A Gondolkodás Öröme Alapítvány

Vélemények a MaMuT2-ről (2015)

Minden évben megkérdezzük a diákok véleményét arról, hogy mit gondolnak a táborról. A 35 diákból 31-en válaszoltak, az alábbiakban az ő megjegyzéseikből mutatunk egy válogatást. A véleményeket szöveghűen idézzük, az értelemzavaró hibákat igyekeztünk javítani. Az egyes programelemekhez kapcsolódtak a kérdések, a fülek kinyitása után rövid magyarázat is található arról, hogy mit is jelent az adott program.

Matematika foglalkozások

A diákoknak 2 csoportban 4 tanár tartott foglalkozást.
Mindegyik új volt nekem, és nagyon tetszett az egész. Érdekelt is maga a témakör, szóval élvezetesek voltak számomra az órák.
Csak azoknak kellett megszólalniuk, akik ezt szerették volna. Ennek ellenére mindenki „ellenőrizve” volt, mert személyesen mindenki kérhetett segítséget, tanácsot, elmondhatta megoldását. 🙂
Mindegyik új volt és szórakoztató, nagyon tetszett a témaválasztás, és az is, hogy a 17-szög szerkesztéséig hosszú út vezetett (nem csak egy ötleten múlik a megoldás).
Eléggé tetszett az egész koncepció; összekeverni a számelméletet az algebrával, és a geometriával/szerkesztésekkel. Nagyon jó és érdekes volt az egész foglalkozás összességében.
Az elején kicsit nehezen indult be a téma, túl sok idöt töltöttünk kezdetben a könnyebb feladatok megbeszélésével
Bár már elözöleg is ismertem a Gauss-eliminációt, úgy érzem, hogy igazából most értettem meg teljes mértékben, hogy mihez vezet, mi a végállapot.
Számomra nem a feladatokon volt a hangsúly, hanem az elméleten, és ez a témakör nagyon tetszett, új is volt. Megszerettete a lin algebrát.
Tetszett, hogy egy probléma megbeszélése után megkérdezte, hogy kinek van valamilyen sejtése az adott problémakör kapcsán.
Az utolsó foglalkozás anyagára szerintem picit több idő kellett volna (mondjuk délután még egy egyórás foglalkozás, vagy hét közben egy; nem tudom), mert nagyon sok érdekességet hallottunk, viszont az indoklások elég gyorsan lettek elmondva. Érthető volt, csak kicsit érződött, hogy sietünk.
Nekem nagyon tetszett a valószínűségszámításos téma. A feladatok mind újak voltak számomra és szerintem nagyon érdekes volt az összes.
Jól felépített órák voltak. Amit előző órán tanultunk, tényleg hasznosítható volt a következőn. Örültem, hogy egy témakört (valószínűségszámítás) jártunk körbe alaposan, így könnyebben rá lehetett hangolódni a feladatok logikájára.
Érdekes köntösbe voltak öltöztetve a feladatok, a megoldásokat Bálint stílusosan, érdekesen, figyelemfelkeltően mondta el. (nem tudom rá a jó kifejezést)
Imponáló volt, hogy nem akart semmilyen segítséget mondani.
Kimondottan idegesítő volt, hogy nem akart semmilyen segítséget mondani.

Filmnézés

A Hivatal c. magyar filmet néztük meg, ezt követte egy beszélgetés a filmről, és a bevándorlásról.
Jó volt aktuális témát feldolgozó filmröl kifejteni az individuális véleményeket.
Nekem kicsit túlzottan politikai témájú volt a film, és a beszélgetés. A beszélgetést rövidebbre zártam volna, furán éreztem magam, amikor le kellett lépnem.
Igazából maga a film nem volt különösen érdekes, és a beszélgetés beindítása sem volt valami átgondolt, de kit érdekel, jót beszélgettünk és maga a film is termékeny beszédtéma volt.
A filmet nem láttam, csak a beszélgetésen voltam, de az nagyon tetszett, máskor is lehetne ilyen:)
Bár kezdetben nem terveztem elmenni, végül is jó döntésnek bizonyult. Nem annyira foglalkoztam eddig ilyen kérdésekkel, így jó volt betekintést kapni egy aktuális témába. Az utána következö beszélgetös szintén magas színvonalú volt.

Túra

A markazi várromhoz szerveztünk 2 túrát: egy hosszabbat és egy rövidebbet.
Tetszett az új útvonal, s a hosszúság is.
A hossz megfelelt. Szórakoztató volt a vízhiány 🙂
Összekovácsolta egy kicsit a társaságot a közös túra, és mivel mindenkinek elfogyott a vize, kifejezetten nagy öröm volt, amikor végre találtunk egy forrást, így összességében nagyon élveztem.
Nagyon jó volt, hogy volt olyan opció, hogy Markaztól busszal menjünk vissza a táborba.
Nagyon szépek voltak a kilátások a túrán, és jó volt, hogy busszal mentünk fel a Kékesre. A túra vége tetszett a legjobban, amikor futottunk a buszhoz.
Nagyon tetszett a kirándulás, bár a rövidebbik opció lehetett volna egy kicsit hosszabb (vagy a hosszabb egy kicsit rövidebb), de végsö soron nagyon jól éreztem magamat, az utolsó két kilométeres futást meg élveztem :).

Lánctalpas Sártúra

A MaMuT-ban megszokott formátum, azonban itt a diákok egymásnak is készítettek állomásokat.
Legyen ifi csapat. Meg legyen fele-sem-igaz.
Kimagasló ötlet volt, hogy magunknak kellett kitalálni és megvalósítani az állomásokat. Idén különösképpen Bagoly állomása tetszett, ahol el kellett mutogatni a papíron lévö információkat.
Előtte sem voltam valami lelkes vele kapcsolatban, és a kitalált feladatok nem voltak annyira érdekesek. Bár a klasszikus Sártúra sem volt a kedvencem sosem. Ellenben jól éreztük magunkat.
Az állomások összességében nagyon ötletesek és szórakoztatóak voltak. Jó volt, hogy a csapatok is csinálhattak egy-egy állomást.
Szerintem nagyon jó ötlet volt, hogy hogyan lehet kevés ifivel (és nem olyan sok csapattal) is Sártúrát szervezni, örülnék ha jövőre is lenne. Talán lehetett volna valamilyen megkötés a kitűzött feladatokkal kapcsolatban (vagy előzetes jóváhagyás).
Javaslom máskorra is!!! Szuper volt! (Nem mondom, hogy jobb volt, mint egy normál Sártúra, mert az lehetetlen, de elérte azt a szintet. :))

Lovagi torna

Egy stratégiai játék, ahol a csapatok lovagi párviadalokban próbálták egymást felülmúlni.
Javaslatom: Szét kell osztani a lovagok erősségeit, hagyni kell Bodiam Castle-t, és ki kell vonulni Szepesvárból, amikor oda tódulnak a népek. Ott kell alázni, ahol nincsenek, és lehetőleg minél több helyen. Habár szerintem nem ez az a javaslat, amire vár a Szervezőbizottság, ez jól kifejezi véleményemet. Nem nagyon tudok mit javasolni, profin le volt bonyolítva, izgalmas játék volt (MSG tőzsdés játéka felturbózva és véletlen mozgás nélkül).
Jó lett volna, ha van Fele sem igaz is a lovagi torna mellett.
Nem tudom, nekem az efféle stratégiai játékok nem igazán jönnek be, valami olyasmi, mint a kártyavárépítés gémkapcsokkal, jobb lett volna.
Mindenki nagyon beleélte magát és ennél jobbat egy játékról el sem lehet mondani 🙂
Közösség építésnek is kiváló, jól megszervezett és kitalált program volt.
Ez adathalmaz elemzés számomra, kis taktikázással, ezért nem annyira tetszett.
Szórakoztató volt, az elején nem nagyon értettük a szabályokat lehet emiatt rosszul indítottunk, annak ellenére hogy utolsó lett a csapat tetszett!

Tábortűz

A tábort záró közös tábortűz.
Ezt a hagyományt mindenképpen tartsátok meg, nagyon hangulatos a tábor végén odaülni a tábortüzhöz, és társalogni emberekkel 🙂
Jó volt. Talán lehetett volna még néhány tábortüzes játék. És mondjuk az is jó lett volna, ha a kint lévő emberek száma a tábortűz időtartama alatt nem egy szélesre elnyújtott haranggörbére hasonlított volna, hanem egy pontosan behatárolt téglalapra.
Nagyon tetszett. Jó volt a hangulat és aki ott volt, azokat közelebb hozta egymáshoz. Az egyik legjobb program volt.
Hiányoltam a hangszereket, ennek ellenére a hangulat töretlen volt.
A tábortűz nagyon tetszett, nem baj, hogy nem volt gitár, mert így is nagyon jó és hangulatos volt.
Hangulatos volt, főleg, miután kevesebb ember maradt, és a közös éneklést pedig nagyon viccesnek találtam (Barbie-dal, Kiskarácsony, stb.)
Jó program, de én helyette inkább tandemsakkoztam.

3 legjobb dolog a táborban

matek (15)
sártúra (11)
társaság (8)
túra (6)
tábortűz (5)
társasjátékok (4)
sport (3)
röpi (3)
foci (3)
rugalmas takarodó (2)
ping-pong (2)
Frizbi (2)
WiFi is jó, hogy volt (1)
Viszonylag nagy volt a szabadság (1)
tandemsakk (1)
száguldó robotos társasjáték (1)
Spagetti, torta (1)
sakk (1)
Mindenféle program volt, reggeltől szinte éjfélig, sosem unatkoztam (1)
megismerni új embereket (1)
Lovagi torna (1)
közvetlen kapcsolat a tanárok és a táborozók között. (1)
Esti filmnézés (1)
családias hangulat, azaz nem voltak annyira kötöttek a programok, inkább megszavaztuk, mikor mihez lenne kedvünk, nem volt szigorú takarodó, szobabeosztás, stb. (1)
beszélgetni a többiekkel (1)
Régi ismerösökkel, barátokkal, emlékekkel való találkozás. (1)
Az, hogy meghívtatok 🙂 (1)