A Gondolkodás Öröme Alapítvány

Felhívás: tehetséggondozó szakkör

Kedves Diákok!
Tisztelt Tanárok!

Az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet Szakmódszertani Csoportja és A Gondolkodás Öröme Alapítvány közösen szervez tehetséggondozó szakkört hatodik évfolyamos, matematikából tehetséges diákok számára.

Az iskolai oktatás egyik alapfeladata, hogy fejlessze a diákok kreativitását, problémamegoldóképességét. Az iskolai tanórákon erre különféle okok miatt kevés lehetőség adódik (kötött tananyag, érdeklődés hiánya, stb.). A jelenlegi program erre a hiányra szeretne választ adni.

A program alapelvei

A foglalkozásokat a felfedeztető módszer jegyében zajlanak. Erről bővebb ismertető elérhető a következő linken.

A legfontosabb, hogy megpróbáljuk gondolkodni tanítani a gyerekeket. Vagyis azt próbáljuk elérni, hogy ne képletek, bemagolt módszerek, alkalmazható tételek után kutassanak a fejükben, hanem engedjék szabadjára a fantáziájukat, és bátran ötleteljenek.

Ennek eszköze különféle logikai és geometriai problémák megoldása. A programon változatos formában foglalkozunk ezekkel. Van amikor testeket építünk, máskor villámkérdésekre keressük a választ. Hangsúlyos része a foglalkozásoknak a közös gondolkodás, a csoportmunka, az idő nagy részében a diákok csapatban dolgoznak.

Matekdélután Matekdélután

Hogyan néz ki a program?

A tanév folyamán havonta egy-egy hétköznap délelőtt és délután intenzív matematika mintábort tartunk az Alapítvány szervezésében. A pontos időpontokat a jelentkezőkkel egyeztetjük. A foglalkozások helyszíne Budapest.

A foglalkozásokon nagy a matematikaprogram súlya, egy teljes iskolai napnak megfelelő hosszúságban fogunk matematikával foglalkozni, természetesen emellett jut idő kikapcsolódásra, pihenésre is (ezt szolgálják a különféle társasjátékok is).

Az intenzív programon részvétel meghíváshoz kötött. A meghívás nem automatikus, a jelentkezéseket az űrlapon megadott adatok alapján, egyénileg bíráljuk el. A programon való részvétel ingyenes.

A program céljai

A programot akkor nevezzük sikeresnek, ha …

  • jól érezted magad közben 🙂
  • hasonló érdeklődésű diákokkal ismerkedsz meg.
  • magabiztosan vágsz neki egy új feladatnak.
  • fejlődött a kreativitásod.
  • sok érdekes és kihívást jelentő játékkal/problémával találkoztál.

Utoljára, de nem utolsósorban azt is reméljük, hogy matematikaórákon is profitálhatsz az itt megszerzett tudásból.

Jelentkezés

A programra 6. évfolyamos diákok jelentkezését várjuk, ehhez szükség van szaktanári ajánlásra is. A regisztrációhoz szükséges űrlap az alábbi linken érhető el: https://goo.gl/forms/IhK4dHBQrMzpMufe2

A jelentkezés határideje: 2016. szeptember 29. (csütörtök)

A program vezetője Szűcs Gábor. A programmal kapcsolatos bármilyen kérdést az agondolkodasorome [K] gmail [P] com címen tehetik fel.