A Gondolkodás Öröme Alapítvány

Felhívás: TechTábor

A tavalyi első, kísérleti TechTábor után idén másodszor hirdetjük meg egész éves programunkat. Célunk egy technológiai projekt végigviteléhez szükséges széleskörű tudás megismertetése. A résztvevők a program során csapatmunkában valódi projekteken dolgozva tanulnak, ebben céges tapasztalattal rendelkező mentorok segítik őket.

Motiváció

Habár központi szerepe van az informatikának a táborban, az elsődleges cél nem a programnyelvek tanulása és nem is az algoritmikus tudás növelése, hanem az építés, az új alkotása. Hozhatsz saját projekt ötletet, vagy választhatsz a táborvezetők által javasolt projektek közül, akár azok alapján inspirálódva újakat is kitalálhatsz.

DSC_6058

Az iskolában tanulunk matekot, ritkábban programozást, a versenyeken pedig algoritmusokat. De mikor tanulunk arról, hogy hogyan kell egy programot megtervezni? Hogy mitől lesz egy program hasznos és old meg egy problémát? Hogy egyáltalán hogyan találjuk meg az alkalmas problémákat? Az ilyesfajta tudásról kevés szó esik, pedig ez egy elképesztően hasznos képesség – nemcsak a technológiában, hanem bármilyen generatív, alkotó munkában. Habár a programozási eszközök ismerete és profi használata is nagyon értékes, sokkal ritkább az, aki egy általános, még homályos problémát képes észrevenni, megérteni, majd arra működő megoldást adni. Márpedig ez az a képesség ami az alkotáshoz szükséges.

Ahogy más képességek, ez is fejleszthető. Nehéz és fáradtságos, mint bármi más lenne, ugyanakkor elképesztően élvezetes is. Sőt, a végén még fel is mutathatunk valamit, amit mi csináltunk.

Hogyan néznek ki a foglalkozások?

Projektválasztás

A megfelelő projekt kiválasztása nehéz feladat, örülünk, ha már a foglalkozások kezdete előtt gondolkoztok rajta. A hétvégi nyitótáborban segítséget kaptok a választáshoz (a tábor Budapesten lesz, a vidéki résztvevőknek biztosítunk szállást). A kiválasztott projekteken a mentorokkal együtt kezdünk el dolgozni. Mivel mindenki más feladaton dolgozik, mások a szükséges eszközök is – így mindenki más technológiát fog megtanulni, sőt, végül majd egymástól is tanulhattok. Az megvalósításban mentorok állnak majd segítségetekre, akik különböző területekhez értenek – az is a ti feladatotok lesz, hogy a megfelelő mentorokkal működjetek együtt.

Hétköznapi foglalkozások

A projektekkel évközben fogunk haladni. Havonta egy-egy hétköznapi foglalkozást tartunk, a csoport tagjaival való egyeztetést követően (a foglalkozások helyszínét budapesti cégek biztosítják). A foglalkozásokon a projekteket segítő, de azokhoz lazábban kapcsolódó foglalkozások lesznek, például hogyan tudunk jól párban dolgozni, vagy milyen szempontokra érdemes figyelni egy felhasználói felület megtervezésekor. Emellett fontos szerepe a központi alkalmaknak, hogy felmérjük ki hogyan halad, mit érdemes a következő hónapra célként kitűzni. Bár igyekszünk a foglalkozásokat tanítási szünetekre időzíteni, de mindenképpen számítani kell tanítási időn belüli alkalomra is. Kérjük, hogy mindenki előre egyeztessen az iskolájával arról, hogy részt tud-e venni a programon.

DSC_6003

Záró alkalom

A tanév végén egy újabb kétnapos tábort szervezünk, ennek időpontja és helyszíne szintén a csoporttal való egyeztetéstől függ. Ebben a táborban mindenki prezentálja a saját munkáját, egyben ez a határidő a projektek befejezésére.

A tábort akkor tekintjük sikeresnek, ha az év végére:

  • Készítettél és közzétettél egy hasznos programot
  • Van egy alaptudásod a fenntartható és szervezett szoftvertervezésről és -fejlesztésről
  • Tudsz termékekről és felhasználókról gondolkodni, nemcsak a programozásról
  • Neki tudsz állni egy vadi új projektnek; el tudod dönteni, hogy mi hasznos és mi nem; meg tudod találni a szükséges információkat mind a neten, mind hozzáértő személyeken keresztül
  • Megismerkedtél 5-10 másik, hasonlóan gondolkodó gyerekkel, és néhány mentorral
  • Jól érezted magad közben 🙂

A foglalkozásoknak nem célja, hogy jobban szerepeljetek az informatikaversenyeken ;).

Kiket várunk?

A foglalkozásokra 10-11. osztályos középiskolás diákokat várunk, fiúkat és lányokat egyaránt. Programozásban előzetes jártasság szükséges (legalább egy nyelven az alábbi fogalmak: változók, ciklusok, függvények), de kiterjedt programozási ismeretek nem. Lehet egyénileg vagy kétfős csapatban jelentkezni. Fontos, hogy tudj önállóan, folyamatos tanári felügyelet nélkül dolgozni, és hogy kitartó légy. Összesen kb. 15-20 diák tud részt venni a programban.

Jelentkezés

Feltétel, hogy 10. vagy 11. évfolyamon tanulj, és vállald a hétvégi és hétköznapi alkalmakon való részvételt, illetve legyen programozási tapasztalatod. A tavalyi tábor résztvevői nem vehetnek részt a programon. A jelentkezés során az alábbi dolgokat kell elkészítenetek.

Motivációs levél. A tábor nagyobbrészt mentorálásról szól és egyáltalán nem egy meghatározott anyag megtanításáról, ezért különösen fontos, hogy minden résztvevő motivált és maximálisan együttműködő legyen. A motivációs levél segítségével célunk felmérni, hogy kinek mennyit adhat a program, illetve milyen eséllyel fogja az egész évet végigcsinálni. A motivációs levél terjedelme legfeljebb egy A4-es oldal.

Projektek. 1-3 korábbi projektednek küldd el a kódját, és rövid leírását (legfeljebb egy A4-es oldal): mi volt a probléma, amit meg akartál oldani, hogyan választottál technológiát, hogyan oldottad meg a problémát.

Bármi megfelelő, amikor nem azért programoztál, hogy gyakorolj egy algoritmikus jellegű programozás versenyre. A projekteket több szempont mentén értékeljük, figyelembe vesszük az összetettségét, hogy mennyire önálló munka, és hogy mennyire tér el egy hagyományos informatika órai feladattól. Értékeljük, ha a projekt önálló kezdeményezés. Ez nem azt jelenti, hogy teljesen saját ötletnek kell lennie, sőt. A valóságban szinte minden sok ember közös munkájának az eredménye.

Jelige. A jelentkezés során végig jeligét kell használnotok. Hogy a jelige célját betölthesse, kérjük figyeljetek rá, hogy sehol ne szerepeljen se a nevetek, se a monogramotok, emailcímetek. A jelige mellett kérni fogunk tőletek egy privát jelszót is. A jelentkezés eredményét a jelige és a jelszó ismeretében ismerhetitek meg, ezért nagyon figyeljetek arra, hogy ezeket ne felejtsétek el.

Jelentkezés menete

Az eredeti jelentkezési határidőig kevesen jelentkeztek a programra, ezért a jelentkezési időszakot meghosszabbítottuk.

  • Regisztrálj a Githubra, készíts egy új repositoryt, és töltsd fel a motivációs levelet, a projekt(ek) kódját és a projektleírás(oka)t.
  • A jelentkezés feltétele az alábbi linken található jelentkezési lap kitöltése.
  • A jelentkezés határideje: 2017. október 6. (péntek)

Értékelés

A motivációs levél, a projektek és a projektleírások alapján döntünk. Iskolás kortól egészen a technológiai cégek vezetőiig lényegesen több férfit, mint nőt találunk. Hisszük, hogy lányok és fiúk egyformán találhatnak örömöt technológiai munkában, de aktívan tennünk kell azért, hogy nőjön a lányok aránya. Ezért a helyek egy részét csak lányok számára hirdetjük meg.

Az eredményeket október 11-én a techtabor.agondolkodasorome.hu oldalon tesszük közzé.

Az első tábor tervezett időpontja 2017. október 23-24.

A program szervezői: Czeller Ildikó, Danka Miklós és Szűcs Gábor.

Bármilyen kérdéssel, hozzászólással az alábbi elérhetőségeken fordulhattok hozzánk: ago-techtabor [K] googlegroups [P] com.