A Gondolkodás Öröme Alapítvány

Beszámoló a Gondola programról

A Gondola program keretében hátrányos helyzetű lucfalvai és bátonyterenyei gyerekeket oktatunk a helyi tanodahálózattal együttműködve.

A 2021. tavaszi félévet nagymértékben befolyásolta a COVID, de ebben az időszakban is folyt az oktatás, Mózes Krisztián kollégánk a teljes félév során online logikai fejlesztő foglalkozásokat tartott. Az online forma következtében kissé csökkent a létszám, így heti rendszerességgel nagyjából 8 gyerek vett részt a foglalkozásokon.

A 2021. őszi félévben – köszönhetően tanáraink oltottságának – főként Hetei Balázs és Janzer Frigyes tart személyes foglalkozásokat; ezek a lucfalvai művelődési házban zajlanak, amely átmenetileg otthont ad a tanodai foglalkozásoknak is. Ezeken az alkalmakon 10-14 gyerek vesz részt, többnyire Lucfalváról, de érdeklődő bátonyterenyei gyerekeket is átviszünk az órákra.

Játékos foglalkozás

A járvány alatt csökkent a Skype-órák száma, részben a kevesebb jelentkező önkéntes tanár, részben az augusztusig tartó időszakban a személyes kapcsolat hiánya miatt. Jelenleg is vannak egyéni Skype-óráink, ezeken szaktárgyi témák (matematika, angol nyelv, programozás, magyar nyelvtan, történelem) szerepelnek, az egyes gyerekek igényei szerint.

Tanoda épülete

Nagy fába vágtuk a fejszénket 2019 novemberében, mert egy tanodaépületet vásároltunk Lucfalván. Ennek felújítása mostanra érkezett a finisébe, a tervek szerint 2022 kora tavaszára teljesen elkészül, átadhatjuk az épületet a tanodának, és majd mi is itt tarthatjuk óráinkat. Belül egyre szebbek a falak, kívül megtörtént a statikai megerősítés, a gépészeti munkák nagy része is kész van. Reméljük, rövidesen a földgáz szolgáltató is ráköti az épületet a rendszerre, és az utolsó munkákhoz fűteni is tudunk majd. Erre a programunkra eddig már több mint 10 millió forint adomány gyűlt össze magánszemélyektől és cégektől, bízunk benne, hogy a befejezéshez szükséges kissé több mint egymillió forint is összejön.

Foglalkozás közben

Az elmúlt 7 év mérlegéhez tartozik, hogy több volt diákunk tanul az Arany János Tehetséggondozó Program keretében, ők remélhetőleg érettségit adó szakmát fognak szerezni. Van olyan, tehetséges hetedikes tanítványunk is, aki a megye kiemelkedő gimnáziumában, hatosztályos programban tanul. Vele most is folyamatosan vannak Skype-óráink elsősorban a tananyagon túli témákban.

JF