A Gondolkodás Öröme Alapítvány

TechTábor (2018. június)

Háromnapos, bentlakásos TechTábort szervezünk haladóknak és kezdőknek (a részvétel ingyenes). Célunk, hogy a résztvevők belekóstolhassanak a technológia világába. A résztvevők a tábor során változatos szakmai programokon vehetnek részt, felkészült szakemberek vezetésével.

Motiváció

Az iskolában tanulunk matekot, ritkábban programozást, a versenyeken pedig algoritmusokat. De mikor tanulunk arról, hogy hogyan kell egy jó, használható programot írni? Hogyan kezdjünk neki egy programnyelv elsajátításának? Az ilyesfajta tudásról kevés szó esik, pedig ez egy elképesztően hasznos és nem utolsó sorban érdekes tevékenység.

DSC_6058

Hogyan néz ki a tábor?

Szakmai rész

A szakmai programot az érdeklődők szintjének és érdeklődésének megfelelően fogjuk véglegesíteni, de az alábbi programok segítenek elképzelni, hogy hogyan fog kinézni a foglalkozás.

 • Ismerkedés új nyelvekkel (tutorialok). Bevezető egy-egy programnyelv alapjaiba. Közös foglalkozásokon ismerkedünk néhány, egy jó programozónak alapvető és rendkívül hasznos eszközzel: egy-egy scripting programnyelvvel, webszerverrel. Ezek hasznos alaptudást adnak, illetve szélesítik a technológiai látókört.
 • Programozási gyakorlatok (ún. dojo-k). Ezek problémamegoldás-központú foglalkozások, melyek izgalmasabbak és mélyebb megértéshez is vezetnek. Általában egy egyszerű problémát kell megoldani, de figyelni kell egy-egy kiemelt szempontra, esetenként szimulált akadályokkal szembesülünk a folyamat során. Lehet a témája jó programszerkezet kialakítása, hogyan írjuk szép kódot, verziókövetés, netes biztonság stb.
 • Felhasználói felület tervezése. Ez egy példája annak, hogy szoftverfejlesztést is lehet felfedeztető szemléletmóddal tanítani: két hasonló funkcionalitású, de nagyon eltérő felhasználói élményt adó oldal megtapasztalása után sok alapvető szempontot fel lehet ismerni. Ezek közösen elemzése után (gyakorlásképpen) egy gyakran használt weboldalt könnyen érthetőbbé és letisztultabbá lehet tenni.
 • Bővítmények. Legtöbben nem is gondolnák, hogy milyen egyszerű működő és érdekes chrome extensiont írni. Akár egy nap alatt szuper és jól működő Chrome bővítményt lehet létrehozni, erre a legjobb példák az évközi tábor beszámolójában találhatóak.
 • Beszélgetés. A tábor egyik célja, hogy a diákok megismerkedhessenek az ipari szoftverfejlesztés világával. Ennek fontos eleme, hogy a résztvevők minél színesebb palettával találkozzanak, más szoftverfejlesztők tapasztalataiból is tanulhassanak. Kötetlen beszélgetést szervezünk olyan szakemberekkel, akiktől sokat lehet tanulni.

Helyszín, időpont

A tábor bentlakásos, helyszíne a Káldor Miklós Szakkollégium (1027 Budapest, Bakfark Bálint utca 1-3.). A foglalkozások egy része várhatóan a közeli s:)nrisa irodájában lesz. Napi egyszeri étkezést is biztosítunk. A foglalkozások lényegében egész naposak (természetesen szünetekkel), este szervezett szabadidős programok is lesznek. A részvétel ingyenes.

A tábor időpontja 2018. június 16-18.

DSC_6003

A tábor célja

A tábort akkor tekintjük sikeresnek, ha:

 • Belekóstoltál a programozásba és inspiráltak az itt elhangzottak.
 • Kialakult egy benyomásod a szoftvertervezésről és -fejlesztésről
 • Megismertél új, érdekes technológiákat.
 • Megismerkedtél 5-10 másik, hasonlóan gondolkodó társaddal, és néhány mentorral
 • Jól érezted magad közben 🙂

A foglalkozásoknak nem célja, hogy jobban szerepeljetek az informatikaversenyeken ;).

Kiket várunk?

A foglalkozásokra 9-11. osztályos középiskolás diákokat várunk, fiúkat és lányokat egyaránt. Programozásban előzetes jártasság szükséges (legalább egy nyelven az alábbi fogalmak: változók, ciklusok, függvények), de kiterjedt programozási ismeretek nem. Összesen kb. 50 diák tud részt venni a programban.

Jelentkezés

Feltétel, hogy 9., 10. vagy 11. évfolyamon tanulj, és vállald a teljes időtartam alatti részvételt, illetve legyen programozási tapasztalatod. Az évközi tábor résztvevői nem vehetnek részt a programon. A jelentkezés során az alábbi dolgokat kell elkészítenetek.

Egy korábbi projektednek küldd el a kódját, és rövid leírását (max. egy A4-es oldal): mi volt a probléma, amit meg akartál oldani, hogyan választottál technológiát, hogyan oldottad meg a problémát. Kezdőként ez lehet egy nagyon egyszerű kód is, nem várunk el nagy előképzettséget.

A program alapján arról döntünk, hogy van-e elég tapasztalatod ahhoz, hogy jól érezd magad a táborban, mivel nem teljesen kezdő szintről indítjuk a programokat.

Nem vagy biztos benne, hogy neked való a tábor? Kérdezz meg minket ezen az emailcímen: ago-techtabor [K] googlegroups [P] com.

 • A jelentkezés feltétele az alábbi linken található jelentkezési lap kitöltése.
 • A jelentkezés határideje: 2018. május 31. (csütörtök)

Jelentkezem

25 fiú és 25 lány tud részt venni a táborban. A küldött anyagok alapján elfogadunk, vagy elutasítunk egy jelentkezést. Az elfogadott jelentkezések folyamatosan töltik fel a 25-25 helyet. Ha beteltek a helyek, akkor az elfogadott jelentkezések várólistára kerülnek. Amennyiben május 31-ig maradnak szabad helyek, akkor azokat a várólistáról feltöltjük.

A program szervezői: Danka Miklós és Szűcs Gábor.

Bármilyen kérdéssel, hozzászólással az alábbi elérhetőségeken fordulhattok hozzánk: ago-techtabor [K] googlegroups [P] com.

Támogatóink