A Gondolkodás Öröme Alapítvány

Társasjáték-ötletpályázat

Olyan pénzügyi és/vagy gazdasági társasjáték fejlesztésére írunk ki pályázatot (az OTP Fáy András Alapítvánnyal közösen), amely fejleszti a játékosok pénzügyi kultúráját, segít nekik megismertetni és megértetni a gazdasági mechanizmusokat, azok mozgatórugóit.

Pályázók köre

A pályázatra 10 és 20 éves kor közötti fiatalok jelentkezését várjuk. Egyénileg vagy két fős csoportban lehet jelentkezni.

Szempontok

Milyen típusú játékok fejlesztése a cél?

Leginkább a jól ismert társasjáték formátumokat látnánk szívesen: kártyajátékok, táblás játékok stb. Fontos, hogy a játéknak pénzügyi és/vagy gazdasági kontextusa legyen, és be kell tudni mutatni, hogy a játék milyen pénzügyi gazdasági ismeret, készség elsajátítását szolgálja.

Lehet digitális fejlesztés is?

Digitális fejlesztést is szívesen látunk, de ebben az esetben is fontos, hogy társasjáték legyen. Lehet például egy olyan szimulációs játék, amely valós időben, mobileszközökkel játszható. Azt is el tudjuk képzelni, hogy a „hagyományos” játékelemek digitális eszközök használatával kombinálódnak.

Pontosan milyen pénzügyi, gazdasági ismeretek / készségek elsajátításában kell a játéknak segítenie?

  • Ha háztartások pénzügyeiről van szó, akkor olyanokra gondolunk, mint pl. a kockázat, jövedelem, alku, hitel, megtakarítás, befektetés, kamat, biztosítás, gazdálkodás, tervezés, profit, adófizetés stb.
  • A gazdaság esetében nagyon széles a lehetőségek tárháza. El tudunk képzelni olyan játékot vagy szimulációt, ami képes megértetni alapvető piaci mechanizmusokat, úgymint kereslet-kínálat, hasznosság, komparatív előny, hiány, hatékonyság.
  • El tudunk képzelni olyan játékot, amely egy vállalati kontextuson keresztül érteti meg a gazdasági jelenségeket.
  • Olyan ötletet is szívesen fogadunk, amely a közösségi pénzügyekkel foglalkozik és képes rávilágítani a háztartások, vállalatok és az állam gazdasági szerepére.

Milyen kidolgozottsági szint az elvárás?

Olyan játékleírásokat, és ehhez kapcsolódó makettet, ábrákat, szabályrendszert várunk, amely arra alkalmas, hogy a játékötletet tesztelni tudjuk. Megfelelő dokumentáltság esetén maketthez nem ragaszkodunk.

Teljesen digitális vagy digitális eszköz bevonásával játszható játék esetén is szükségünk van olyan dokumentációra (vagy akár egy Excel modellre), ami alapján egy tesztverzió fejleszthető .

Mennyire kell egyszerűnek lennie a játéknak?

E tekintetben nincsenek különösebb megkötéseink. El tudunk képzelni olyan, egyszerűbb szabályrendszert, ami alapján praktikusan bárki elkezdhet játszani. Ugyanakkor olyan, komplexebb játékra vonatkozó javaslatot is szívesen fogadunk, ahol a játék lebonyolítását egy tréner végzi.

Határidők, díjazás

Beadási feltételek

A pályázatok beadási határidejét meghosszabbítottuk: 2018. szeptember 30. (vasárnap)

A pályázatot emailben az agondolkodasorome [K] gmail [P] com címre kell küldeni. Postán az alábbi címen fogadunk jelentkezéseket:

A Gondolkodás Öröme Alapítvány (SZTAKI)
1111 Budapest, Lágymányosi utca 11, L314

A jelentkezésnek tartalmazni kell a pályázó(k) nevét, telefonszámát és emailcímét.

A beérkezett munkák értékelése

A beérkezett pályaműveket az OTP Fáy András Alapítványa és A Gondolkodás Öröme Alapítvány által felkért szakemberek bírálják el. Az elbírálás során a zsűri értékeli a felhívásban leírtaknak való megfelelést, az ötlet egyediségét és kidolgozottságát is. Az eredményről a pályázókat a megadott elérhetőségeken értesítjük.

Díjazás

  • Első díj: 175 ezer forint
  • Második díj: 125 ezer forint
  • Harmadik díj: 75 ezer forint

A zsűri fenntartja magának a jogot arra, hogy egyes díjakat ne osszon ki, illetve egy díjat több pályázónak megosztva ítéljen oda. A pályázat során az ötletek szerzői joga a pályázóké marad, a beérkezett ötletek megvalósításáról az OTP Fáy András Alapítványa és a pályázók külön szerződést köt(het)nek.