A Gondolkodás Öröme Alapítvány

TechTábor

2016 őszén egy új foglalkozássorozatot indítottunk TechTábor néven.

Motiváció

Az informatika oktatására kevés figyelem jut: az iskolában legfeljebb valamennyi programozást, a versenyeken pedig főleg csak algoritmusokat tanítanak.

Ezek kétségkívül értékesek, azonban sokszor sokkal fontosabb annak a megértése, hogy mit is érdemes programozni, és hogy hogyan lehet azt megvalósítani. Ezek mögött software engineering, product design, project management, sőt, vállakozói elvek sorakoznak. Ezek oktatására szinte semmilyen iskolai (vagy azon kívüli) tevékenység nem ad keretet.

img_20161015_124311

Résztvevők

Az első csoport neve Almásderes – technológiai hagyományokhoz híven az első “verzió” az ABC első betűjével kezdődik (további csoportjaink: Borostyánpezsgő, Cseresznyepej).

A gyerekek fő célja az év során egy saját maguk által vezetett projekt megtervezése és megvalósítása. A projekteket minden esetben maguk a gyerekek találják ki, ezzel lehetőséget kapnak a szabad, kreatív gondolkodásra és egy valóban őket érdeklő probléma választására. Ebben a táborban az is fontos szempont, hogy a projektek hasznosak legyenek: valamilyen módon segítve vagy magát a készítőt, vagy a környezetét. Ezen projektek kitalálása és megvalósítása által tesznek majd szert arra a gondolkodásmódra, amellyel maguk is hatékony és önálló alkotókká válhatnak, eközben elsajátítva ipari szoftvermérnöki alapokat és projektvezetési ismereteket.

Hogyan néznek ki a foglalkozások?

Nyitó hétvégi tábor. A tábor célja, hogy mindenki a saját érdeklődésének megfelelő projektet válasszon. Már a táborban, mentorok vezetésével elkezdünk dolgozni a megoldásukon.

Mindenki más feladaton dolgozik (egyénileg vagy kétfős csoportban), mások a szükséges eszközök is – így mindenki más technológiát tanul meg. Az implementálásban mentorok állnak a diákok segítségére, akik különböző területekhez értenek.

Hétköznapi foglalkozások. A projektekkel elsősorban otthon haladnak a diákok, a mentorok távoli támogatásával – azonban évközben hétköznapi foglalkozásokon lehetőségük van személyesen találkozni a mentorokkal, illetve érdekes előadásokat hallgatni. Ezek havi alkalmak, egy-egy hétköznap délelőtt, a csoport tagjaival való egyeztetést követően.

Záró hétvégi tábor. A tanév végén egy újabb hétvégi tábort szervezünk. Ebben a táborban mindenki prezentálja a saját munkáját, egyben ez a határidő a projektek befejezésére.

img_20161016_145232

Mentorok

A mentorok azok, akik a projektek megvalósításában segítenek, hozzájuk fordulhatnak a csapatok akár technológiai, akár tervezési problémák felmerülése esetén is.