A Gondolkodás Öröme Alapítvány

Vélemények a MaMuT-ról (2015)

Minden évben megkérdezzük a diákok véleményét arról, hogy mit gondolnak a táborról. A 89 diákból 82-en válaszoltak, az alábbiakban az ő megjegyzéseikből mutatunk egy válogatást. A véleményeket szöveghűen idézzük, az értelemzavaró hibákat igyekeztünk javítani. Az egyes programelemekhez kapcsolódtak a kérdések, a fülek kinyitása után rövid magyarázat is található arról, hogy mit is jelent az adott program.

Matematika foglalkozások

6 csoportban, 12 tanár foglalkozott a diákokkal.
Minden pillanatban jól éreztem magam, hangulatos volt a tanárnővel dolgozni.
Az tetszett, hogy gyakran egy-egy történetbe illesztette bele a feladatot. Ezen kívül az, hogy gyakorlatban is ki lehetett próbálni, el lehetett játszani a feladatokat.
Nagyon tetszett, hogy nem szabadott tanár úrnak hívni Lajos bácsit. 🙂
Nagyon tetszett Sziszi stílusa, mert külön beszélgetés nélkül is úgy éreztem jó barátok vagyunk. 🙂
Szinte az összes feladatra magunktól rájöhettünk, nem, ahogy vkinek megvolt a megoldás az elmondta és mehetünk továb…
Csokii, tetszett, hogy csokival jutalmaztak minket.
Volt egy feladat, amely már egy nagyon régi feladat, és sokan tudtak rá egy módszert (köztük én is), de a táborban megtanultam rá egy sokkal gyorsabb és szebb módszert.
Külön kiemelném, hogy a matematika-történeti tudásunk is sokat bővült ezekkel az órákkal, ami szerintem nagyon fontos.
Nagyon tetszett a foglalkozások egymásra építése, és az, hogy azt a feladatot, amellyel négy napot küzdöttünk, végül egy egyszerű módszerrel könnyen bizonyítani lehet.
Körtemuzsika
Nagyon jól volt felépítve a feladatok sorrendje, nehézségi fokozata, illetve az, hogy egymásra épültek a feladatok. Még a legkönnyebb feladatról amikor azt hittem, semmi értelme, mégis volt.
A Catalan-számos példák zseniálisak voltak, mindenki jól szórakozott rajtuk
Sokat megtudtunk a pénzügyi világ, a tőzsde működéséről és egy alkalmazott matematikus munkaköréről.
A tanar úrnak mindig volt egy-egy kedves szava, egy mosolya a számunkra, szerintem ez az órákat belsőségessé es vidámmá tette.

Ifik

A tanárok mellett sok fiatal segítő is részt vesz a tábor munkájában.
Jó fejek voltak, segítőkészek. Jó lett volna névtábla, nem tudom a nevüket. A nevekkel egyébként is nehézség volt egymás között is.
Hujter Bálint nagyon jó szobafelelős volt, az ifik közül Danka Miki, Szilágyi Dani, Simon Petya, és Csilla kedvesek voltak
Nagyon jó fejek, kedvesek és segítőkészek voltak. Szobafelelősünkkel (Kiss Mátyás) nagyon jókat lehetett beszélni esténként mindenféle témákról.
Az ifiért akiért szinte rajongtam – Danka Miklós – egy életre megmarad az emléke. Remek volt vele minden pillanat. Tetszettek nagyon a Miki „esti meséi”, Erika tanárnő is belopta magát a szívembe.
Mindenki nagyon szimpatikus volt, de különösen jól kijöttem Simon Petyával, a szobafelügyelőnkkel.
Bálna volt a szobafelelősünk: nagyon jó fej volt, jó logisztorikat mondott és eltűrt minket. 😀 A többiekkel is meg voltam elégedve.
Őszintén pozitívan csalódtam, mert azt hittem, nem lesznek mind ilyen nyitottak, meg barátságosak, de lépten-nyomon minden felügyelővel váltottam pár szót, és nagyon kedvesek voltak. Az ifik, például Petya, a szobafelelősünk, Kata, vagy Anikó, Petra meg a többiek jófejek voltak, és olyanok voltak nekünk, mintha a nagyobb testvéreink lettek volna. Mikiékkel a tábortűznél gitároztunk, a többiekkel is különféle programokon beszéltünk. A Sártúrán MSG volt a csapatunk vezetője, minden tiszteletem neki, hogy egy ilyen aktív csapattal (akikkel nagyon jól telt) kibírta az egész napot. 🙂
Szilágyi Dani a szobafelelősünk aranyos volt.
Nem szeretnék név szerint irni, mert szerintem minden szervező/vezető a maximumot hozta ki magábol, csak köszönetet mondhatok a Munkátokért 🙂

Sártúra

A Sártúra a tábor legnagyobb szabadidős programja. A diákok 10 csapatban versenyeznek egymással. A csapatok a túra közben állomásokat keresnek fel, ahol különféle típusú feladatokat kell minél ügyesebben megoldaniuk.
Amikor láttam a programban, először kicsit megijedtem, de ez volt a hét legemlékezetesebb programja. A hossza optimális volt, hiszen ha egy forduló után vége lett volna, sokan elégedetlenkedtek volna, hogy nem javíthattak a helyezésükön. A feladatokkal biztosan bővült az általános műveltségünk, hiszen eddig nem is gondoltam volna, hogy az ELTE-n van Arab varázslás…
Jó volt idén is, ez a MaMuT kihagyhatatlan része.
A Sártúra az elejétől a légvégéig nagyon szórakoztató volt. Végig látszott, hogy milyen hihetetlen háttérmunkát igényelt, de ennek meg is lett az eredménye, mert egy fantasztikusan színvonalas programon vehettünk részt. És nagyon tetszett a véletlenszerű csapatbeosztás is, mert így olyan embereket is megismerhettem, akikkel eddig nem nagyon találkoztam vagy beszélgettem.
Jobban örülnék ha a csoportbeosztást mi dönthetnénk el.
Egy nagyon jól összerakott, alapvetően jól kalibrált programnak tartom. Bár nem ismerem a csoportba osztás műveletét részletesen, szerintem a vegül győzedelmeskedő csapat eléggé győzelemre volt összerakva… Nem volt ötödikes,3 nyolcadikos és 2 kilencedikes, többen közülük többéves tapasztalattal… Lehet hogy csak a véletlen műve volt, de igy is fura, hogy máshova több kisebb jutott mashova meg több nagyobb…
A csapat nem volt tökéletes hiányozott belőle egy vezér.
A csapatosztással idén tökéletesen meg vagyok elégedve, hiszen végül a 3. helyet sikerült megszereznünk. Mivel ez volt az első dobogóm 3 év alatt, ezért ez a sártúra tetszett a legjobban.
Nagyon szórakoztató volt, különösen úgy, hogy nem annyira a versengésre, hanem a jó szórakozásra koncentráltak.

Sártúra: Nulladik feladat

Egy képzeletbeli repülőgép-katasztrófa túlélőjeként kellett boldogulniuk a csapatoknak. Ki kellett találniuk, hogy melyek a túléléshez legfontosabb eszközök.
Érdekes és elgondolkodtató, valamint kifejezetten hasznos is volt ez a feladat.
A sivatagi túlélési alapismeretek jól jöhetnek, ha véletlen a sivatagban kötnénk ki.
Eddig teljesen más volt az elképzelésem, de amikor Miki felolvasta a valós tényeket számadatokkal, rájöttem, hogy tényleg a kistükör a legfontosabb… 🙂
Nem tudtam, hogy a sivatag közepén 80 százalék valószínűséggel megtalálnak már az első nap.
Szerintem jó lett volna megadni, hogy milyen géppel zuhantunk le. Ugyanis ha egy nagy utasszállítóval akkor nyilván keresni fognak, de ha egy kicsi magángéppel akkor lehet hogy később veszik észre hogy eltűntünk. Ez pedig döntően befolyásolja hogy a helyben maradás vagy az elindulás a jó stratégia.
A sorrend azért elég szubjektív még az érvelés után is, de ettől eltekintve nagyon tetszett 🙂

Sártúra: Fele sem igaz

10 érdekes tény hangzik el a játékban. 3 szervező mindegyikre ad 1-1 magyarázatot, azonban kérdésenként csak az egyikük mond igazat. A csapatoknak el kell találnia, hogy ki is az.
Nagyon tetszett, ezért lehetett volna több állítás is.
Nagyon jó volt. Sokszor meglepő volt a helyes megoldás.
Mint mindig, most is nagyon szórakoztató volt. 🙂
Szerintem mindenki nagyon élvezte, akárhányadik lett. Külön gratuláció jár szervezőink színészi képességeihez. Nagyon hitelesek voltak, az biztos.
Elég érdekes dolgokat tudtam meg, számomra a legmeglepőbb volt, hogy a kutyákat iránytűként is lehet használni
Kiváló volt, érdekes és furcsa kérdésekkel, és még furcsább válaszokkal. Szerintem jó ötlet lenne jövőre vendégként Simon Petyát is szerepeltetni.

Sártúra: Lovagi torna

Egy stratégiai játék, ahol a csapatok lovagi párviadalokban próbálták egymást felülmúlni.
Új élményt adott, de kellett pár kör, mire bele lehetett szokni.
Nem tetszett annyira mint a tavalyi, mert ez majdnem szerencsejáték, viszont az ügyességi játékoknál nem a szerencse dönt.
Szerintem nagyon izgalmas volt. Jobban tetszett mint a tavalyi hídépítős.
Izgalmas és érdekes játék volt, szerintem jó volt benne, hogy mindig másik 4 ember döntött.
IMÁDTAM
Nem volt biztos taktika, minden azon múlt, hogy a másik csapatok mit visznek a várakba. Szórakoztató játék volt.
Tetszett, de egy kicsi bonyolult és nagyon hosszú volt.
Nagyon tetszett az interaktív társasjáték. Valószínűleg ez is a játék része, de például a mi csapatunk a következő problémával szembesült: az elején rosszul kezdtünk, és az első két kör alatt elszenvedett 50 pontnyi hátrányt egyszerűen nem tudtuk ledolgozni, míg az a bizonyos másik csapat első lett. A rossz kezdőpozíciót nagyon nehéz megváltoztatni, így már az elején elúszhat a győzelem esélye.
Ez volt a 3. sártúrám, és szerintem ez volt a legjobb befejező játék. Igaz, a játékban sok múlik a szerencsén is, de az embernek gondolkodnia is sokat kell közben.
Nagyon tetszett, lehetne csinálni akár egy online játszható változatot! 🙂
Nagyon tetszett, izgalmas volt, az egyetlen negatívum talán az, hogy sok helyen csak a nagyok (9.-esek) irányítottak/játszottak.

Közös játékok

Nagyon jók voltak, a power grid és a szentpétervár tettszett a legjobban.
Igen tetszettek a játékok, csak a sok program mellett kevés időm maradt játszani
Nagyon tetszett, ha végeztél egy játékkal, be lehetett kapcsolódni egy másikhoz is. Szerintem itt is minden tökéletesen volt megszervezve.
A számháború tetszett a legjobban, bár lehetett volna „tank”, faimádás, földimádás, égimádás. Lehetne japánfoci.
Sajnos ezeknek a játékoknak a kipróbálására már nem is nagyon maradt időm, annyi fantasztikus egyéb program volt a táborban. 😉
A kedvencem a Bang volt.
A játékok tanításával meg voltam elégedve, bár a hét többi részében mindenkit csak Bang-ezni láttam, amibe épp nem olyan szívesen szállok be.

Kirándulás

Túra a Kékesre és a Sás-tóhoz.
A kirándulás jó volt, csak nagyon szétszakadtunk.
A hosszú túra nagyon jó volt, mert a táborokban általában nem szokták a kirándulásnál figyelembe venni, hogy van, aki sportol.
Jó, hogy lehetett mozogni.
A kirándulás is nagyon jó volt, bár tavaly a Rákóczi-forrást is megnéztük a Sás-tói túrában, szerintem érdemes lenne visszavenni.
A kirándulás a Kékesre nagyon jó volt.
A kirándulás jó volt, bár nem nagyon kedvelem a színcápát.

Tábortűz

A tábort záró közös tábortűz.
Túl korán végelett
Csak azért nem adok 5-öt, mert nem volt Bella ciao!!!!!!!!!!!!
Jó ötletnek tartom a dalok újszerű modernebb neten keresztüli elérését, de jó lenne azért papíros dalszövegekkel kiegészíteni.
Nagyon hangulatos volt, jól éreztem magam, szerencsére nem volt tűzgyújtási tilalom 🙂
Nem tudom hogy a korabbi evekben milyen volt papirrol enekelni, de ez a telefonokrol nezos megoldas szerintem egy picit a tabortuz lelket tette tonkre, hisz epp az a varazs, amikor vagy fejbol nyomjuk, vagy papirrol szenvedjuk a szoveget… Bar a megoldas eredmenyessege vitathatatlan.
Nagyon jól éreztem magam, mivel nem csak az éneklésben, hanem a zenélésben is részt vehettem, szerintem ezt (a diákok is zenélhetnek a tábortűznél) hamarabb is be lehetett volna vezetni
Nagyon örültem, hogy végül a „tábor nem tűz” helyett igazi tábortüzet raktatok, mert az igazi tábortűznek mégis igazán különleges hangulata van. Jó volt a telefonokra letölthető daloskönyvek ötlete, és a daloskönyv válogatása is. Bár nehéz a választás, de talán ez volt az egyik kedvenc szabadidős programom. 😀 A körülmények, a szép környezet, a gitározó segítők és diákok- az élőzene, az együtt éneklés hangulata és a program hossza is tökéletes volt.
Kicsit mintha rövidebb lett volna, mint ezelőtt.
Imádom ott a hangulatot, nagyon szeretem, de valamiért úgy éreztem hogy idén kicsit túl hosszú volt
Ha 4 méter magas lett volna, az szebben nézett volna ki. A népdalok nekem annyira nem kedvenceim. Jó volt a hangulat, közösségi.
Daljavaslatok: kéktűzeső, aranyágon, Lydiához, butter Flórián, MEGKÖTÖM LOVAMAT, száll a kakukk, rejtelmek, gyöngy az idő, feljött a nap, elkártyáztam, éjfélre kondult, zöld szemű rózsa, van egy pipám, bánat, indulj el, azok a szép szász leányok, zöld az erdő, falu végén, szürke gúnár, úgy elmegyek, kék tűzeső, szelídecske
ne legyen angol. (természetesen csak azért mondom mert én még nem tanul angolt, csak németet 🙁 ) szerintem vegyék be : Ákos: Ilyenek voltunk… Vagy bármilyen régebbi Ákos számot, szerintem azoknak pont olyan hangulata van ami oda illene

3 legjobb dolog a táborban

sártúra (36)
matek (35)
tábortűz (15)
sportversenyek (14)
számháború (9)
társaság (7)
tanár-diák versenyek (7)
barkochbatörténetek (7)
kirándulás (6)
előadások (6)
szabadidős programok (4)
sakkverseny (4)
az esti játékok (4)
szabadulószoba (3)
röpi (3)
foci (3)
fele sem igaz (3)
mi van képen játék (2)
lovagos játék (2)
kiberháború előadás (2)
képzettársítós játék (2)
kékestúra (2)
új barátságok (1)
tűz (1)
tollas (1)
tobbiek es ti (1)
tetszettek még szabadidős foglalkozások (1)
tandemsakk (1)
szuper tanárok (1)
szobán belüli gondolkodás (1)
szinte minden nagyon jó volt, nem tudok választani (1)
szervezok (1)
péntek este (1)
péntek délutáni matek második része (1)
nagyon nehéz választás, mert tábor minden pillanatát nagyon élveztem (1)
nagyon élveztem minden pillanatát (1)
momentán társulattal játék (1)
kedves emberekkel ismerkedtem meg (1)
jó szabadidős programok (1)
hangulat (1)
hadijáték (1)
érdekes emberek (1)
egy percig se unatkoztunk (1)
bármikor lehetett pingpongozni (1)
bang (1)
az esti beszélgetések (1)
az érdekes feladatok (1)
annyi minden jó dolog volt, hogy egyszerűen nem tudnék közülük hármat kiválasztani, mert mindegyik nagyon tetszett (1)