A Gondolkodás Öröme Alapítvány

ZsA- és B-csoport póttábora

2015. május 8–10.
Táborvezető: Farkas Ádám, Szűcs Gábor
Segítők: Csepregi-Horváth Zsófi, Radnai András
Matekfoglalkozások időtartama: 14/15 óra
A B-csoportban tavaly volt egy olyan tábor, amelyben a hiányzók tábori körülmények között tudták bepótolni az anyagot. Most is ez a formátum valósult meg, de most már egy csoport helyett kettő kapott ilyen szolgáltatást. A B-csoport hiányzói nagyrészt a Nemzetközi Magyar Matematika Versenyen vettek részt. Míg az idősebbek sportesemények és iskolai elfoglaltságok miatt nem voltak a táborukban.

A tábor előre bejelentett dolgozattal kezdődött. Ezt az akadályt szerencsére a résztvevők zöme sikerrel vette. A házi feladatok megbeszélésével kezdődött a tényleges program, természetesen két külön helyszínen. Majd csoportokban gondolkoztak az új feladatokon. A gondolkozás után maradt idő közös, esti játékra is. A mutogatós játék során művek címeit kellett kitalálni a csapatoknak, ami kifejezetten jól ment, egyedül a Dörmögő Dömötör okozott kisebb nehézséget.

Szombaton is folytatódtak a párhuzamos programok, míg az egyik csoportban megbeszélés volt, addig a másikban villámkérdések, majd külön gondolkozás, és így tovább egymást váltva a különböző programok. Közös leginkább a témájuk, mind a két csoportban fontos szerepet játszott a végtelennel való ismerkedés.

A délutáni szünetben tandemsakk, társasjátékozás és sétálás a domboldalon alkotta a programot. Néhányan panaszkodtak arra, hogy a viszonylag kis létszám miatt szűk a választható programok száma.

A nagy csokiszerző csapatjáték a kis létszám ellenére izgalmasan alakult. A gondolkozás közben a csapatoknak még arra is maradt erejük, hogy egyes feladatokhoz szimulációt írjanak (C++-ban) a saját maguk gondolkozását megkönnyítendő. Ez volt az első csapatjáték, ahol a segítők egy része is méltó kihívást talált. Az volt a cél, hogy a csapatjáték ideje alatt mind a két csoport feladatait megoldják. Ez, ha nem is könnyen, de sikerült. Így reméljük, a játék végén mindenki elégedetten (és csokikkal kellő mértékben ellátva) távozott.

Az esti közös programra egy nagyon jó javaslat érkezett: a közös filmnézés. Sajnos ezt idő hiányában a táborvezetők nem tudták megszervezni, de a következő táborra ígéretet tettek a megvalósítására. Így a filmnézés helyett idegen szavas játékot játszottunk, amit még közös barkochba-történet mesélés is követett.

Vasárnap lezártuk a függőben maradt feladatokat. Ebben a ZsA-csoport bizonyult gyorsabbnak, már 1 órakor végeztek a programmal, a B-csoport tagjai ellenben ráadást kaptak, egészen negyed 3-ig matekoztak.