A Gondolkodás Öröme Alapítvány

Felhívás: Matek kalandok

kép

Az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet Didaktika Csoportja A Gondolkodás Öröme Alapítvánnyal karöltve tehetséggondozó szakkört hirdet VIII. és X. kerületi, gimnáziummal nem rendelkező általános iskolák hatodik osztályos diákjai számára.

Célunk, hogy minél több gyereknek bemutathassuk a matematikának azt az arcát, amire mi gondolunk, amikor ezt a szót halljuk. Hogy nekünk mi jut eszünkbe a szó hallatán? Sokféle játék, trükk, rejtélyes történetek, kockák, kirakók, rejtvények, számtalan izgalmas kérdés…

Mindezek által szeretnénk, hogy a gyerekek megtapasztalják az önálló gondolkodás örömét. Egy-egy téma felvetődésekor természetes igényük legyen, hogy kérdéseket tegyenek fel, kritikusan álljanak a kérdéshez, megvitassák egymással a gondolataikat, merjenek ötletelni, megízleljék, milyen jó dolog önállóan felfedezni, bejárni a megoldáshoz vezető utat. Természetes legyen, hogy olykor tévedünk, de tévedéseinket akár együtt továbbgondolva, hasznos gondolatokká varázsolhatjuk. Sajnos az ilyen típusú tevékenységekre az iskolai órák keretei között nehéz elég hangsúlyt fektetni, ebben szeretnénk segíteni.

kép

A Gondolkodás Öröme Alapítványt Pósa Lajos matematikus, a felfedeztető matematikaoktatás egyik legjelentősebb képviselője alapította. Az általa kidolgozott módszert, gondolkodásmódot képviselik alapítványunk tanárai és segítői, akik általában maguk is Pósa-tanítványok. Elsődleges célunk a matematikában tehetséges gyerekek támogatása abban, hogy képességeiket kibontakoztathassák. Ennek egyrészt évtizedes hagyományokkal rendelkező, bejáratott útjait járjuk rendszeres, évközi, hétvégi matematika táboraink, illetve a nyári MaMuT-táborok keretében.

A program kísérleti jellegű. Célunk, hogy olyan gyerekekhez is eljussunk, akik eddig nem kerültek a látóterünkbe (versenyeken való kiemelkedő szereplés, közvetlen tanári ajánlás vagy egyéb úton), esetleg még maguk sem vették észre, hogy különösebben vonzódnának a matematika szépségeihez, talán a tantárgyból eddig gyűjtött jegyeik sem jelezték ezt a külvilágnak. Mégis ott rejtőzhet bennük a tehetség, amire közös erőfeszítéseinket építhetjük. A programot két fázisban képzeljük el.

1. fázis

A jelentkező iskolákban heti rendszerességgel tervezünk szakkört indítani érdeklődő, hatodik osztályos gyerekeknek. A szakköröket az ELTE matematikatanár szakos hallgatói, illetve az alapítvány tanárai tartják. Az első félév végén közösen döntünk a folytatásról az érdeklődés függvényében.

A szakköröket Ádám Réka, Bóra Eszter, Likker Karolina, Szenyovszky Jutka, Tőri Tünde és Zámbó Csilla tartja.

Érdeklődés esetén szívesen tartunk a helyszínen bemutatkozó foglalkozást a gyerekeknek, hogy megtapasztalhassák, mire számíthatnak majd a szakkörön. Jelentkezésüket a foglalkozás után véglegesíthetik.

2. fázis

Ez a szakasz terveink szerint 2018. február elejétől indul. A helyi szakkörökön kiemelkedő lelkesedést, illetve aktivitást mutató gyerekeknek, akik úgy érzik, szívesen foglalkoznának még többet matematikával, és a foglalkozásokon kívül is szívesen szánnak időt a felkészülésre, havonta egy alkalommal kínálnánk egy intenzív, matekozós és játékos, reggeltől délutánig tartó, hétközi alkalmat. Ahhoz, hogy a gyerekek azon a napon iskolaidőben hozzánk jöhessenek, természetesen szükségünk van az iskola támogatására. Ez iskolánként néhány gyereket érint, a helyszín később dől el. Az intenzív kurzust Pósa Lajos vezeti majd, illetve létszámtól függően más tanár is segíti.

Örömmel vesszük, és számítunk a gyerekek, tanárok és szülők visszajelzéseire a tanév során, melyek segítségével nyomon követhetjük, milyen mértékben valósulnak meg az általunk kitűzött célok.

A szakkör mindenki számára ingyenes.

Jelentkezés

A helyi, iskolai szakkör indításához minimum 8 érdeklődő hatodikos gyereket várunk, illetve létszámuknak megfelelő méretű terem szükséges, ahol a kis csoportokban történő gondolkodás is megvalósítható. A szakkör időpontjáról minden iskolával külön egyeztetünk, a szakkörök október elején indulnak.
Lehetőségeink korlátozottak, ezért az iskolák jelentkezését időrendi sorrend alapján tudjuk rangsorolni, illetve fogadni.

A jelentkezési lehetőséget első körben 2017. szeptember 20-ig hirdetjük meg.

Jelentkezés

Kérdések

A felhívással kapcsolatos kérdéseiket az alábbi elérhetőségek valamelyikén szívesen fogadjuk:
Kristóf Gergelyné, agondolkodasorome [K] gmail [P] com, (70) 603-3551