A Gondolkodás Öröme Alapítvány

MaMuT, 2015. augusztus 2-8.

A szokásoknak megfelelően ismét tábort szerveztünk a matematikában tehetséges 5-9. évfolyamos diákok számára. Az országos versenyek legjobbjai kaptak meghívót, a táborban 89 diák vett részt. A tanulók 6 nagy, 13-20 fős csoportban dolgoztak a foglalkozásokon (a hatodik évfolyamon 2 csoport indult). Minden csoportot két tanár tanított, akik naponta egy-egy másfél órás foglalkozást tartottak a gyerekeknek. A matekozás mellett gazdag szabadidős programok is várták a résztvevőket. Kirándultunk a Kékesre, járt nálunk a Momentán társulat, sokan vettek részt a sportversenyeken, ezenkívül volt még számháború, Sártúra és tábortűz is.

Vasárnap

A tábor vasárnap délután kezdődött. A diákok többsége Pestről érkezett különbusszal, így ők 3 óra körül el is tudták foglalni a szállást. A tábornyitóra 4 órakor került sor, itt Juhász Péter mondta el a legfontosabb tudnivalókat. Ezután új társasjátékokkal ismerkedhettek meg a résztvevők, ezekkel később, a tábor során szabadon játszhattak. Nagy volt a kínálat, néhányat fel is sorolunk ízelítőül: Catan telepesei, Rizikó, Bang, Dixit, Power Grid stb. Ezt követően az udvaron számháborúzhatott az, akinek ehhez volt kedve.Az első takarodó is utolért mindenkit, ekkor minden szoba megismerkedhetett a szobafelügyelőjével. A szobafelügyelők személyesen segítenek egy-egy szobának a tábor ügyes-bajos dolgaiban, és nem utolsósorban ők gondoskodnak arról is, hogy este mindenki barkochatörténeteket hallgathasson.

Hétfő

Reggel 9 órakor kezdődtek az első foglalkozások. Miközben a diákok gondolkodtak a feladatokon a háttérben már folyt a délutáni program előkészítése. A második foglalkozás fél egykor fejeződött be, utána mindenki ebédelni ment. A délutáni program két túra volt. A bátrabbak a Kékestetőre mentek fel, míg a kevésbé bátrak a közeli Sás-tóhoz kirándultak, ahol mindenféle játékokat is játszottak, így a két csoport körülbelül egyszerre ért vissza a táborba. A megérdemelt vacsora után még két rövid program is volt, az egyik egy Sivatagi Túlélés nevű játék, ahol a diákoknak arról kellett dönteni, hogy egy elhagyatott helyen mely használati tárgyak a leghasznosabbak a túléléshez. Mindenkinek érdemes volt megismerkednie a csapatával, hiszen a csütörtöki Sártúrán is ebben az összeállításban indultak. A második, rövidebb program a tábori pólók kiosztása majd egy közös fényképezkedés volt. ezután már a szokásosnak mondható program következett: esti játék és barkochbatörténetek.

Kedd

Délelőtt a szokásos matekfoglalkozások zajlottak, mindenki folytatta a hétfőn elkezdett munkát. Ebéd után következett a fakultatív nap. A fakultatív napon sokféle előadás/játék várta a diákokat. Megpróbálunk ezekről egy rövid felsorolást adni. Ketten is beszéltek informatikához kapcsolódó témákról, Danka Miki a számítógépes csalásokró, átverésekről beszélt, míg Nikházy Laci magáról a számítógépről. Egy teljesen más stílusú előadás is volt: a Momentán Társulat drámapedagógiai foglalkozást tartott, 65 diák részvételével. Az előadások mellett voltak olyan programok, amelyekhez folyamatosan lehetett csatlakozni: Hujter Bálint asszociációs játékával a játékosok szórakoztató módon tesztelhették a műveltségüket. Ruff Laci egy bemutatóval egybekötött játékot vezetett, ahol az érdeklődők megismerhették az Arimaa-t (ezt a játékot az utóbbi 20 évben találták ki, az volt a cél, hogy legyen egy olyan játék, amiben az emberi játékos le tudja győzni a számítógépet). Somogyi Anikó is szervezett egy érdekes programot Mi van a képen? – Játék szabályok nélkül címmel. A napot egy esti tűzzsonglőr bemutató zárta, Csányi Petra és Fábián Kata előadásában.

Szerda

A délelőtti matekfoglalkozások ezúttal is szokásos módon zajlottak. A délután a sportversenyek jegyében telt. Több sportban indulhattak a gyerekek: sakk, tandemsakk, foci, röplabda és pingpong. A sportok iránt nem annyira érdeklődőeket is várták programok. Megnyitott a Simon Petya és Danka Miki által üzemeltetett szaba-szoba, ahol egy igazi szabadulószobából kellett kiszabadulni a bátor csapatoknak. Hujter Bálint és Somogyi Anikó is ismét megrendezte a keddi programját, így akik kedden ezeket a programokat, szerdán bepótolhatták. Ezzel a lehetőséggel sokan éltek is. A sportversenyek is befejeződtek, bár a rekordszámú jelentkező miatt a sakkversenyek befejezése estére maradt.

Csütörtök

Ezen a napon rendeztük meg a hagyományos Sártúrát, 10 darab kilencfős csapat részvételével. A csapatoknak a Sár-hegy lábánál kellett különböző állomásokat teljesíteni. Az állomásokat egy-egy felnőtt vezette, itt sokféle feladattal találkoztak a csapatok, volt ahol fel kellett ismerni, hogy milyen nyelveken írtuk a mondatokat, máshol lécekkel kellett labdákat szállítani, míg egy harmadik helyen elektronmikroszkópok képeit kellett felismerni. Amikor pedig egy csapat két állomás között járt, a fákon elhelyezett feladatlapokat is kereshette, és megpróbálhatta őket megoldani. A túra végén a csapatok megvacsoráztak, majd ezútán következett a Sártúra második része. Ez a Fele sem igaz című játékkal kezdődött, az a csapat szerzett pontot, aki kitalálta, hogy az elhangzó 3 lehetséges válasz közül melyik volt a valódi. A játék során sok érdekességet is megtudtunk, így többek között azt, hogy ki is volt Alexander Grothendieck, mi történt egy Olav nevű pingvinnel és hogy ki volt az versenyző, aki egy hatkerekű autóval nyert Forma-1-es nagydíjat. Ezután következett a főfeladat, amellyel kialakult a Sártúra végső sorrendje. Ebben a feladatban a csapatoknak öt várban zajló lovagi tornákra kellett felkészítenie a lovagjait, és az itt szerzett győzelmek alapján kapták meg a pontjaikat. Az izgalmas végjáték után már csak a takarodó volt hátra, annál is inkább, mert az utolsó feladat elhúzódása miatt nagyon későre járt az idő (éjfélre azért már mindenki ágyba került).

Péntek

Az utolsó nap délelőttjére maradt az eddigi feladatok, témák lezárása. Sőt néhány helyen az utolsó nap csokit is kaptak a diákok az egész hetes munkájukért. Ebéd után még volt egy alkalom, ahol a tanárok találkoztak a diákokkal, de ezek az órák már nem a matekról szóltak feltétlenül, hanem különféle játékokat játszottak a csoportok. Ezután következtek a tanár-diák mérkőzések, különböző sportágakban. Volt sakk (1-5), tandemsakk (1-5), pingpong (50-75), röplabda (3-3), és foci (15-13). Vacsora után és sötétedés előtt még belefért két környi számháború is a programba. Ezután már csak a táborzárás és a tábortűz maradt hátra. A táborzáráskor került sor a sportversenyek győzteseinek és a Sártúra legjobbjainak díjazására. A sportversenyért csoki járt, míg a Sártúráért 1-1 tortát kaptak a csapatok. A búcsúzó kilencedik évfolyam saját készítésű (nagyon finom) sütivel köszönte meg a táborvezető munkáját, Lajos bácsi ezen felül még egy portrét is kapott magáról. A zárás után hátravolt még a tábortűz, ahol jó hangulatban, gitárkísérettel énekeltek a táborozók. Idén megújultak és már digitális formában is elérhetőek voltak a dalok szövegei. Bár nem volt takarodó, de 2 óra előtt nem sokkal véget ért a tábortűz, és lassan mindenki le is feküdt.

Szombat

Ez már a hazautazás napja volt. Néhányan még kihasználták ezt a kisidőt is, voltak aki röpiztek, míg mások tandemsakkoztak. A reggeli (és az összepakolás) után indult is a busz, hogy elvigyen minket Budapestre. Ezzel véet ért ez a MaMuT is, reméljük, hogy mindeki kellemes élményekkel távozott Mátrafüredről.

Információk a táborról

Időpont: 2015. augusztus 2–8.
Résztvevők száma: 89 fő
Táborvezető: Juhász Péter
Tanárok:

  • 5. osztály: Jakucs Erika, Csahóczi Erzsébet.
  • 6. osztály (6A): Kocsis Szilveszter, Pósa Lajos
  • 6. osztály (6B): Juhász Péter, Szűcs Gábor
  • 7. osztály: Gyenes Zoltán, Steller Gábor
  • 8. osztály: Dobos Sándor, Tassy Gergely
  • 9. osztály: Molnár-Sáska Gábor, Pataki János

Matekfoglalkozások időtartama: 15 óra

MaMuT, 2015. augusztus 2-8.

MaMuT — Foglalkozások

2015. augusztus 2–8.

MaMuT, 2015. augusztus 2-8.

MaMuT — Szabadidős programok

2015. augusztus 2–8.