteni a munkánkat, attól azt kérjük, hogy az adományozással egy időben írja meg a gyűjtés egyik szervezőjének, Janzer Frigyesnek a frigyes kukac prospero pont hu címre, mire küldi adományát, és azt is, hogy feltüntessük-e nevét az adományozók listáján vagy anonim adományozóként szeretne szerepelni.

A felújítás állásáról a Gondola program Facebook-oldalán folyamatosan beszámolunk.

JF