A Gondolkodás Öröme Alapítvány

Gondola program

A Gondola program története, célja

A Gondola program keretében nem különlegesen tehetséges, hanem hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozunk. Nekik szeretnénk esélyt adni, hogy képességeikhez mérten jó középiskolában tanuljanak tovább. Partnerünk ebben 2014 szeptembere óta a bátonyterenyei tanodahálózat, amelynek két tanodájával működünk együtt. Kezdetektől dolgozunk a bátonyterenyei, 2018 őszétől pedig a lucfalvai gyerekekkel.

Hogyan dolgozunk?

A Gondola pedagógiai programja három fő pillérre épül:

  • Félévente mintegy 12 alkalommal tartunk foglalkozásokat Bátonyterenyén, újabban Lucfalván is. Ezen órák elsősorban az Elekes G. Sándor által kidolgozott, Mózes Krisztián által továbbvitt Játékos logika módszertanra épülnek. A foglalkozásokon a gyerekek logikai, felfedező matematikai, verbális, téri és egyéb képességeit fejlesztő, a gyerekeket gyorsan megragadó feladatokkal dolgozunk.
  • Egy félévben 2 alkalommal péntek délutántól vasárnap délutánig tartó intenzív budapesti táborokat is szervezünk. Itt a logikai feladatokon túl egyre nagyobb hangsúly helyeződik a szaktárgyi (matematikai és magyar) fejlesztésre, gondolva a gyerekek jövőbeli felvételijének sikerére is.
  • A program keretében ösztöndíjas gyerekek is vannak, akik a fentieken túl hetente 3 Skype-órában is részesülnek magyar, matematika, esetleg idegennyelv tárgyakból. Az ösztöndíjasok – amennyiben teljesítik a szerződésben előírt feltételeket, azaz járnak az összes óránkra és házi feladatot is készítenek – havonta 10.000 Ft ösztöndíjban részesülnek.

A COVID miatt a 2021. őszi félévben csak helyszíni foglalkozásokat tartunk Lucfalván, a budapesti táborok egyelőre szünetelnek.

Kik vagyunk?

A program három fő szervezője és tanára: Hetei Balázs, matematikus, tanár. Mózes Krisztián, a LogIQa Stúdió vezetője, tanár. Janzer Frigyes, ügyvezető, a program alapítója, főszervezője. Rajtuk kívül mintegy 5-6 fő, pályakezdő szakemberek, egyetemisták, középiskolások tanítanak. Két ösztöndíjas gyermekünk esetében támogató család vállalta magára az ösztöndíjuk anyagi terhét. A budapesti táboraink esetében mindig támogató családok nyújtanak szállást, étkezést és szeretetteljes légkört a gyermekeinknek.

Hová tartunk?

Legfontosabb, rövid és középtávú céljaink:

  • 2019 novemberében sikerült megvásárolni egy, felújítás után tanoda céljaira tökéletesen alkalmas, 51 négyzetméteres épületet Lucfalván. Ennek az épületnek a teljes felújítása, központi fűtéssel való ellátása várhatóan 2022. tél végére készül el, és ezt követően adjuk át tanoda céljaira. Az épület megvásárlását és felújítását teljes egészében magánadományokból fedeztük. A költségvetés táblázatos elszámolása itt található.

Tervezett feladatainkhoz (a lucfalvai tanoda épületének egyszeri költségén túl) évente mintegy egy millió forint szükséges.

Hogyan ér el minket?

Facebook-oldal

A Gondola Facebook-oldala: https://www.facebook.com/gondolaprogram

Kérdések

Ha kérdése lenne vagy segíteni szeretne, e-mailben vagy telefonon eléri a program szervezőjét, Janzer Frigyest:
frigyes kukac prospero pont hu vagy +36 30 549 8724

Támogatás

A program alszámlája: 11600006-00000000-80400381 (Erste Bank).
Támogathat minket pár kattintás segítségével is.

Támogatásukat ezúton is köszönjük.