A Gondolkodás Öröme Alapítvány

TechTábor (2016)

Az alábbiakban egy kísérleti program leírását olvashatod. Célunk, hogy a diákokat közelebb hozzuk az informatika valódi világához.

Motiváció

Az informatika oktatására kevés figyelem jut: az iskolában legfeljebb valamennyi programozást, a versenyeken pedig főleg csak algoritmusokat tanítanak. Ezek kétségkívül hasznos tudások, azonban semmit sem mondanak arról, hogy hogyan működik egy valós problémát megoldó szervezet: pl. hogyan lett egy befejezetlen doktori munkából a világ legnagyobb keresőcége, és hogyan találja ki egy szervezet hogy mitől lesz egy okostelefon igazán használható. És általában: hogyan kell egy szoftvert megtervezni? Mitől lesz egy program jó? Hogyan érdemes nekikezdeni egy probléma megoldásának? Egyáltalán hogyan találjuk meg az alkalmas problémákat?

Az ilyesfajta tudásról kevés szó esik, pedig ez a szoftverfejlesztés (és bármilyen alkotómunka) elengedhetetlen része. Ahogy más képességek, ez is fejleszthető. Nehéz és fáradságos, mint bármi más, ugyanakkor nagyon élvezetes is.

Hogyan néznek ki a foglalkozások?

Nyitó hétvégi tábor. Időpontja: 2016. október 15-16. A tábor budapesti helyszínen lesz, és bentlakásos. Szombat reggeltől vasárnap kora délutánig tart. A tábor célja, hogy mindenki a saját érdeklődésének megfelelő projektet válasszon. Már a táborban, mentorok vezetésével elkezdünk dolgozni a megoldásukon.

Mindenki más feladaton dolgozik (egyénileg vagy kétfős csoportban), mások a szükséges eszközök is – így mindenki más technológiát fog megtanulni, sőt, végül majd egymástól is tanulhattok. Az implementálásban mentorok állnak majd segítségetekre, akik különböző területekhez értenek – az is a ti feladatotok lesz, hogy a megfelelő mentorokkal működjetek együtt.

Hétköznapi foglalkozások. A projektekkel elsősorban otthon fogtok haladni, a mentorok távoli támogatásával – azonban évközben hétköznapi foglalkozásokon is lesz lehetőségetek személyesen találkozni a mentorokkal, illetve érdekes előadásokat hallgatni. Ezek havi alkalmak lesznek, egy-egy hétköznap délelőtt, a csoport tagjaival való egyeztetést követően. A foglalkozások helyszíne a Budapest School iskolája. Igyekszünk a foglalkozásokat tanítási szünetekre időzíteni, de mindenképpen számítani kell tanítási időn belüli alkalomra is.

Záró hétvégi tábor. A tanév végén egy újabb hétvégi tábort szervezünk, ennek időpontja és helyszíne szintén a csoporttal való egyeztetéstől függ. Ebben a táborban mindenki prezentálja a saját munkáját, egyben ez a határidő a projektek befejezésére.

A foglalkozások célja

A tábort akkor tekintjük sikeresnek, ha az év végére:

  • Készítettél és közzétettél egy hasznos programot.
  • Van egy alaptudásod a szoftvertervezésről és -fejlesztésről.
  • Tudsz termékekről és felhasználókról gondolkodni, nemcsak a programozásról.
  • El tudsz kezdeni egy teljesen új projektet, el tudod dönteni, hogy mi hasznos és mi nem, és meg tudod találni a szükséges információkat mind a neten, mind hozzáértő személyeken keresztül.
  • Megismerkedtél 5-10 másik, hasonlóan gondolkodó gyerekkel, és néhány mentorral.
  • Jól érezted magad közben 🙂

A foglalkozásoknak nem célja, hogy jobban szerepeljetek az informatikaversenyeken.

Jelentkezés

A foglalkozásokra középiskolás diákokat várunk, az ezeken való részvétel ingyenes. A jelentkezési időszak már véget ért.

A foglalkozásokhoz szükséges némi informatikai jártasság, illetve az is, hajlandó légy önállóan is dolgozni. Emiatt a tábori részvétel feltétele a következő feladat:

  • Készíts egy játékot tetszőleges nyelven.
    Figyelem! A játék bonyolultsága nem számít. Lehet egy- vagy többszemélyes, lehet szöveges vagy grafikus, lehet nagyon egyszerű és lehet komplikált.
  • Regisztrálj a Githubra, készíts egy új repositoryt, és töltsd fel a kódodat.

A belépő feladat elküldésének határideje: 2016. szeptember 28. (szerda). A linket az ago-techtabor [K] googlegroups [P] com emailcímen várjuk.

Túljelentkezés esetén egyéni mérlegelés alapján döntünk.

Kik vagyunk?

A program szervezői: Danka Miklós és Szűcs Gábor.

Bármilyen kérdéssel, hozzászólással az alábbi elérhetőségeken fordulhattok hozzánk: ago-techtabor [K] googlegroups [P] com.

Budapest, 2016. szeptember 5.