A Gondolkodás Öröme Alapítvány

Beszámoló az elmúlt tanévről, idei terveink

Az alábbiakban szeretnénk beszámolni az Alapítvány munkájáról.

Hétvégi és nyári táborok

Ebben a félévben összesen 10 tábori csoportnak tartottunk táborokat, összesen 21-et. Ezek az általatok megszokott mederben zajlanak. Az intenzív matekozás mellett, továbbra is mesélünk Barkochba-történeteket, este népszerűek a nagy közös játékok és eddig még egyetlen táborból sem hiányzott a csokiszerző csapatjáték.

Idén tizenharmadik alkalommal is megrendeztük a MaMuT-ot, amely kiegészülve a középiskolásoknak szóló MaMuT2-vel, lehetőséget nyújt az ország legjobb matekosainak egy nyári összejövetelre. Sokszor nehéz választ adni egy kívülállónak arra a kérdésre, hogy miért jó nyáron matekozni. Idén az alábbi három videóval próbáltunk választ adni erre a kérdésre, amelyeket minden érdeklődő figyelmébe ajánlunk.

Hátrányos helyzetű diákoknak szóló programok

Ebben a tanévben három programmal is kísérleteztünk hátrányos helyzetű diákok számára. Folytatódott (Pósa) Lajos szombati szakköre, ahol hetedikes, rászoruló gyerekekkel foglalkozott. A hatodikosok számára egy új szerkezetű program indult, a tavasz során 1-2 napos hétközi minitáborokban vehettek részt.

A harmadik program a Gondola-program, ennek keretében hetente egyszer az Alapítvány által támogatott tanárok látogatnak el a bátonyterenyei tanodába, és ott játékos logikai, gondolkodásfejlesztő foglalkozásokat tartanak hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeknek, továbbá skype-foglalkozások is folynak a hét során és budapesti táborokon is részt vesznek a legszorgalmasabbak.

A fenti két program mellett az Alapítvány támogatja a Tapolcsányi Általános Iskolai Kollégium diákjait is. A gyerekek ebben a félévben az Alapítvány segítségével rajz és angol foglalkozásokon vehettek részt. A nyári szünet alatt is szerveztünk nekik különféle programokat, augusztusban pedig egy balatoni nyaralást támogattunk.

Új kezdeményezések

A fenti tevékenységek mellett újabbakkal is szeretnénk bővíteni a tevékenységünket.

Elindult egy TechTábor nevű programunk. Középiskolás diákokat szeretnénk megismertetni az informatika valódi világával. Nincs szó az iskolában arról, hogy hogyan működik egy valós problémát megoldó cég: pl. hogyan lett egy befejezetlen doktori munkából a világ legnagyobb keresőcége, és hogyan találja ki egy csapat hogy mitől lesz egy okostelefon igazán használható. A kísérleti program ezekre a kérdésekre kíván választ adni, a hasznos tapasztalatokat a honlapunkon közzé kívánjuk tenni.

Egy új formáját is szeretnénk kipróbálni a tehetségekkel való foglalkozásnak. A havi rendszerességű, hétközi minitáborokba várjuk tehetséges, hatodikos diákok jelentkezését. A jelentkezési időszak még tart, a felhívás elérhető a következő linken.

A magyar matematikai tehetséggondozásban nagyon sok érdekes és hasznos kezdeményezés is működik, sokszor egymástól függetlenül. Érzékeljük azt is, hogy a cégek, magánszemélyek szívesen segítenek, vagy akár támogatnak ilyen kezdeményezéseket. Az előzőek miatt egy olyan konferenciát szeretnénk létrehozni, ahol a meghatározó szakmai szereplők és cégek megismerhetik egymás elképzeléseit, terveit és igényeit. A szervezés egyelőre kezdeti fázisban van, a tervezett időpont 2017 tavasza. Amennyiben szívesen részt vesztek egy ilyen rendezvényen, örülünk, ha jelzik ezt az Alapítvány emailcímén (agondolkodasorome [K] gmail [P] com).

Támogatási lehetőségek

Elindítottunk egy új felületet, ahol az általunk fontosnak tartott, megvalósítandó terveinket gyűjtöttük össze. Itt sok minden megtalálható: feladatgyűjteménytől kezdve a hétvégi táborok életét bemutató dokumentumfilmig. Az ehhez szükséges támogatást mindenki valós időben követheti az alábbi oldalon:

Projektek

Kérjük, ha valamelyik cél megnyeri a tetszéseteket, támogassátok az Alapítványunkat. A Pósa-táborok támogatására is létrehoztunk egy hasonló felületet: Hétvégi táborok támogatása.

Egy fontos célunkat sajnos még csak nagyon kis részben sikerült elérni. Szeretnénk összegyűjteni a volt táboros diákokat a honlapunkon. Egyrészt tudni szeretnénk, hogy az egykori táborosokkal mi történt az utolsó táboruk óta, milyen egyetemre jártak, hol dolgoztak, dolgoznak, mit értek el eddig az életben. Másrészt nem titkolt célunk, hogy az Alapítvány hosszútávú működésében számítunk az öregdiákok segítségére. Ezért arra kérünk Titeket, hogyha van olyan táboros társatok, aki még nem töltötte ki a kérdőívet, továbbítsátok neki. Segítségeteket előre is köszönjük.

Aki friss, naprakész információkat szeretne kapni, az követhet minket a Facebookon is.