A Gondolkodás Öröme Alapítvány

Gondola program

A Gondola program története, célja

A Gondola program keretében nem különlegesen tehetséges, hanem hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozunk. Nekik szeretnénk esélyt adni, hogy képességeikhez mérten jó középiskolában tanuljanak tovább. Partnerünk ebben 2014 szeptembere óta a bátonyterenyei tanodahálózat, amelynek két tanodájával működünk együtt. Kezdetektől dolgozunk a bátonyterenyei, 2018 őszétől pedig a lucfalvai gyerekekkel.

Hogyan dolgozunk?

A Gondola pedagógiai programja három fő pillérre épül:

  • Félévente mintegy 12 alkalommal tartunk foglalkozásokat Bátonyterenyén, újabban Lucfalván is. Ezen órák elsősorban az Elekes G. Sándor által kidolgozott, Mózes Krisztián által továbbvitt Játékos logika módszertanra épülnek. A foglalkozásokon a gyerekek logikai, felfedező matematikai, verbális, téri és egyéb képességeit fejlesztő, a gyerekeket gyorsan megragadó feladatokkal dolgozunk.
  • Egy félévben 2 alkalommal péntek délutántól vasárnap délutánig tartó intenzív budapesti táborokat is szervezünk. Itt a logikai feladatokon túl egyre nagyobb hangsúly helyeződik a szaktárgyi (matematikai és magyar) fejlesztésre, gondolva a gyerekek jövőbeli felvételijének sikerére is.
  • A program keretében ösztöndíjas gyerekek is vannak, akik a fentieken túl hetente 3 Skype-órában is részesülnek magyar, matematika, esetleg idegennyelv tárgyakból. Az ösztöndíjasok – amennyiben teljesítik a szerződésben előírt feltételeket, azaz járnak az összes óránkra és házi feladatot is készítenek – havonta 10.000 Ft ösztöndíjban részesülnek.

A fentieken túl más módon is támogatjuk a gyerekeket, azaz időnként fasegélyt adunk vagy a tanodától távol lakó ösztöndíjasaink esetében mi fizetjük a Skype-tanuláshoz szükséges internet költségét. Olvasási és írási nehézséggel küzdő gyerekeink esetében szakpedagógus által folytatott fejlesztő foglalkozásokat is támogatunk.
Ideális esetben 4. vagy 5. osztályos gyerekekkel kezdünk el dolgozni, hogy a középiskolai felvételiig elegendő időnk legyen a fejlesztésre.

Kik vagyunk?

A program három fő szervezője és tanára: Hetei Balázs, matematikus, tanár. Mózes Krisztián, a LogIQa Stúdió vezetője, tanár. Janzer Frigyes, ügyvezető, a program alapítója, főszervezője. Rajtuk kívül mintegy 5-6 fő, pályakezdő szakemberek, egyetemisták, középiskolások tanítanak. Két ösztöndíjas gyermekünk esetében támogató család vállalta magára az ösztöndíjuk anyagi terhét. A budapesti táboraink esetében mindig támogató családok nyújtanak szállást, étkezést és szeretetteljes légkört a gyermekeinknek.

Hová tartunk?

Legfontosabb, rövid és középtávú céljaink:

  • 2019 novemberében sikerült megvásárolni egy, felújítás után tanoda céljaira tökéletesen alkalmas, 51 négyzetméteres épületet Lucfalván. Ez nagy siker, de most előttünk áll a felújítás feladata, amelyhez további gyűjtésre is szükség lesz. Terveink szerint legkésőbb 2020 szeptemberében már itt folyna majd az összes foglalkozás.
  • Szeretnénk a jelenlegi hárompilléres programunkat nagyobb létszám számára is elérhetővé tenni. Ehhez több középiskolás diák- és felnőtt tanárra lesz szükségünk, akik vállalják a heti rendszerességű Skype-órák megtartását. Nyitott és hosszú távra elköteleződő segítőket várunk tanárként, szervezőként is, de céljainkhoz szükséges anyagi támogatás is.

Tervezett feladatainkhoz (a lucfalvai tanoda épületének egyszeri költségén túl) évente mintegy 1,5 millió forint szükséges.

Hogyan ér el minket?

Facebook-oldal

A Gondola Facebook-oldala: https://www.facebook.com/gondolaprogram

Kérdések

Ha kérdése lenne vagy segíteni szeretne, e-mailben vagy telefonon eléri a program szervezőjét, Janzer Frigyest:
frigyes kukac prospero pont hu vagy +36 30 549 8724

Támogatás

A program alszámlája: 11600006-00000000-80400381 (Erste Bank).
Támogathat minket pár kattintás segítségével is.

Támogatásukat ezúton is köszönjük.