A Gondolkodás Öröme Alapítvány

Nikházy Laci online programozás szakkörei

Tehetséggondozó progamozás szakköröket tartok a Budapesti Fazekas Mihály Gimnáziumban, amelyekhez ettől a tanévtől kezdve online is lehet csatlakozni. A különböző szintű szakkörök hetente vannak egy-egy hétköznap délután. Az online résztvevők a keddi középhaladó és a csütörtöki haladó szakkörre jelentkezhetnek. A középhaladó szakkörre elsősorban 7-10-es diákokat várok, akik alapszintű algoritmikus feladatokat meg tudnak oldani C++ nyelven. Egy jó belépési szint, ha valaki a Nemes Tihamér Verseny 5-8-as korcsoportjában a második fordulóban a feladatok legalább felét meg tudja oldani. A haladó szakkörre elsősorban olyan 10-12-es diákokat várok, akik az olimpiai válogatóversenyre készülnek.

A szakkörökön igyekszem A Gondolkodás Öröme Alapítványban alkalmazott felfedeztető módszertannal tanítani. Legtöbbször feladatokkal kezdem egy-egy téma bevezetését. Különösen fontosnak tartom, hogy mindenkinek adjak időt arra, hogy egyénileg vagy csoportosan gondolkodjanak a feladatokon. A megoldás megbeszélése közben tudatosítjuk, hogy milyen módszereket tanultunk ennek kapcsán. Amennyiben egy-egy összetettebb algoritmust vagy adatszerkezetet bemutatok a diákoknak, azt annak önálló leprogramozásával sajátíthatják el legjobban. Majd ezeket különböző feladatokban, újfajta helyzetben kell alkalmazniuk.

Olyan módon tartom az órákat, hogy online is teljes értékűen be lehet kapcsolódni, sőt később is visszanézhető a felvétel. Így az ország bármely pontjáról lehet csatlakozni. A járványhelyzet miatt jelenleg a budapesti diákok is csak online tudnak részt venni. A Discord kommunikációs platformot használom, ahol a tanév minden szakkörének feladatai, anyagai visszamenőlegesen is láthatók a különböző csatornákban, így be lehet kapcsolódni tanév közben is.

Jelentkezni a következő űrlap kitöltésével lehet: https://forms.gle/1xQ8j73W3kQiZPb3A

A szakköröket a Morgan Stanley támogatja.

Nikházy Laci
Informatikus, PhD hallgató
Az alapítvány tanára