A Gondolkodás Öröme Alapítvány

Felhívás: TechTábor

A környezetünk tele van megoldásra váró problémákkal és nem hatékonyan működő rendszerekkel.

– Előfordult már veled, hogy remek termékszerű ötleted volt arra, hogy hogyan lehetne valamin javítani, csak nem tudtál hozzákezdeni az ötleted megvalósításához?

– Esetleg már van tapasztalatod az informatikában, csak nem tudod a gyakorlatban hasznosítani?

Mindkettőre segítséget nyújt a TechTábor! Célunk az, hogy a résztvevő diákok kreativitását, vállalkozó- és alkotókedvét fejlesztve végigkísérjük őket egy olyan infomatikai projekten, melynek során megoldást találnak egy általuk választott problémára. A folyamat során az IT startupok első lépéseinek világával is megismerkednek, amely arra keresi a választ, hogy hogyan lesz egy ötletből egy más ember által is használható termék.

Hogyan néz ki a program?

Projektválasztás

Az év során egy saját, önálló projekt megtervezése és megvalósítása lesz a feladatotok. A megfelelő projekt kiválasztása nehéz feladat, örülünk, ha már a foglalkozások kezdete előtt gondolkoztok rajta.

A kiválasztott projekteken a mentorok segítségével kezdtek el dolgozni. Mivel mindenki más feladaton dolgozik, mások a szükséges eszközök is – így mindenki más technológiát fog megtanulni, sőt, végül majd egymástól is tanulhattok. Az megvalósításban mentorok állnak majd segítségetekre, akik különböző területekhez értenek.

Hétköznapi foglalkozások

DSC_6058

A projektekkel évközben folyamatosan fogtok haladni. Havonta egy-egy hétköznapi foglalkozást tartunk a csoport tagjaival való egyeztetést követően (a foglalkozások Budapesten lesznek). A foglalkozásokon a projekteket segítő, de azokhoz lazábban kapcsolódó gyakorlatok lesznek. Például hogyan tudunk jól párban dolgozni, vagy milyen szempontokra érdemes figyelni egy felhasználói felület megtervezésekor? Emellett fontos szerepe a központi alkalmaknak, hogy felmérjük ki hogyan halad, mit érdemes a következő hónapra célként kitűzni. Számítanotok kell arra, hogy a foglalkozások tanítási időben lesznek. Kérjük, hogy mindenki előre egyeztessen az iskolájával arról, hogy részt tud-e venni a programon.

Az első két alkalom tervezett időpontja: 2019. október 8. (kedd), 2019. október 26–28. (bentlakásos tábor, őszi szünetben). A további alkalmak időpontját a résztvevőkkel egyeztetjük.

Mit várunk a tábortól?

A tanév végén tartandó utolsó alkalommal mindenki prezentálja a saját munkáját, egyben ez a határidő a projektek befejezésére.

A tábort akkor tekintjük sikeresnek, ha az év végére:

  • Készítettél és közzétettél egy hasznos programot.
  • Tudsz termékekről és felhasználókról gondolkodni, nemcsak a programozásról
  • Neki tudsz állni egy vadi új projektnek; el tudod dönteni, hogy mi hasznos és mi nem; meg tudod találni a szükséges információkat mind a neten, mind hozzáértő személyeken keresztül.
  • Megismerkedtél 5-10 másik, hasonlóan gondolkodó gyerekkel, és néhány mentorral.
  • Jól érezted magad közben 🙂
  • A foglalkozásoknak nem célja, hogy jobban szerepeljetek az informatikaversenyeken ;).

További részleteket a TechTábor honlapján találhatsz.

DSC_6003

Kiket várunk?

A foglalkozásokra 10-11. osztályos középiskolás diákokat várunk, lányokat és fiúkat egyaránt. Egyénileg vagy kétfős csapatban lehet jelentkezni. Előnyt jelent a programozásban előzetes jártasság. Fontos, hogy tudj önállóan, folyamatos tanári felügyelet nélkül dolgozni. Erre egy jó példa, ha már létrehoztál saját projektet. Jó, ha vannak ötleteid, tudsz rugalmasan gondolkodni, alkalmazkodni a változó technológiákhoz, módszerekhez. Egy projekt megvalósítása folyamán fontos, hogy létező problémára reagáljon, így jó, ha empatikus vagy, figyelsz a környezetedre, észreveszed a lehetőségeket.

Jelentkezés

Jelentkezés menete

  • A jelentkezés feltétele az alábbi a jelentkezési lap kitöltése.
  • A jelentkezés határideje: 2019. szeptember 22. (vasárnap)
  • A jelentkezésedről október 1-ig visszajelzést küldünk.

Az Almásderes és Borostyánpezsgő csoportok tagjai nem vehetnek részt a programon.

Jelentkezések elbírálása

Összesen 15-25 diák vehet részt a programban. A jelentkezésekről a kitöltött jelentkezési lapok alapján döntünk. Döntésünk során többek között figyelembe vesszük a jelentkezők motiváltságát, korábbi projektjeit, programozási tapasztalatát és új ötleteit. Egyiknek a hiánya sem kizáró ok, ha lelkes vagy mindenképpen töltsd ki a jelentkezési lapot. Alaposan fogunk mérlegelni, de így is fontos értenetek, hogy a döntésünk szükségképpen szubjektív lesz.

Informatikában iskolás kortól egészen a technológiai cégek vezetőiig lényegesen több férfit, mint nőt találunk. Hisszük, hogy lányok és fiúk egyformán találhatnak örömöt technológiai munkában, de aktívan tennünk kell azért, hogy nőjön a lányok aránya. Örülnénk, ha minél több lány is jelentkezne a programba.

Kapcsolat

A program szervezői: Czeller Ildikó, Danka Miklós, Fogaras Dániel és Szűcs Gábor.

Bármilyen kérdéssel, hozzászólással az alábbi elérhetőségeken fordulhattok hozzánk: techtabor [K] agondolkodasorome [P] hu.