A Gondolkodás Öröme Alapítvány

A Gondola-program felhívása

A Gondola-program felhívása

Egy hete indult a gyűjtésünk annak érdekében, hogy a bátonyterenyei tanodahálózathoz tartozó különösen rászoruló gyerekek családjai megfelelő mennyiségű és minőségű élelemhez jussanak most, hogy sok családban a szülők gyakran elvesztették a munkájukat a járvány miatt, és az iskolai étkeztetés (természetesen elviteles módon) is napi egy alkalomra szoritkozik. Nagyon megható, hogy március 31-ig 37-en, összesen 924.582 Ft-ot adományoztak, és a héten el is jutnak az első heti csomagok a családokhoz. Erről majd részletesebben is beszámolunk.

Az eddig összegyűlt összeg egy hónap élelmezésére elegendő, és azt kérjük, a jövőben minden utalás közvetlenül ide, a munkát a helyszínen végző kollégákhoz menjen.

Nógrád Megyei Cigány Kisebbségi Képviselők és Szószólók Szövetsége
Számlaszám: 11741048-20006565.

Kérjük, hogy a közlemény rovatba írják ezt: “élelmiszer”.

Friss hírek: https://www.facebook.com/gondolaprogram

A felhívás további részletek

A járvány nemcsak azt a veszélyt hordozza, hogy megbetegszünk, hanem hátrányos helyzetű családok esetében azt is, hogy a gyerekek nem jutnak megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszerhez.

A Gondola program keretében több mint öt éve dolgozunk a Nógrád Megyei Cigány Kisebbségi Képviselők és Szószólók Szövetségével, akik fenntartói a a Bátonyterenyei Tanodahálózatnak (Bátonyterenye, Lucfalva, Mátraverebély) , és ebből adódóan a hálózat gyerekeivel. Most rossz híreket kapunk onnan. Sok családban eddig legalább az egyik szülő dolgozott, de most – érthető módon – sokan csak csökkentett munkaidőben vagy egyáltalán nem tudnak tovább dolgozni, így kétséges, hogy mennyit kapnak meg a fizetésükből, ha egyáltalán kapnak valamit. Sőt a közmunka keretében foglalkoztatottak száma is most csökkent nagy mértékben. A rászoruló gyerekek számára jelenleg egy étkezés biztosított.

Nem szeretnénk tétlenül nézni, hogy családok éhezzenek, és bár a probléma országos, mi ezen a három településen, legalább a tanodákhoz kötődő családok esetében keressük a megoldást.

A helyi tanodahálózat vezetőivel, Berki Judittal és Szomora Szilárddal kitaláltunk valamit. Ha mi biztosítjuk az anyagi fedezetet, ők vállalják a munka nehezebb részét, azaz bevásárolnak, és heti rendszerességgel eljuttatnak egy alapvető élelmiszereket és tisztítószereket tartalmazó csomagot a családoknak.

Ilyesmi kerülne a csomagokba: burgonya, hagyma, rizs, cukor, liszt, tészta, étolaj, kakaó, vaj, tojás, tejföl, trappista sajt, felvágott, gyümölcs és zöldség, esetleg hús (csirke, vagy pulyka), mosópor, szappan, mosogatószer, fertőtlenítő. A családok teljes élelmezését természetesen ez nem oldja meg, de nagyon sokat segít.

A három településen, a tanoda látókörében összesen 13 nagy létszámú (8-10 fő) és 10 kisebb (4-5 fő) család van, akiknek most a mindennapi étkezés biztosítása is nagy gondot jelent. A családokban összesen 120 gyermek él. Elsőként azt tervezzük, hogy a nagyobb családok hetente kb. 10.000, a kisebbek hetente kb. 5000 Ft értékben kapnának csomagot.

A heti igény tehát körülbelül 180.000 Ft, azaz havonta, kerekítve és figyelembe véve, hogy a hónapok több mint 28 napból állnak, ez 800.000 Ft.

A támogatást addig tartanánk fenn, amíg a járvány vagy annak utóhatásai indokolják, előreláthatóan legalább három hónapon át. Senkitől nem kérjük, hogy hónapokra kötelezze el magát, de ha teheti, kérjük, minden hónapban ismételje meg az utalást ugyanezzel az összeggel.

Nagyon hálásak lennénk, ha a helyben dolgozó kollégáink minél több segítséget kapnának.
Az átutalásokat ide várjuk:

Nógrád Megyei Cigány Kisebbségi Képviselők és Szószólók Szövetsége
Számlaszám: 11741048-20006565.

Kérjük, hogy a közlemény rovatba írják ezt: “élelmiszer”.

Kérdés esetén forduljanak a Gondola program szervezőjéhez, Janzer Frigyeshez:
frigyes kukac prospero pont hu