A Gondolkodás Öröme Alapítvány

TechTábor, 3. alkalom

A program hátteréről és céljairól az első alkalom bemutatójában olvashat.

Nem sokkal karácsony előtt tartottuk a TechTábor harmadik alkalmát. Ez is egy egynapos, hétköznapi esemény volt, intenzív, nyolc és fél órás programmal, mindössze másfél órányi szünettel. Az eddigi tapasztalatok alapján néhány változtatásra szántuk el magunkat. Legfőbb módosítás, hogy jelentősen megnöveltük a mentorokkal együtt töltött időt, azzal a céllal, hogy minden csoport el tudjon indulni a projektjével.

img_20161016_145412

Ismét a Logiscool látott minket vendégül, pizzával, süteményekkel, innivalóval, és a kollégáik kellemes társaságával is elláttak minket. Ezúton is nagyon köszönjük nekik a remek helyszínt és a támogatást!

Foglalkozások

Mivel a mentorokkal való közös munkára helyeztük a hangsúlyt, ezért az idő felében mindenki a saját projektjével haladt. A maradék időben három különböző program szólt a diákoknak, elsősorban interaktív, „dojo” formátumban.

Demók. A napot a projektek aktuális állásának bemutatásával kezdtük. A készítők élvezték a munkájuk bemutatását, mindenki örült, hogy képet kapott a többiek munkájáról. A projektek elérhetőek a Techtábor github mappájában.

Command line tutorial. Összetettebb projektek fejlesztéséhez elengedhetetlen a parancssor alapszintű ismerete. A feladatok megoldásához szükséges parancsokat mindenkinek saját magának kellett megkeresnie, ezzel is gyakorolva azt, hogy megtalálják az interneten az őket érdeklő információkat. Egy feladat sikeres megoldása után lehetett megtalálni a következő feladatot, így mindenki a saját tempójában tudott haladni.

img_20161016_145412

Webserver. A webszerverek használata sok csapat projektjéhez szükséges, így egy újabb tutorialt szerveztünk azoknak, akik kevéssé érezték magukat magabiztosnak a témában. A foglalkozás középpontjában a nagyon egyszerű kliens-szerver kommunikáció állt, illetve a callback hívások mélyebb megértése.

Vélemények. A múltkorihoz hasonló módon a tábort visszajelzések megosztásával zártuk – most is figyelve az építő kritikákra.

A folytatás

Az előző hónap tanulságai alapján a következő hónapban szeretnénk hangsúlyt helyezni a folyamatos munkára, ezért a csapatok heti rendszerességű megbeszélést fognak tartani a mentoraikkal. Reméljük, hogy ezek a meetingek elősegítik, hogy a projektek zökkenésmentesen haladhassanak.

Szűcs Gábor és Danka Miklós
Táborvezetők

TechTábor, 3. alkalom

TechTábor, 3. alkalom

2016. december 22.