A Gondolkodás Öröme Alapítvány

EGMO 2021 felkészítés (őszi félév)

Sikeresen lezárult az EGMO 2021-es felkészítésének első fele. A felkészítésre 47 lány regisztrált, sokkal többen, mint a korábbi években bármikor. Ez egyrészt annak köszönhető, hogy egyre többen hallanak a versenyről már általános iskolában és gimnázium elején. Másrészt 2022-ben Magyarország szervezi az EGMO-t, így ebben az évben 8 lány is mehet a diákolimpiára.

Őszi felkészülés

Az őszi félévben a felkészítés elsősorban tematikus feladatsorok megoldásából állt. Augusztustól novemberig négy anyagot küldtünk ki: kombinatorika, geometria, számelmélet és algebra témakörökben kaptak segédanyagot és feladatsort a diákok. Ezeket úgy állítjuk össze, hogy előkerüljenek a fontosabb ötletek, megoldási módszerek. A feladatsor mellé küldött segédanyag összefoglalja az adott témában leggyakrabban használt ötleteket. A diákoknak körülbelül egy hónapjuk van egy-egy feladatsor megoldására. Bármikor kérhetnek segítséget a feladatokhoz. Itt nem a versenyzés a lényeges elem, hanem hogy minél többet fejlődjenek. A beküldött megoldásaikra nem pontszámot, hanem személyes visszajelzést adunk, ezeket a saját szintjükhöz igazítjuk.

Kutaisi, Georgia (részlet a 2021-es EGMO helyszínét bemutató videóból)

Első válogatóverseny

Emellett lezajlott az első válogató is, ami egyben az IMO és MEMO diákolimpiákra is válogató. A versenyre 96-an regisztráltak, 85 diák adott be dolgozatot, közülük 36 lány. Az első válogatót egészségügyi megfontolások alapján online, egy zoom konferencia keretében tartottuk meg. Azaz a diákok jelentős része otthon, kamera előtt oldotta a feladatokat.

Mint minden évben, idén is négy feladatot kaptak a versenyzők, a gondolkozási idő négy és fél óra volt. A válogató feladatainak hivatalos megoldását online is meg lehetett hallgatni, a megoldásokat a versenyzők e-mailben is megkapták. A reklamációk még zajlanak, azonban a jók között a legjobbak eredményei itt megtekinthetőek. (Még változhatnak, ez nem a hivatalos eredménylista!)

EGMO 2021

A 2021-es EGMO-ra felkészítés továbbra is zajlik. Jelenleg egy válogatóhoz hasonló vegyes feladatsoron dolgozhatnak a lányok, ezzel is segítjük őket a február eleji 2. EGMO válogatóra felkészülni.

Ezt követően a legjobbak EGMO-hoz hasonló vegyes feladatsorok segítségével gyakorolhatnak. A Magyarországot képviselő csapat tagjai pedig mentorok segítségével egy hónap intenzív matematikai és lelki felkészítést kapnak.

Az idei EGMO-t Georgia szervezi. A verseny 2021. április 9-15. között lesz, a verseny formájáról még nem született döntés.

Fekete Panna, Kiss Melinda Flóra az EGMO felkészítő csapat nevében