A Gondolkodás Öröme Alapítvány

Minitáborok

2016 őszén egy új, kísérleti programot indítottunk az útjára. Ezek a tehetséges hatodikosok számára szervezett hétközi minitáborok.

Motiváció

Az iskolai oktatás egyik alapfeladata, hogy fejlessze a diákok kreativitását, problémamegoldó képességét. Az iskolai tanórákon erre különféle okok miatt kevés lehetőség adódik (kötött tananyag, érdeklődés hiánya, stb.).

A hétvégi táborokban a tehetséges diákoknak lehetőségük van arra, hogy fejlődjenek. azonban ezek az alkalmak viszonylag ritkán vannak, ami megnehezíti a rendszeres munkát és készülést. Egy gyakorlati akadálya is van újabb hétvégi program indításának, hiszen az Alapítvány tevékenységei hétvégékre összpontosulnak, emiatt erre már nincs újabb szabad kapacitás.

Így egy új konstrukció kipróbálása mellett döntöttünk. Olyan lehetőséget kerestünk, amely az iskolai élettel is kompatibilis, ezért a meghirdetett programunk havonta egy-egy hétköznapi alkalomra szól. Ugyan a (bentlakásos) tábori együttlét varázsa így nem érvényesül, de az ennél sűrűbb találkozások rendszeresebb munkára adnak lehetőséget.

Hogyan néz ki a program?

A tanév folyamán havonta egy-egy hétköznap délelőtt és délután intenzív matematika mintábort tartunk az Alapítvány szervezésében. A pontos időpontokat a jelentkezőkkel egyeztetjük. A foglalkozások helyszíne Budapest.

A foglalkozásokon nagy a matematikaprogram súlya, egy teljes iskolai napnak megfelelő hosszúságban fogunk matematikával foglalkozni, természetesen emellett jut idő kikapcsolódásra, pihenésre is (ezt szolgálják a különféle társasjátékok is).

Résztvevők

A jelentkezést viszonylag szűk körben hirdettük meg, azonban várakozásainkat meghaladta a jelentkezők száma, így végülis a tervezett egy helyett két csoportot is indítottunk (11-11 fővel). A táborba jelentkezés feltétele volt a tanári ajánlás. Ez a szűrő tökéletesen működött, a programba bekerült diákok mindegyike tehetséges, senki sem lóg ki a többiek közül.

Helyszín

Egy teljes hétköznap elérhető, több szeparált gondolkozási helyet biztosító helyszín találása nem volt egyszerű feladat. A kísérleti program első alkalma a Magyar Bridzs Szövetség székhelyén zajlott – nekik ezúton is nagyon köszönjük a támogatást és a nagyszerű helyszín biztosítását. A csoportok elnevezése is a helyhez kötődik Treff és Pikk lett a két induló csoport neve.

Beszámolók

A program felhívása: http://agondolkodasorome.hu/felhivasok/matematikai-tehetseggondozo-szakkor/

Beszámoló az első alkalomról: http://agondolkodasorome.hu/2016/11/03/treff-es-pikk-csoportok-elso-minitaborai