A Gondolkodás Öröme Alapítvány

Ka-csoport, 2. tábor

A K-csoport az első tábor után (a mátrafüredi diákok érkezése után) kettévált, így ez néhány diáknak az első míg másoknak már a második Tapolcsányi utcai tábora. Az érkezés után így a program a szabályok ismertetésével kezdődött. Ezek közül a legfontosabb a hétközben ott lakó gyerekek dolgainak tiszteletben tartása. A második helyen a takarodó áll, amelyre azért van szükség, hogy az egész napos matekozás alatt frissek és kipihentek legyenek a diákok.

A szakmai program a házi feladatok megbeszélésével kezdődött. Ezután helyben gondolkozás következett, itt egy matematikai feladat két megoldása közül kellett eldönteni, hogy melyik a helyes. A vita után Lajos bácsi bemutatott egy számkitalálós trükköt. A trükk reprodukálása lett a feladat, melyet még néhánnyal kiegészítettünk. A gondolkozás a táborban megszokott módon 2-3 (esetleg 4) fős csoportokban folytatódott. Előtte rövid tájékoztatás is elhangzott arról, hogy a csoportban hogyan érdemes gondolkodni.

Hosszú tanakodás után a gyilkosos játékot választották nagy közös játéknak. Ez ki is töltötte az estét. Utána már csak néhány barkochba történetre maradt idő.

Következő nap folytatódott a házi feladatokkal való küzdelem, majd újabb feladatok következtek. Egyenletek és halmazok voltak terítéken. A délelőtti blokk végére a trükk megoldása is elhangzott.

A délutáni szünetben a diákok fociztak, pingpongoztak, társasoztak. (Közben egy régi tábori segítő esküvője is lezajlott a Fióka étteremben.)

Ezután következett a csapatjáték. Itt szereplt valószínűségszámítás, mérlegek és súlyok, sőt egy Dobos Sándor által javasolt IMO feladat is előkerült (persze könnyebb formában). A csapatok nagyon jól dolgoztak ezért a játék végén minden csapat kiemelt jutalmat kapott.

Vasárnap következett a függőben maradt szálak lezárása. Sőt még egy csokiszerző villámkérdéses blokk is belefért a délelőttbe. Az épület rendbe rakása után mindenki hazaindult, hogy még kipihenje magát a hétfői iskola előtt.

Időpont: 2016. április 1–3.
Résztvevők száma: 20 fő
Táborvezető: Pósa Lajos
Segítők: Juhász Péter, Jakucs Rita, Baran Zsuzsi, Bursics Anna, Bärnkopf Anna, Steller Gábor, Gosztonyi Balázs, Simon Péter, Szűcs Gábor
Matekfoglalkozások időtartama: 14 óra 45 perc

Ka-csoport, 2. tábor

Ka-csoport, 2. tábor

2016. április 1–3.