A Gondolkodás Öröme Alapítvány

Történet

A Matematikai Mulatságok Tábora sok éves hagyományt folytat. Az első hasonló rendezvény, ami minden szempontból a MaMuT elődjének tekinthető, a Matematika Tanárok Nyári Egyeteme nevet viselő tábor volt. Ez 1992-ben, Zamárdiban került megrendezésre először, ekkor kilenc napig tartott. A helyszín a későbbiekben változott, a tábor Vácra, Szegedre, majd Kőszegre költözött, de minden évben megrendezésre került.

2004-ben a tábor vezetésében, a nevében és a helyszínében egyaránt változás következett be. Az összejövetel már Mátrafüreden zajlott, Lajos Józsefné, a Matematikatanárok Nyári Egyetemének mindenkori szervezője pedig egyéb elfoglaltságai miatt a táborszervezési feladatok diákokra vonatkozó részét Juhász Péterre bízta. Ekkortól kezdve vette át a tábor lebonyolítását a jelenlegi stáb. 2004-ben a szponzorálásban is komoly változás történt: az addigi fő támogatók egy csapásra visszaléptek a támogatástól. Így az új csapatnak nem csak a szervezésre rendelkezésre álló rendkívül kevés idővel kellett megküzdenie, hanem komoly anyagi gondokkal is. Az is felmerült, hogy elmarad a tábor, de annyira fontosnak tartottuk a megrendezését, hogy mindent megtettünk az ügy érdekében. Először csináltunk ilyet, így nyilván nem lett tökéletes, de már az első alkalommal is azt tudtuk leszűrni a diákok visszajelzéseiből, hogy jó úton járunk.

A MaMuT elnevezés 2005-ben keletkezett, ekkor Lajos Józsefné már egyáltalán nem tudott részt venni a táborban, és így már teljes egészében a jelenlegi stáb szervezte és bonyolította le a rendezvényt. Ebben az évben sikerült egy kicsit több támogatást szereznünk, így az első évhez képest, amikor csak négy évfolyam diákjait (5-8.) hívtuk meg, már öt évfolyam (5-9.) képviselte magát a táborban.

2006-ban ismét emelkedett a táborban résztvevők létszáma, bár ez nem jelentette újabb évfolyam csatlakozását. A mátrafüredi kollégium befogadóképessége határt szab a diákok számának, amit nem tudunk, és nem is akarunk túllépni.

2007-től tovább nőtt a létszám, 6 csoportban zajlanak a szakmai programok. 2007-ben a hetedik évfolyamon egy határontúliakból álló csoport, 2008-ban egy kísérleti tizedikes csoport jelentette a hatodik társaságot.

2007-től a tanártovábbképzés is visszatért a tábor programjába.

2013-tól kezdve a tizedik, tizenegyedik és tizenkettedik évfolyam diákjai számára is szeretnénk lehetőséget biztosítani, hogy egy MaMuT-szerű táborban részt vegyenek.
A korosztály tehetséges ifjú matematikusainak táborát tervezzük, ahol a meghívott diákok 4 napon keresztül elmélyülhetnek a matematika különböző területein, illetve nyugodt, intenzív problémamegoldással fejleszthetik kreativitásukat. Tekintettel az idősebb diákokra, a matematika súlya nagyobb a táborban, mint ahogy az a MaMuT-ban szokásos.