A Gondolkodás Öröme Alapítvány

TechTábor 6. alkalom – ezúttal az Emarsysban

Ez alkalommal a megszokott, plenáris demók helyett egy új formával kísérleteztünk: a diákok 3-4 fős csoportokban mutatták be egymásnak projektjeiket. Figyeltek arra, hogy felhasználói szempontból milyen újdonság készült el, de arra is, hogy minél többet tanulhassanak egymástól, így szántunk időt több kérdésekre, illetve mindenki kiemelt egy-egy technológiai érdekességet is a projektjéből.

Ezek után egy nagyobb lélegzetvételű UX workshoppal készültünk. Ez jó példája volt annak, hogy szoftverfejlesztést is lehet felfedeztető szemléletmóddal tanítani: két hasonló funkcionalitású, de nagyon eltérő felhasználói élményű oldal megtapasztalása után sok alapvető szempontot felismertek a diákok. Ezeket közösen átbeszéltük, rendszereztük. Ezután egy általuk gyakran használt weboldalt igyekeztek érthetőbbé és letisztultabbá tenni ideiglenesen, majd a délután folyamán sokan rögtön a saját projektjükbe be tudták építeni a délelőtt tapasztalatait. Szó volt arról, hogy ne legyen információs túlterhelés, minden elemnek világos célja legyen, de arról az alapelvről is, hogy a felhasználó szemével gondolkodjunk, aki jó eséllyel nem egy tapasztalt programozó.

A helyszínt most az Emarsys (Facebook, craftlab) biztosította, nekik ezúton is köszönjük támogatást. A helyszín adta lehetőségeket megragadva a gyerekek az Emarsys mindennapjaiba is betekintést nyertek, többek között láthatták a táblákon a felkártyázott sztorikat, a falon story mappingek eredményét, és hogy az egész cég összegyűlt kora délután a szokásos heti demóra.

A délután nagy része a projektekkel haladással telt. Talán most először gyümölcsözött igazán, hogy az összes csapat és mentor egy helyszínen volt a programozás idejére: sokat tudtak a diákok egymástól is kérdezni, tanulni, illetve a mentorok is több csapatnak tudtak segíteni, nem is feltétlen annak, akit amúgy mentorálnak. Közeledik az év vége, már nagyon izgatottal várjuk az évvégi projekt bemutatókat.