A Gondolkodás Öröme Alapítvány

Mongúz-csoport 6. tábora

2017. március 31-től április 2-ig tartottuk a Mongúzok 6. táborát. A tábort Nikházy Laci vezette, segítői Pósa Lajos, Vályogos Anna, Farkas Ádám, Homonnay Bálint, Németh Ilcsi és Korándi Danó voltak. Sajnos sokan megbetegedtek, illetve egyéb program miatt nem tudtak eljönni, ezért csak 16 gyerek részvételével zajlott a tábor.

Pénteken a házi feladat megbeszélés után egy hosszú, majdnem két órás csoportmunka következett, melynek során többek között egy különös forgó ajtóval, egy érdekes sorozattal és prímszámokkal foglalkoztak a diákok. Péntek este nagy közös játékként gyilkosos szerepjátékot játszottunk. A kis létszám miatt két játékra is jutott idő, az elsőben a nagyon rafinált gyilkosok nyertek, a másodikban az ártatlanok. Takarodó előtt nem maradtak el a szokásos barkochba történetek sem.

Szombat reggel 9-től folytattuk a házi feladatok megbeszélését, majd a délelőtti matekprogram során a feladatok témája között szerepelt geometria, végtelen sorok és kombinatorika is. Vendégeink is voltak, a BSM-ről jöttek amerikai egyetemisták megnézni a tábort, Kollányi Fruzsina kíséretével. A szombat délutáni nagyszünetben a sportok játszották a főszerepet: pingpongoztak, fociztak és kosaraztak is a gyerekek.

Szombat délután következett a Csokiszerző Csapatjáték, két és fél órájuk volt a gyerekeknek megoldani 5 feladatot. Ennek során gondolkoztak többek között egy csodálatos fürge gyík útján, a barkochba játék egy változatán, és egy feladatban többkezű lényeknek kellett magukat képzelni. Este ezúttal a nagy közös játék mutogatós játék volt, ami mindenki nagyon élvezett. A villanyoltás előtti időt beszélgetéssel és barkochba történetek mesélésével töltöttük.

Vasárnap reggel 9-től délután 2-ig tartott a matekprogram, fél órás szünettel, úgyhogy különösen sokat, 4 és fél órát töltöttünk matekozással. A csapatjáték feladatainak megoldását megbeszéltük, néhány korábbi feladattal egyetemben. Lajos bácsi mesélt Grandi-ról, Cauchy-ról, Laplace-ról, paradoxonokról és matematikai szemléletváltásokról. A tábort egy fergetes csokiszerző villámkérdés-csokorral zártuk.

Összességében a hétvége nagyon jól sikerült, mindenki jól érezte magát. A gyerekek különösen rendesek voltak, egészséges virgonckodással megtűzdelve.

https://goo.gl/photos/3t6bQ65mpGoPdiak7

Mongúz-csoport, 6. tábor

Mongúz-csoport, 6. tábor

2017. március 31. — április 2.