A Gondolkodás Öröme Alapítvány

MaMuT, 2016. július 31. – augusztus 6.

A szokásoknak megfelelően ismét tábort szerveztünk a matematikában tehetséges 5-9. évfolyamos diákok számára. Az országos versenyek legjobbjai kaptak meghívót, a táborban 92 diák vett részt. A tanulók 6 nagy, 13-20 fős csoportban dolgoztak a foglalkozásokon (a hatodik évfolyamon 2 csoport indult). Minden csoportot két tanár tanított, akik naponta egy-egy másfél órás foglalkozást tartottak a gyerekeknek. A matekozás mellett gazdag szabadidős programok is várták a résztvevőket. Kirándultunk a Kékesre, járt nálunk a Momentán társulat, előadást hallgattunk a Mars meghódításáról, ezenkívül volt még sok számháború, Sártúra és tábortűz is.

Vasárnap

A tábor vasárnap délután kezdődött. A diákok többsége Pestről érkezett különbusszal, így ők 3 óra körül el is tudták foglalni a szállást. A tábornyitón Juhász Péter táborvezető mondta el a legfontosabb tudnivalókat (kiemelve többek között a takarodó fontosságát :)). Ezután új társasjátékokkal ismerkedhettek meg a résztvevők, ezekkel később, a tábor során szabadon játszhattak. Nagy volt a kínálat, néhányat fel is sorolunk ízelítőül: Ticket to ride, Szentpétervár, Pandemic, Catan telepesei stb. Este minden szoba megismerkedhetett a szobafelügyelőjével. A szobafelügyelők személyesen segítenek egy-egy szobának a tábor ügyes-bajos dolgaiban, és nem utolsósorban ők gondoskodnak arról is, hogy este mindenki barkochatörténeteket hallgathasson. Ez sok szervező munkáját igényli, összesen 23-an vállaltak ilyen feladatot.

Hétfő

Reggel 9 órakor kezdődtek az első foglalkozások. A második foglalkozás fél egykor fejeződött be, utána mindenki ebédelni ment. A délutáni program két túra volt. A vállalkozóbb kedvűek a Kékestetőre mentek fel, míg a többiek a közeli Sás-tóhoz kirándultak, ahol mindenféle játékokat is játszottak, így a két csoport körülbelül egyszerre ért vissza a táborba. A megérdemelt vacsora után még két rövid programra került sor, az egyik a Sártúra csapatok megkeresése, ahol a szervezők egy-egy gyerekkori képét kellett összerakni puzzle darabokból. Ez a szervezőket meglepve is nagyon könnyen sikerült, mindenki befejezte a feladatát alig 10 perc alatt (a gyerekkori képek azonosítása egy kicsit lassabban ment). A másik, rövidebb program a tábori pólók kiosztása majd egy közös fényképezkedés volt. ezután már a szokásosnak mondható program következett: esti játék és barkochbatörténetek.

Kedd

Délelőtt a szokásos matekfoglalkozások zajlottak, mindenki folytatta a hétfőn elkezdett munkát. Ebéd után következett a fakultatív nap. A fakultatív napon sokféle előadás/játék várta a diákokat. Megpróbálunk ezekről egy rövid felsorolást adni. Bóra Eszter beszélt arról, mikor csinálunk mást, mint amire gondolunk. Danka Miki a Mars meghódításáról tartott egy rövid és praktikus ismertetőt. A könnyedebb témákat képviselte Bursics Anna kémiai kísérletei. Kisebb csoportokban zajlott a zsonglőrködés (Damásdi Gábor), illetve belga és indonéz táncok tanítása is (Tamás Klára, Zámbó Csilla). Egy teljesen más stílusú előadás is volt: a Momentán Társulat drámapedagógiai foglalkozást tartott, 50 diák részvételével.

Szerda

A délelőtti matekfoglalkozások ezúttal is szokásos módon zajlottak. A délután a sportversenyek jegyében telt. Több sportban indulhattak a gyerekek: sakk, tandemsakk, foci, röplabda és pingpong. A sportok iránt nem annyira érdeklődőeket is várták programok. Megnyitott a Simon Petya, Danka Miki és Juhász-Molnár Erik által üzemeltetett szaba-szoba, ahol egy igazi szabadulószobából kellett kiszabadulni a bátor csapatoknak, illetve ekkor zajlott Hujter Bálint jól bevált képzettársítós játéka is. Érdekesség, hogy ezen a napon két tévéstáb is tiszteletét tette a táborban.

Csütörtök

Ezen a napon rendeztük meg a hagyományos Sártúrát, 10 darab kilencfős csapat részvételével. A csapatoknak a Sár-hegy lábánál kellett különböző állomásokat teljesíteni. Az állomásokat egy-egy felnőtt vezette, itt sokféle feladattal találkoztak a csapatok, volt ahol Braille-írást kellett felismerni, máshol városok között kellett legrövidebb utakat keresni, míg egy harmadik helyen hétköznapi tárgyak hangjait kellett azonosítani (a feladat meglepően nehéz volt). Amikor pedig egy csapat két állomás között járt, a fákon elhelyezett feladatlapokat is kereshette, és megpróbálhatta őket megoldani. A túra végén a csapatok megvacsoráztak, majd ezután következett a Sártúra második része. Ez a Fele sem igaz című játékkal kezdődött, az a csapat szerzett pontot, aki kitalálta, hogy az elhangzó 3 lehetséges válasz közül melyik volt a valódi. A játék során sok érdekességet is megtudtunk, így többek között azt, hogy milyen kalandos volt a Rimet-kupa sorsa, miért tart fenn a párizsi nagykövetség segélyvonalat a turisták számára, sőt az is kiderült, hogy mik is a Grabovoj-számok. Ezután következett a főfeladat, amellyel kialakult a Sártúra végső sorrendje. Ebben a feladatban a csapatoknak minél magasabb kártyavárat kellett építeniük (gemkapcsok segítségével), a legmagasabb ért a legtöbb pontot. Az izgalmas végjáték után (sokaknak csak pár centi hiányzott a jobb helyezéshez) már csak a takarodó volt hátra.

Péntek

Az utolsó nap délelőttjére maradt az eddigi feladatok, témák lezárása. Sőt néhány helyen az utolsó nap csokit is kaptak a diákok az egész hetes munkájukért. Ebéd után még volt egy alkalom, ahol a tanárok találkoztak a diákokkal, de ezek az órák már nem a matekról szóltak feltétlenül, hanem különféle játékokat játszottak a csoportok. Ezután következtek a tanár-diák mérkőzések, különböző sportágakban. Volt sakk (1.5-3.5), tandemsakk (1-5), pingpong (63-65), röplabda (1-3), és foci (11-10). Vacsora után és sötétedés előtt még belefért két környi számháború is a programba. Ezután már csak a táborzárás és a tábortűz maradt hátra. A táborzáráskor került sor a sportversenyek győzteseinek és a Sártúra legjobbjainak díjazására. A sportversenyért csoki járt, míg a Sártúráért 1-1 tortát kaptak a csapatok. A búcsúzó kilencedik évfolyam saját készítésű (nagyon finom) tiramisuval köszönte meg a táborvezető munkáját. A zárás után hátravolt még a tábortűz, ahol jó hangulatban, gitárkísérettel énekeltek a táborozók. Idén megújultak és már digitális formában is elérhetőek voltak a dalok szövegei. Bár nem volt takarodó, de 1 óra előtt nem sokkal véget ért a tábortűz, és lassan mindenki le is feküdt.

Szombat

Ez már a hazautazás napja volt. Néhányan még kihasználták ezt a kis időt is, voltak akik például egy reggeli futással kezdtek a sportpálya körül. A reggeli (és az összepakolás) után indult is a busz, hogy elvigyen minket Budapestre. Ezzel véget ért ez a MaMuT is, reméljük, hogy mindeki kellemes élményekkel távozott Mátrafüredről.

Információk a táborról

Időpont: 2016. július 31. – augusztus 6.
Résztvevők száma: 92 fő
Táborvezető: Juhász Péter
Tanárok:

  • 5. osztály: Jakucs Erika, Pereczes Mariann.
  • 6. osztály (6A): Pósa Lajos, Simon Péter
  • 6. osztály (6B): Juhász Péter, Szűcs Gábor
  • 7. osztály: Nikházy László, Steller Gábor
  • 8. osztály: Dobos Sándor, Tassy Gergely
  • 9. osztály: Hujter Bálint, Molnár-Sáska Gábor

Matekfoglalkozások időtartama: 15 óra

MaMuT, 2016. július 31. -- augusztus 6.