A Gondolkodás Öröme Alapítvány

A 2020/21-es tanév hatodikos minitáborairól

Ebben a tanévben nagy fejtörést okozott, hogy a távolságtartás ellenére hogyan tudnánk megvalósítani a szokásos tábori hangulatot, játékokat, közös vitákat, egyéni és kiscsoportos megbeszéléseket, mindeközben az elmélyült, nyugodt gondolkodást.

32 hatodikosunkkal most öt igazán apró, egy nyolcfős és négy hatfős csoportot alakítottunk. A kis létszám és a Discord lehetőségeit kihasználva a foglalkozásokon megőriztük a hagyományos kereteket.

Reggel kilenc órától délután háromig töltjük együtt a napot, közben több kisebb, és egy hosszú szünettel. A Discord felületén meg tudjuk valósítani a páros gondolkodást és játékokat, illetve az egyéni megbeszéléseket is, mások megzavarása nélkül. A gyerekek egy héttel az aktuális tábor előtt megkapják a segédanyagokat, illetve otthon már előzetesen összekészítenek egy minitáboros kellékcsomagot, így nem kell lemondanunk a különböző manuális ténykedéseinkről sem. Az ebéd utáni közös játékokról sem mondunk le, ezekre remek lehetőséget biztosítanak a különböző online játékterek.

Most tartunk csoportonként a harmadik foglalkozásnál. A gyerekek érezhetően kezdenek összerázódni, egy-egy feladat kapcsán remek viták kerekednek, odafigyelnek egymásra. Mivel a szokásos technikai problémák minket sem kerülnek el, a csapatépítésnek új dimenziója nyílt meg. Amint valakinek ilyen gondja adódik, mindig van, aki az ötleteivel, saját tapasztalataival a segítségére siet.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a gyerekek szívesen járnak, várják a következő foglalkozásokat, és idén is egyre felszabadultabb, kellemes hangulat alakul ki a minitáborokban. Aki kíváncsi erre, az alapítvány galériájában be is pillanthat a tábor életébe: Minitáborok képei

Szenyovszky Jutka (Nyúlanyó)

és

MZ/X, az idei tábor névadója, távtáboraink segítője

MZ/X