A Gondolkodás Öröme Alapítvány

Mongúz-csoport, 3. tábor

A Mongúzok harmadik táborát 2015. október 9-11-ig tartottuk, 26 gyerek részvételével. A tábort Nikházy Laci és Pósa Lajos vezette, a segítőik Csepregi-Horváth Zsófi, Zámbó Csilla, Dankovics Attila, Kiss Viktor, Németh Gergő, Szűcs Gábor és Juhász Péter voltak.
A péntek délutáni 2 és 3/4 órás matekprogramot szokásosan, házi feladat megbeszéléssel kezdtük, de terítékre került 5 új feladat is. Este vacsora után a társasjátékoké lett a főszerep, mindenki valami új játékot tanult meg az ifiktől, előkerült többek között a Dixit, Hanabi, Ticket to Ride, Aranyásók, Száguldó Robotok és a Dominion is.
A szombat délelőtt egy jelentős részét még mindig a házi feladatok megbeszélése tette ki, de helyett kapott több, mint másfél órányi csoportmunkás gondolkodás is, ezen kívül Lajos bácsi villámkérdései színesítették a programot. A délutáni 3 órás szünet után következett a hagyományos csokiszerző csapatjáték, amiben 140 percnyi gondolkodási időt kaptak a csapatok 5 feladatra, és minden csapat nagyon jól teljesített. Este Zsófi vezetésével zajlott az ismét nagyon népszerű gyilkosos játék, mások egy Bang-partival töltötték szabadidejüket. Sőt, lefekvés előtt még jutott némi idő barkochba-történetekre is.
A vasárnap délelőtt Lajos bácsi meséjével kezdődött a merev körzős házi feladathoz kapcsolódóan, majd megbeszéltük a csapatjáték feladatait, de maradt még idő több, mint 100 perc csoportmunkára is. A délelőtti fél órás szünetben a rendrakás-takarítás különösen hatékonyra sikerült, mindenki tette a dolgát. A tábort egy izgalmas 20 perces villámkérdéses blokkal zártuk 3/4 2-kor.
Összesen több, mint 14 és fél órát töltöttünk matematikával. A tábor fő témái a láncreakciós bizonyítás, a maradékokkal való számolás és a szimmetria-középpontok, -tengelyek voltak, de szerepelt még postagalambos barkochba, végtelen szálloda és stratégiás játék is. Az egész együtt töltött hétvége remek hangulatban telt.

Mongúz-csoport, 3. tábor

Mongúz-csoport, 3. tábor

2015. október 9–11.