A Gondolkodás Öröme Alapítvány

Beszámoló az online táborokról

Természetesen a mi programjainkat is érintette, érinti a járvány. Kipróbáltuk a hétvégi táborok online formáját (a Bárány-csoportban, majd a Zooey-csoportban) erről írunk egy hosszabb beszámolót, reméljük lesz, aki hasznosnak találja.

Hogyan néz ki egy szokásos tábor?

Péntek délutántól tart vasárnap délutánig, benne kb. 14×60 perc matematikával. A tábor tehetséges diákoknak szól, ebben ők szívesen, önkéntesen vesznek részt. A matekos részre leginkább sok önálló — külön szobákban zajló — csoportmunka jellemző. Természetesen vannak közös megbeszélések is, mesék, villámkérdések is.

A szabadidőben pingpong, foci, sakk, táblás társasjátékokat játszunk. Nem elhanyagolható az a szempont sem, hogy az egyébként az ország távoli részein élő, matekot kedvelő diákok találkozhatnak egymással.

Céljaink

A tábor előtti terveinket leginkább úgy lehet összefoglalni, hogy szerettünk volna minél több mindent megőrizni a megszokott jó dolgokból. Ez az igyekezet egészen apró dolgokban is megnyilvánult, például a chatszobák nevei a táborban megszokott gondolkodási helyszínek nevei lettek (földszinti társalgó, kistanuló stb.).

Feladatok Discord-on
Feladatok Discordon

Szerettük volna, ha a közösségi élmény is megmarad, és a tábor után azt érezzük, hogy valóban találkoztunk egymással. Így terveztünk csoportmunkát, társasjátékozást, sőt, még nagy közös játékot is.

Persze azt is szerettük volna, hogy a matekozás is a megszokott maradjon. Legyen sok önálló gondolkozás, legyenek egymásra épülő feladatok. Az már nem volt magától értetődő, hogy a megszokott villámkérdések, csatlakozó kérdések, mesék sorsa mi legyen.

A diákok megkérdezése

Mivel elsősorban azt szerettük volna, hogy a diákok jól érezzék magukat, ezért a tábor előtt megkérdeztük őket, hogy ők mit szeretnének. Arra voltunk kíváncsiak, hogy mikor érnek rá, több/kevesebb dolguk van, mint egyébként, milyen szoftvereket használtak már? Egyáltalán örülnek-e, ha lesz online tábor.

Szerettük volna, ha a tábor nem megterhelő, ezért felmerült, hogy nem a hétvégére koncentrálódik, hanem több nap alatt, kisebb blokkokban rendezzük meg. Ezt azonban a válaszok alapján elvetettük. Úgy látszott, hogy a diákok hétköznapjai zsúfoltak, nem akartuk ezt tovább terhelni. Maradt a hétvégi program, de rövidebb lett a szokásosnál.

Mi történt valójában?

Természetesen jó, ha szép céljaink vannak, de az az igazán érdekes, hogy ebből mi valósult meg végül.

Levezetés a Zoom tábláján
Levezetés a Zoom tábláján

Házi feladatok megbeszélése

Pénteken a Bárány-tábor a megszokott módon a házi feladatok megbeszélésével kezdtünk. Kiderült, hogy ez nem volt a legjobb döntés. Az élő megbeszélés ugyanis elmaradt a várakozásoktól, egyáltalán nem adott többet, mint egy videó megnézése. A megbeszélés közben lényegében nem voltak visszajelzések, hiányoztak az apróbb gesztusok, nevetések. Ezek normális esetben fel sem tűnnek, de most igazán látszott, hogy milyen fontos részét képezik egy-egy plenáris programnak.

Csoportmunka

A megbeszélés után feladatokon 2-3 fős csoportokban gondolkoztak a diákok. Ez sokkal jobban hasonlított a várakozásokhoz, alapvetően jól működött. Természetesen döcögősebben ment, mintha egymás mellett ülnének, de a külön chatszobákban szövegesen, hanggal, képernyőmegosztással tudtak egymással beszélni.

Játékok

A játékok jól működtek. Természetesen van különbség egy igazi és egy online társas között, de kisebb, mint ahogy feltételeznénk.

Sajnos, viszonylag kevesen játszottak. Ennek részben az volt az oka, hogy sok dolguk volt, részben pedig az, hogy nem hitték el, hogy az online társas pótolhatja az igazit.

Aranyásók
Aranyásás közben

Módosítások

Csoportmunka

A tapasztalatok alapján jelentősen változtattunk a terveken. A közös megbeszéléseket jelentősen átszabtuk. A szombati megbeszéléseket a Bárány-táborban nullára csökkentettük, és csak vasárnapra terveztünk egy nagyobb megbeszélést.

A csoportmunka jól működött, legnehezebb talán az volt, hogy a szokottnál is nagyobb szabadságot kaptak a diákok. Ehhez nekünk, táborvezetőknek kellett alkalmazkodnunk, és elfogadni azt, hogy nincs meg a megszokott kontrollunk. Természetesen az derült ki, hogy a diákok képesek voltak beosztani az idejüket, és jól éltek a teljesen szabad időbeosztással.

Volt, ahol a digitális környezet nem volt elég vonzó a csapattagoknak az igazi csoportmunkához, és főként egyénileg dolgoztak a diákok, de volt olyanra is példa, ahol a technikai nehézségek ellenére kiválóan együtt tudtak dolgozni az aktuális feladatokon.

Megoldás magyarázata paint-ben
Megoldás magyarázata Paint-ben

Közös megbeszélések

A vasárnapi megbeszélés sem a szokásos lett, ugyanis a diákok választhattak egy-egy feladatot, aminek a megoldását ők maguk mondhatták el a többieknek. Javasoltuk, hogy erre készüljenek is fel: rajzoljanak ábrát, vegyék videóra, gyűjtsenek csatlakozó kérdéseket. Ennek két oka volt. Egyrészt sokkal érdekesebb egy megbeszélés, ha többen szólnak hozzá. Nem annyira monoton, jobban fenntartja a figyelmet. Másrészt abban is bíztunk, hogy a prezentáción könnyebb közösen dolgozni, mint együtt feladatokon gondolkozni.

A Zooey-ban már a házi feladatok megbeszélése is jobban ment, a diákok előre készültek arra, hogy elmondják a házi feladatokat. Ráadásul, ebben a táborban van pár diák, akik mindig gondoskodnak a nevetésről is, így jókedvben sem volt hiány.

A diákok által elmondott megoldások jól sikerültek. Ennek köszönhető az is, hogy a táborban a csapatok túlnyomó többsége szerepelt, fel is készültek, tiszta gondolatmeneteket hallhattunk. Voltak, akik illusztrációval is készültek (azt gondoljuk, hogy hosszútávon ennek az aránya nőni fog, ez mindenki számára egy új helyzet volt).

 Terjék Andris térgeometria megoldása
Terjék Andris térgeometria megoldása

Az az elképzelésünk azonban nem teljesült, hogy ez a felkészülés pótolja a csoportmunkát. Az derült ki ugyanis, hogy szívesebben gondolkodnak új feladatokon, minthogy az előadást tökéletesítsék.

Megérte-e tábort tartani?

Összességében egyértelműen jó ötletnek bizonyult az online tábor. Természetesen nem hasonlítható össze a személyes találkozással, de a körülményekhez képest jól működött. Azóta már a többi programunknak is voltak online alkalmai (Repülő Iskola, hatodikos minitáborok, TechTábor).

Azt reméljük, hogy majd visszatérve a normális kerékvágásba az online alkalmak remek kiegészítői lehetnek a programjainknak.

Illetve szeretnénk megtartani azt az elinduló hagyományt is, hogy egyes feladatok megbeszélésre a csapatok előre felkészülhetnek, azt reméljük, hogy ezek a valóságban is jól működő eszközzé válnak.

Technikai eszközök

Röviden írunk a használt technikai eszközökről is. Szerencsés helyzetben voltunk, mert minden diáknál adottak voltak a feltételek (mindenkinek volt gyors internete, tudtak beszélni is egymással). Azonban így is szükség volt egy a tábort megelőző alkalomra, ahol kipróbáltuk, hogy mindenkinél minden megfelelően működik-e.

Csoportmunka

A csoportmunkára Discordot (https://discordapp.com/) használtunk. Ebben vannak privát hangcsatornák, nagyon könnyű gondolkozó szobákat kialalkítani, ezeket aztán kényelmes kezelni is. A telepítésben sokat segített Szakály Marci, így sok szuper funkciót is használhattunk (pl.: latex fordító, hiányzók listázása).

Megbeszélések

Sajnos a Discord nem annyira kényelmes videókonferenciára, így a megbeszéléseinket Zoomon tartottuk (https://zoom.us/). A váltások az elején kicsit kényelmetlenek voltak, de ehhez gyorsan hozzá lehet szokni.

Tábla

Kezdetben egy igazi táblát használtunk. De ezt nem találtuk megfelelőnek (nem lehet figyelni a diákokra, és nehézkes is a használata).
Így mi maradtunk egy google doc-ba írás mellett. Az ábrákat igyekeztünk előre elkészíteni, ugyanis a menetközbeni rajzolás nem igazán kényelmes (ha mégis szükséges, akkor mi erre a https://whiteboardfox.com/ használtuk).
A Zooey-táborban viszont az OpenBoard nevű szoftvert használtuk, amit jó szívvel tudunk ajánlani erre a célra.

Szemléltetés geogebrában
Szemléltetés Geogebrában

A diákok Paintet, vagy GeoGebrát használtak az ábráikhoz (a bonyolultabbakhoz jellemzően GeoGebrát).

Táblás társasok

Táblás társasjátékokat a https://boardgamearena.com/-on játszottunk. Itt sok játék megtalálható (jelentős részük fizetős), és a néha előforduló túlterheltséget leszámítva jól működik.

A Zooey-táborban Avalont is játszottunk a gyerekekkel, amire egy kiváló internetes alkalmazás található az https://avalon.fun weboldalon. A felhevült diskurzusok a játékosok karaktereit és a küldetések tagjainak kialakítását illetően Discordon zajlottak.

Licitálós rajzolós

Ez egy saját játékunk, amely az activityhez hasonló módon zajlik, de itt idő helyett a lerajzolt szakaszok számában licitálunk.

Licitálós rajzolós
Licitálós rajzolós

A rajzok a google doc insert drawing funkciójával készültek (erre ez teljesen alkalmas). A beszélgetés Discordon zajlott, és a tippeket szövegesen kellett leírni. Ez így teljesen jól működött.

JP, SzG