A Gondolkodás Öröme Alapítvány

Tehetséggondozó matek minitáborok hatodikosoknak

Ebben a tanévben is várom nagy szeretettel a matek iránt érdeklődő, a szokatlanabb, fogósabb kérdéseken elszántan gondolkodni vágyó, és hasonló érdeklődésű társaik gondolataira nyitott hatodik osztályos gyerekeket.

A járványhelyzet miatt egyelőre nem szeretnénk fizikailag összehozni az ország különböző részeiből várható gyerekeket. Amíg (számunkra) nem megnyugtató a helyzet, online foglalkozásokat tartunk, függetlenül attól, hogy az iskolákban van vagy nincs tanítás. Tehát a személyes találkozásokat határozatlan ideig nem tudjuk garantálni.

Az online foglalkozások szerkezete alapvetően hasonló lesz a hagyományos, személyes találkozókéhoz. Havonta egyszer találkozunk, 9 órától kb. délután 3 óráig vagyunk együtt. A gyerekeknek lehetőséget adunk a nyugodt, elmélyült gondolkodásra. A kis létszámú csoportokban valóban megvalósítható, hogy a lassúbb, egy-egy feladat kapcsán szívesen gondolataikba mélyedő gyerekek nyugodtan eljuthassanak önálló felfedezéseikig, és közben a gyorsabban gondolkodók se unatkozzanak. Célunk, hogy mindenki megtapasztalja az önálló gondolkodás, felfedezés örömét, bátran tegyenek fel kérdéseket, vitassák meg gondolataikat hasonló érdeklődésű társaikkal. Fontosnak tartjuk, hogy képesek legyenek egymásra odafigyelni. Az idő egy részében a gyerekek 2-3 fős csapatban gondolkodnak, együtt járják be a megoldáshoz vezető utat.

Minden foglalkozáson beiktatunk hosszabb szünetet is a kisebb pihenők mellett, amikor társasjátékokkal színesítjük a napunkat, közben alaposabban megismerkedünk egymással. Ezt igyekszünk majd az online formában is megvalósítani.

A gyerekek és szüleik visszajelzései, és saját tapasztalataink alapján egyik előnye ennek a konstrukciónak, hogy a rendszeres és viszonylag gyakori találkozás megkönnyíti a gyerekek rendszeres készülését két alkalom között. Ez a hatékony közös haladáshoz elengedhetetlen. A részvétel ezért azoknak ajánlott, akik szívesen fektetnek nagyobb energiát a felkészülésbe két minitábor között is. Ez egyben feltétele is a részvételnek.

MZX Online minitábor keretében a gyerekekkel havonta egy alkalommal találkozunk, hétköznap 9 órától délután 2-3 óráig. Az időtartam módosulhat az első tapasztalatok alapján, akár csoportonként is különbözhet. Az online foglalkozás is tanítási időben zajlik, ezért a gyerekek ezeken a napokon az iskolai tanórákon nem tudnak részt venni. Egészen kis létszámú, kb. 6 fős minicsoportok alakulnak, hogy a személyes odafigyelés, a közös gondolkodás és egymás gondolatainak megvitatása ebben a formában is megvalósítható legyen. Számítógép (nem telefon!), kamera és foglalkozásonként az előre elküldött ábrák kinyomtatása lesz szükséges a részvételhez. Az online alkalmak előreláthatólag szerdán és pénteken lesznek, egy-egy kis csapatnak mindig azonos napokon.

Amennyiben újra úgy ítéljük meg a helyzetet, hogy lehetőség van személyesen is összehívni a gyerekeket, személyes alkalmaink idén a Milestone Intézetben kerülnek megrendezésre. Ezúton is köszönjük, hogy az intézet befogadta minitáborunkat. Címe: 1062. Budapest, Bajza utca 44, III. emelet. A személyes találkozók előreláthatólag szerdai napokon lesznek, 9-től délután 3 óráig.

Jelentkezés

A szakkörre kizárólag 6. osztályos diákok jelentkezését várjuk. A jelentkezéshez szaktanári ajánlást kérünk:

Jelentkezési lap

Szaktanári ajánlás kitöltése

Jelentkezési határidő: 2020. szeptember 30.

Bár szívünk szerint minden lelkes diákot szívesen fogadunk, túljelentkezés esetén ezt nem tudjuk megtenni. A jelentkezés során megadott adatok alapján minden jelentkezést egyénileg mérlegelünk. Előnyben részesítjük azokat a gyerekeket, akik vidéki, illetve matematika tagozattal nem rendelkező iskolába járnak.

A szakkörön való részvétel, mint alapítványunk minden egyéb foglalkozása és tábora is, ingyenes. Így igyekszünk biztosítani, hogy egyetlen tehetséges gyerek se maradjon ki a lehetőségből csupán anyagi okok miatt. Ahhoz azonban, hogy módunk legyen hosszabb távon fenntartani a programot, számítunk a szülői támogatásokra. Szeretnénk hangsúlyozni, hogy az alapítvány támogatása/nem támogatása semmiféle következménnyel nem jár gyermekük bármilyen általunk szervezett programon vagy táborban való részvételi lehetőségének elbírálásában, sem most, sem a jövőben.

Bármilyen felmerülő kérdés vagy kérés esetén a következő elérhetőségek valamelyikén bátran keressenek:

Szenyovszky Judit
alapitvany[K]agondolkodasorome[P]hu
Telefon.: (70) 603-3551