A Gondolkodás Öröme Alapítvány

MaMuT2, 2015. augusztus 11-15.

Idén immár harmadik alkalommal került megrendezésre a MaMuT2 a 10-12. évfolyamos diákok számára. A tábor a kisinóci tábor és a MaMuT hagyományait folytatja. A matematikai foglalkozásokon cél, hogy az egyetemi matematika gondolkodásmódjából, témáiból ízelítőt kapjanak a diákok, lehetőség szerint a felfedeztető oktatás alkalmazásával. Egy másik fontos cél, hogy a MaMuT-ban megszokott gazdag szabadidős programkínálatot itt is biztosítsuk (pl.: Sártúra, sportversenyek). Az országos versenyek és a Kömal pontverseny legjobbjai kaptak meghívót, a táborban 35 diák vett részt.

Kedd

A diákok 3 órakor érkeztek, zömében a Budapestről induló busszal (szerencsére még a tévedésből a Népligethez menőket is sikerült megvárnunk). A rövid tábornyitó után, nem sok idő maradt az akklimatizálódásra, hiszen még 3×60 percnyi matekozás várt a diákokra. A tanulókkal 4 tanár foglalkozott, mindig 2 foglalkozás volt párhuzamosan.

Szerda

A szerdai nap két foglalkozással kezdődött (kilenctől fél egyig). A négy különböző tanár változatos témákat dolgozott fel a résztvevőkkel, volt szó testbővítésekről, szerkeszthetőségről, komplex számokról, lineáris algebráról, valószínűségszámításról és Fibonacci-számokról is. A délutáni szünetben mindenki gondolkozott Laczkovich Miklós délutáni előadásának előre kiosztott feladatain. Illetve ekkor elkezdődtek a sportversenyek is (foci, röplabda, pinpong, sakk, tandemsakk). Délután következett maga az előadás, ahol változatos példákon keresztül ismerkedtünk meg a skatulyaelv alkalmazásával. Vacsora után még egy filmet is megnéztünk közösen. A Hivatal című film egy új munkatárs mindennapjait mutatta be a Bevándorlási Hivatalban. A film után beszélgetttünk a bevándorlás problémájáról (ami azóta csak még aktuálisabbá vált). Bár megoldás nem született, de érdekes volt megismernünk egymás véleményét a kérdésről.

Csütörtök

A csütörtöki nap délelőttje a szokásos módon, matekozással telt. Majd ebéd után indult két túra is a Mátrába. Volt egy kisebb, és egy hosszabb a markazi vár romjainak irányába. A hosszabb túra a tervezettnél is hosszabbra sikerült, először 7, aztán 8 volt a tervezett érkezési időpont, míg végül 9 körül meg is érkezett az elázott, fáradt, de büszke csoport.

Péntek

A tábor utolsó napján befejeződtek a matekfoglalkozások is, az utolsó három foglalkozáson volt idő a szálak elvarrására. A három foglalkozásból kettőre ebéd előtt, míg egyre ebéd után került sor. A vacsoráig tartó délutáni programot a Lánctalpas Sártúra töltötte ki. A Lánctalpas Sártúra hasonlít a MaMuT-ban megszokott formátumra, azzal a különbséggel, hogy itt az állomások egy részét a diákok állították össze a többieknek. Az állomások a megszokott változatosságot mutatták: volt (rendhagyó) mutogatós játék, többszemélyes célbadobás, kvíz stb. A Sártúra és a vacsora után ebben a táborban is játszottuk a már kipróbál lovagi tornás játékot, a Sártúra csapatok részvételével (A csapatoknak öt várban zajló lovagi tornákra kellett felkészítenie a lovagjait, és az itt szerzett győzelmek alapján kapták meg a pontjaikat.). A játék után következtek a sportversenyek döntői, majd tábortűzzel zártuk a tábort.

Információk a táborról

Időpont: 2015. augusztus 11–15.
Résztvevők száma: 36 fő
Táborvezető: Frenkel Péter, Juhász Péter
Tanárok: Frenkel Péter, Gyenes Zoltán, Hujter Bálint, Szűcs Gábor
Meghívott előadó: Laczkovich Miklós
Matekfoglalkozások időtartama: 13 óra

MaMuT2