A Gondolkodás Öröme Alapítvány

Okapi-csoport 8. tábora

Az Okapi csoport 8. táborára (amely az extra táborokat is beleszámolva már a 10. tábora a csoportnak) 2016. november 18. és 20. között került sor. Az időpont egy tag kivételével mindenkinek jó volt, így a tervek szerint 30 diák lett volna a táborban. Sajnos különböző betegségek miatt többeknek idő előtt kellett távoznia. A tábort Juhász Péter vezette, segítői Pósa Lajos, Czeller Ildikó, Tőri Tünde, Dankovics Attila és Nagy Kartal voltak.

Pénteken házi feladatok megbeszélésével indult a program, majd néhány új feladat következett. A tábor fő témája a függvényekkel való behatóbb ismerkedés volt, de emellett volt szó racionális és irracionális számokról, gráfokról is.
Péntek este fura magyar szavakkal játszottunk definíciós játékot.

Szombaton délelőtt több vendége is volt a tábornak. Egyrészt a délelőtt második felében Pósa Lajos tartott egy hosszabb mesét a függvényfogalom kialakulásáról. Illetve reggel érkezett 6 amerikai egyetemista, akik a BSME-n tanulnak, ott járnak Juhász Péter Discovery Learning: Pósa Method című órájára, és ezt a gyakorlatban is látni akarták.

Délután a megszokott csapatjáték zajlott, amely a szokásosnál nehezebbnek bizonyult. Egyik csapatnak sem sikerült minden feladatot megoldania, sőt, az egyik feladatnál senki sem találta meg az optimális megoldást. Ettől függetlenül ebben a feladatban is nagyon szép eredményeket értek el a csapatok, illetve az összes többi feladatra született több tökéletes megoldás is.

Szombat este a diákok jelentős része közösen megnézte Stanley Kubrick 1964-es filmjét, a Dr. Strangelove-ot.

Vasárnap délelőtt folytatódott az intenzív gondolkodás. Többek között két egykori Ki miben tudós? döntős feladaton is gondolkozhattak a táborlakók, amiket egykor Lovász Lászlónak és Pósa Lajosnak kellett megoldania.

A táborban összesen több mint 14 órát foglalkoztunk matematikával.

Okapi-csoport 8. tábor

Okapi-csoport, 8. tábor

2016. november 18–20.